“Inkriminirane” oddaje na RTV Slovenija

Včerajšnja objava Odprtega pisma članom Programskega sveta RTV Slovenija vzbuja med bralci WP zelo velik odmev. Bralce pa vendarle zanimajo nekatere konkretne oddaje, ki naj bi bile inkriminirane, kritizirane in predmet morebitnih obravnav na izredni seji sveta.
RTV
Kalinov Deček s piščalko pred TVS, foto rtvslo.si
Čeprav je Programski svet RTV Slovenija kot to določa Statut vodilni organ zavoda kar zadeva programsko politiko, po istem  Statutu pa “Programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programov.” Kot pa kaže sedanji položaj v RTVS, se dogaja ravno to.
Kakšno je vsebinsko stališče vodstva do posameznih spodaj navedenih primerov in kakšni ukrepi so bili v teh primerih izvedeni, bo jasno verjetno kar kmalu. Kot smo neuradno izvedeli, so trenutno najbolj “na udaru” :
1) poročanje Eugenije Carl o domnevnem kupovanju glasov za župana enega od županskih kandidatov (Sebastjan Jeretič) na podlagi izjave brezdomca nekaj ur pred volilnim molkom; –
2) zavajajoče poročanje Edvarda Žitnika o papeževem nagovoru škofov v ZDA;
3) neporočanje v primeru bivšega poslanca Antona Anderliča v zvezi z gradnjo dirkališča na vojaškem letališču;
4) neporočanje o zaposlitvi bivšega poslanca Boruta Ambrožiča na Rdečem križu; 
5) neobjava Duhovne misli na RASLO1 dne 1.1.2015;
6) poročanje Eugenije Carl o sovražnem govoru do levičarskih in NOB gibanj, ki ga je pripisala stranki SDS na podlagi Facebook skupine; 
7) poročanje Jelene Aščič, da »prvak opozicije dela lastno vojsko«;
8) poročanje Eugenije Carl o volitvah rektorja Univerze na Primorskem (protestno pismo vseh dekanov Univerze na Primorskem);
9) vodenje oddaje Studio ob 17.h, kjer voditeljica Jolanda Lebar ni predstavila in dala besede predsedniku Ustavnega sodišča, ki je studio zato zapustil;
10) poročanje Edija Mavsarja o Univerzi na Primorskem in tožba, ki jo je RTV Slovenija s tem v zvezi izgubila;
11) neuravnoteženost oddaje Studio City;
12) neporočanje o podjetju mag. Janeza Kocjančiča (dolgoletnega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije) v ZDA;
13) umik novice o izboru kandidatov za Evropsko sodišče za človekove pravice iz prve strani portala MMC;
14) odziv odgovornega urednika Mateja Sukiča, ki je na uradno vabilo koalicije »Za otroke gre!« odgovoril, da gre za homofobijo;
15) izbira samo ene gostje v studiu (Nataša Pirc Musar) v zvezi z nesoglasji na Rdečem križu;
16) izbor gosta ob izdaji biografije Melanie Trump, ko ni bil povabljen nobeden od avtorjev;
17) kolumna Marka Radmiloviča o spolnem nasilju migrantov v Nemčiji;
18) poročanje Eugenije Carl o domnevnem plačevanju protestnikov v zvezi z migranti na podlagi izjave aktivista nasprotne strani.
Marko 65162474_marko-radmilovic-2-anze-vrabl
Marko Radmilovič, foto rtvslo.si
Odmevi na Odprto pismo članom Programskega sveta RTV Slovenija
V Odprtem pismu, kot je bilo objavljeno  včeraj, podrobno piše, kakšne so ali niso pristojnosti Programskega sveta RTV Slovenija.
Medtem so se že pojavili javni komentarji.
“Ni problem v obstoju programskega sveta, ampak v njegovi sedanji sestavi. Nekaj članov (vključno s predsednikom) je tako nagravžno politično navijaških (sama pripadnost niti ne bi bila spotakljiva) in v argumentiranju pritlehnih, da so že prav pomilovanja vredni. Kvalifikator “nagravžni” sem uporabil, da ga bodo razumeli.” (Branko Maksimovič)
“RKC je naredila cel napad. Naj se v Ognjišču cmarijo -v državnih občilih imajo vse urejeno in to dovolj. Zmazki in tatovi- vedo kako in kje. Milijarde in zavajanje mladine ter volivcev pred volitvami. Cerkev je ločena od države, a ne predsednik vlade, predsednik SDS in Pahor – kako ste lepo spravljeni po krščansko. Denar vam je edina vera. Fuj.” (Franc Serajnik)
“Franc Serajnik ! Prav smilite se mi, zaradi vašega sovraštva ! Sovraštvo rodi sovraštvo in ljubezen rodi ljubezen. Prav je, da se diskutira in tudi spreminja slabe zakone in pravila, ni pa prav, da se s sovraštvom lotevamo kakršnekoli problematike ! Ravno zaradi sovraštva in hlepenjem le po denarju še vedno stopicamo na mestu oziroma hodimo nazaj v sistem, ki je deloma tudi zaslužen za situacijo, v kateri smo se znašli !” (Primož Kolenc)
“Javne ustanove, katerih preživetje ni odvisno od dela, ampak je zapovedano z zakoni, so od nekdaj bile in bodo blatne kaluže. Polne parazitov, ki se zajedajo v avtohtoni ribli živelj. Kot žarišče parazitske okužbe seveda štejem politiko. Iluzorno je pričakovati, da bo kdaj drugače. Ker Slovenci nismo sposobni sprevideti, da bi vladanje moralo biti prvenstvno gospodarska kategorija, šele potem politična. Zato vedno znova volimo politikantske Kljukce, ti pa svoje patogeno seme raztrosajo vse naokoli. Ljudem, katerih edina modrost je strankarska pripadnost, pa nikoli ne boste uspeli razložiti, zakaj so pravzaprav tam. Ne poznam sicer konkretne problematike, ne dvomim pa, da ni tudi pri vas enak, že stokrat viden vzorec…” (Roman Kapš).
Kot kaže Statut RTVS, bi obravnava posameznih oddaj glede njihove vsebine ali celo neobstoja poročanja o nečem, že pomenila najmanj problematično, če že ne nestatutarno in nezakonito delovanje Programskega sveta RTV Slovenija. Novinarji so odgovorni svojim urednikom. dogovorjenim programskim ali vsebinskim nalogam ter “zadolžitvam” in morebitne probleme razrešujejo v pogovorih z njimi kot najbolj odgovornimi. Ne more se ves Progranski svet RTVS in posredno “vsa država” ukvarjati s tem, ali je komentar oziroma  kolumna Marka Radmiloviča o spolnem nasilju migrantov v Nemčiji “primeren” ali ni.
To kolumno, ki seveda ne obravnava le dogodkov v Kölnu na silvestrovo, si vsakdo lahko prebere na spletni strani (Kar je v Kölnu spolni napad, je v domačem bifeju folklora, Zapisi iz močvirja, 12. januarja 2016, MMC RTVS) in bo zlahta prepoznal njen satirični ali celo groteskni, črnohumorni podton, torej poseben novinarski žanr in hkrati prepoznaven osebni piščev stil, hkrati pa odpira probleme “spolnih napadov” v okviru zakonskega življenja in mnogih kriminalnih dejanj ter celo zločinov, ki se “tozadevno”  dogajajo v Sloveniji. Poleg tega govori o anketi v 28 državah EU, po kateri je ena od desetih žensk oziroma mladenk  že do petnajstega leta izkusila katero izmed oblik spolnega nasilja, v isti starostni skupini pa je bila ena izmed dvajsetih posiljena…
Marijan Zlobec
 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.