Moskovčanov in Ljubljančanov je 12.300.000

V Ljubljani so se z večernim slavnostnim koncertom v Unionski dvorani Grand hotela Union končali Dnevi Moskve v Ljubljani, ki so potekali od 28. do 30. septembra. Ob tej priložnosti v Ljubljano ni preletela le uradna delegacije vlade Moskve, temveč tudi solisti, kot sopranistka Boljšoj teatra, mladinski Ansambel pesmi in plesov V. S. Lokteva ter cela vrsta športnikov in kulturnikov.

moskva-img_1213

Slavnostni koncert, vse fotografije Marijan Zlobec

Kot poroča Rossijskaja gazeta, so se gostje iz Moskve že prvi dan in takoj ob prihodu na letališče odpravili na Žale, kjer so se poklonili vsem padlim ruskim in sovjetskim vojakom iz prve in druge svetovne vojne ob novem spomeniku. To so storili še pred prihodom v hotel. Spomenik z osmimi stebri različnih velikosti in na njihovem vrhu z osmimi žerjavi v bronu so odkrili 30. julija na dan obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji.

moskva-1-img_1169

Mladi Moskovčani so navdušili

Gostje iz Moskve so na spomenik položili rože, medtem ko je ruski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca Doku Zavgajev izpostavil, da se na ozemlju Slovenije nahaja že 73 spomenikov ruskim vojakom, ki jih ljudje spoštujejo in niso tarča vandalizma. Omenil je tudi Rusko kapelico na Vršiču, posvečeno Sv. Vladimirju.
Zavgajev je prav tako omenil načrte, da bodo nekdanjo stavbo taborišča v Mariboru spremenili v spominski muzej, sedaj pa je bila sprejeta še odločitev o odprtju Mednarodnega centra za drugo svetovno vojno.
Doku Zavgajev se je udeležil nocojšnjega slavnostnega koncerta.

moskva-5-img_1145

Ruska folklora je vedno atraktivna

Iz slavnostnih nagovorov z odra smo si najbolj zapomnili željo po tesnejšem sodelovanju na vseh področjih javnega življenja, še posebej v gospodarstvu, športu in kulturi.
Kakšen je bil rezultat šahovske simultantke z nekdanjim svetovnim prvakom Anatolijem Karpovom in kakšen rezultat košarkarske tekme veteranov iz Moskve in Ljubljane, nismo izvedeli natančno, vsekakor pa je bil rezultat prijateljski, kot smo slišali z odra. (V oklepaju povedano, bi lahko to pomenilo, da smo dvakrat izgubili).

moskva-6-img_1096

Mladi pevci so nastopili zelo samozavestno in vrhunsko pripravljeni

Najbolj simpatična je bila ugotovitev moskovskega mestnega ministra, da je Moskovčanov in Ljubljančanov 12.300.000, kar je izzvalo spontan aplavz.

moskva-8-img_1103

Nastop mladih iz Moskve ostaja v spominu

Je pa res, da je Moskva med vsemi mesti v Evropi v dvajsetem stoletju najbolj napredovala; njeno prebivalstvo se je od enega milijona leta 1900 dvignilo na dvanajst milijonov.

moskva-3-img_1158

Nekateri plesi so imeli bolj lokalno, celo severnjaško vsebino

A tudi Ljubljana se ni odrezala slabo; od 30 tisoč leta 1900 smo priromali že čez 300.000, potem pa so Ljubljančani počasi odhajali v okolico mesta… Torej naše mesto se je povečalo le za desetkrat.

moskva-9-img_1236

Nekateri so imeli po ruski koreografski tradiciji vrhunske akrobatske elemente

V prvem delu koncerta so nastopili Simfoniki RTV Slovenija s pestrim programom, pri čemer je najbolj presenetila programska prisotnost slavnega argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle z najboljšim harmonikarjem Nikitom Vlasovom, tako da smo mi hkrati mislili še na našega harmonikarja Marka Hatlaka.

moskva-10-img_1243

Prav tako plesalke

Pri trinajstletni pianistki Varvari Kutuzovi sem hkrati mislil na nedavni nastop našega prav tako trinajstletnega pianista Maka Munija Mihevca, ki je pred dvema tednoma na Festivalu Maribor igral prav tako Mozartov Klavirski koncert, a on št. 12 in v celoti, ona pa št. 9, zadnji stavek. Oba sta bila odlična. Morda bosta kdaj nastopila v Ljubljani ali v Moskvi skupaj.

moskva-2-img_1152

Že med mladimi smo slišali prave virtuoze

moskva-11-img_0974

Največji talent je pokazala trinajstletna pianistka Varvara Kutuzova z Mozartom

moskva-12-img_1010

Iz Boljšoj teatra je prišla sopranistka Alina Jarovaja

Sopranistka Alina Jarovaja iz Boljšoj teatra me je manj navdušila, a sem zelo razvajen, ker sem nič kolikokrat slišal Ano Netrebko, pa novo zvezdo Olgo Peretjatko…

moskva-13-img_1061

Izkazala sta se skupaj in posamezno harmonikar Nikita Vlasov in violinist Rodion Petrov

moskva-16-img_0952

Prvi del koncerta je vodil moskovski dirigent Ruske filharmonije Sergej Tararin

moskva-15-img_0947

Vzdušje se je stopnjevalo tako v dvorani kot na odru

Med nagovorom smo izvedeli, da so v Zgodovinskem atriju Mestne hiše odprli razstavo slavnega fotografa Aleksandra Rodčenka z naslovom Moskva v slikah. O njej pišemo posebej.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.