Utihnil je prelep glas Marjana Trčka

Žalostna vest prihaja iz vrst članov Slovenskega okteta. Poslovil se je tenorist Marjan Trček. Nazadnje smo se srečali in ga slišali peti na slovesnosti ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem 30. julija in zatem še v šotoru v Kranjski Gori.

SO IMG_0636.jpg

Slovenski oktet pri Ruski kapelici, Marjan Trček je drugi z leve, vse fotografije Marijan Zlobec

Marjan Trček je bil eden najbolj profiliranih slovenskih najprej opernih in potem koncertnih pevcev ter dolgoletni član Slovenskega okteta.

SO 1 IMG_0732.jpg

Tenorski del Slovenskega okteta med nastopom pri Ruski kapelici.

Trček je imel redek lirski glas s posebnimi žlahtnimi dramskimi poudarki, idealen za nekatere Mozartove vloge, pa tudi Rossinija, Donizettija in seveda slovenski samospev ter narodne pesmi, ki jih je rad pel.

SO 3 IMG_0735.jpg

Z Marjanom Trčkom je Slovenski oktet zvenel ubrano, polno, samozavestno, muzikalno, imel je kondicijo, načrte, koncerte, povabila.

SO 6 IMG_1524.jpg

Tenorski del Slovenskega okteta v Kranjski Gori 30. julija letos.

SO 5 IMG_1522.jpg

Slovenski oktet je po nastopu pri Ruski kapelici nadaljeval svoj program s petjem za številne goste slovesnosti še v ogromnem šotoru v  Kranjski Gori.

SO 7 IMG_3341.jpg

Lani je Slovenski oktet nastopil v uradnem programu 63. Ljubljana Festivala s celovečernim koncertom v Slovenski filharmoniji. Trček je tretji z leve.

SO 9 IMG_3359.jpg

Stoječi aplavzi in ovacije v Slovenski filharmoniji lani.

Vest o smrti člana Slovenskega okteta je objavil sam ansambel: “Globoko pretreseni in z žalostjo v srcu sporočamo, da nas je danes, dne 16. 8. 2016, v devetinpetdesetem letu starosti nepričakovano zapustil naš prijatelj in član Slovenskega okteta, gospod Marjan Trček.”

Trček.jpeg

Marjan Trček (1957 – 2016), foto Slovenski oktet

Marjan Trček se je rodil 8. novembra leta 1957 v Ljubljani. Leta 1996 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz solopetja pri profesorici Evi Novšak – Houški in se nato izpopolnjeval še pri Alfredu Burgstallerju in Marjani Lipovšek v Salzburgu. Kot tenorist je nastopal v različnih zasedbah, sodeloval je s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Opera in balet Maribor. Oblikoval je nad dvajset liričnih opernih in operetnih vlog, od grofa Almavive v Rossinijevem Seviljskem brivcu, Nemorina v Donizettijevem Ljubezenskem napoju, Fentona v Verdijevem Falstaffu, Tamina v Mozartovi Čarobni piščali do Gabriela von Eisensteina v Straussovi opereti Netopir.

SO 11 IMG_3345.jpg

Ubranost prvih in drugih tenorjev Slovenskega okteta v SF na 63. Ljubljana Festivalu

V Novem mestu je pel v prvi povojni izvedbi operete Majda Marjana Kozine, nastale že leta 1935, ki jo je izvedel Novomeški simfonični orkester z zborom in solisti v športni dvorani leta 2001.

Trček 102.JPG

Prav tako je pel v opereti Ženin v zagati Viktorja Parme, foto Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto.

Marjan_Trcek1.jpg

Marjan Trček, foto radio.ognjisce.si

Umetnost petja je prenašal na mlade pevce na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

SO 10 IMG_3347.jpg

Slovenski oktet v Slovenski filharmoniji

Nastopal je na številnih festivalih, kot so Ljubljana Festival, Slovenski glasbeni dnevi, Dubrovniški poletni festival, Varaždinski baročni večeri, Puljsko poletje,  Glasbeni september v Mariboru, Festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi v Kanalu ob Soči in Festival za staro glasbo v Radovljici.

SO 012.JPG

Slovenski oktet na Kogojevih dnevih, Marjan Trček je drugi z desne, foto http://www.obcina-kanal.si

V letih od 1992 do 1996 je prepeval v Slovenskem oktetu. Ob 45. obletnici delovanja Slovenskega okteta je prejel odlikovanje zla­ti častni znak svobode Republike Slovenije, s katerim je predsednik države Slovenski oktet odlikoval za zasluge na vokalno glasbenem področju.

Trček 1 webtrcekweb.jpg

Leta 2001 je bil imenovan za častnega člana Slovenskega okteta, redni član je ponovno postal leta 2010.

SO 12 MG_3338.jpg

Slovenski oktet je s svojo tradicijo in desetletja in desetletja dolgo vztrajnostjo ponesel slovensko narodno in umetno pesem ter  svetovni zborovski repertoar na vse celine.

Smrt oktetovega žlahtnega in nenadomestljivega člana odmeva po vsem svetu, zlasti med našimi rojaki v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Argentini, Nemči, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Belgiji, na sedežu Evropske unije, v teh dopustniških časih še posebej v Španiji, na Hrvaškem, v Črni Gori, Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Franciji, na Češkem, Poljskem in v Grčiji…skupaj že v več kot štiridesetih državah; tudi v Peruju, Uzbekistanu, Kazahstanu, Tanzaniji, Alžiriji, Egiptu, Rusiji, Estoniji, na Islandu, na Finskem in Norveškem, na Japonskem, v Južni Koreji, na Novi Zelandiji, v Hong Kongu, v Turčiji, Bolgariji, na Sejšelih, na Portugalskem, na Madžarskem…

Marijan Zlobec

 

One thought on “Utihnil je prelep glas Marjana Trčka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.