Flavtistka Anita Prelovšek med Rimom, Dunajem in Moskvo

Flavtistka Anita Prelovšek, ki sicer pripravlja doktorat iz etnomuzikologije na ljubljanski Filozofski fakulteti, je imela v zadnjem času več mednarodnih koncertov, ki so šli mimo domače medijske javnosti. Med drugim je nastopila na Dunaju, v Moskvi, Zagrebu, Pragi in Rimu, pa še na Magistratu z italijanskimi Amici della Musica ter drugod.

anita-7-dsc04704

Anita Prelovšek na mednarodnih koncertnih odrih, fotografije osebni arhiv

Anita Prelovšek je sicer hčerka dr. Damjana Prelovška, znamenitega Plečnikologa, mama pa je vladna uslužbenka, dolgoletna bivša novinarka Dela, slovenistka in anglistka, tolmačka in prevajalka mag. Nevenka Gajšek. Anita Prelovšek, ki je v glavnem študirala v Italiji in Franciji, je zelo agilna in aktivna, pa tudi doktorat na temo pogrebne glasbe dobro napreduje, čeprav je tema še povsem neraziskana.

anita-1-img_4591

Anita Prelovšek v Rimu skupaj z rusko pianistko Eleno Startsevo Somun v cerkvi na Piazza Navona

Koncert v Rimu je bil 21.oktobra v cerkvi  S. Agnese in Agone in je imel naslov Liszt and friends. Sodeloval je še godalni ansambel European Maravee Ensemble.

church-of-santagnese-in-agone

Rimska cerkev S. Agnese in Agone na Piazza Navona

S pianistko Eleno sta letos nastopali tudi v Prijedoru. Z zborom Studenec iz Pivke so bili gostje slovenske skupnosti. Na koncertu je bil tudi veleposlanik. Tudi v Brno in Prago sta glasbenici šli s pomočjo slovenskih skupnosti v tujini in v organizaciji zbora Studenec.
cerkev-6216761
Cerkev Srca Jezusovega v Pragi
V Pragi sta igrali v Plečnikovi cerkvi Srca Jezusovega; spet je prišlo več Slovencev, predsednik njihovega društva in veleposlanik. V Brnu pa je bil koncert na Janačkovi glasbeni akademiji in je bil prvi koncert v njihovem letošnjem mednarodnem koncertnem ciklu na Akademiji.

 

anita-5-dsc_1419

Koncert na Magistratu

V sodelovanju s prof. Sello je bila Anita Prelovšek poleti gostja na Ljetnem festivalu v Rovinju, v cerkvi sv. Eufemije, ter v čudovitem kraju Venzone v Furlaniji. Izvajali sta Vivaldijev Koncert za dve flavti.
V drugačnih zasedbah, a še vedno v organizaciji prof. Sello je poleti nastopala tudi v Vidmu in v baziliki v Gradežu.
Na Dunaju je igrala v Mariahilferkirche.

 

anita-dsc04867

Anita Prelovšek in Luisa Sello na ljubljanskem Magistratu

Na ljubljanskem Magistratu so imeli potem septembra  veliki koncert v okviru projekta OVSE oziroma italijanskega OSCE ter v okviru obeleženja stoletnice Velike vojne 1915 – 1918. Med izvajanimi kompozicijami je bila tudi slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča z naslovom Aprilske vinjete za solo flavto.
Za 8. februar pa je na Magistratu  sama organizirala koncert v počastitev slovenskega kulturnega praznika in povabila gosta flavtista iz Italije.

 

anita-2-20160723_201937

Na koncertu v Zagrebu s skupino Lasanthi

Z Lasanthi so bili letos med drugim tudi dvakrat v Zagrebu, prvič so aprila imeli samostojni koncert v tamkajšnjem etnografskem muzeju, julija pa so nastopali na pomembnem, 50. mednarodnem folklornem festivalu.

 

galerija-beljaevo-5-december-2015-9

Koncert v Moskvi

V Moskvi sta s pianistko Eleno Startsevo nastopili na 3. mednarodnem festivalu komorne glasbe “Winterreise”. Nastopili sta na otvoritvenem koncertu v muzeju “Čajkovski in Moskva” in še na samostojnem recitalu v galeriji Beljaevo.

 

anita-6-jkl_0379

Koncert v Pivki

anita-8-dsc04741

Mozart na Magistratu

http://www.anita.anyterm.info

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.