Država v nevarnosti, predsednik Borut Pahor teče

Bil sem na štartu 21. Ljubljanskega maratona. Začel se je v sončnem vremenu, z novim startnim mestom pri Uršulinski cerkvi (lani pred Parlamentom, še prej ob križišču s Šubičevo), a se nisem uspel prebiti do tam. Bilo je preveč ovir in ljudi, niti nisem slišal županove pištole, le Stroj Machine, od daleč, ob ograji nasproti Mladinske knjige.

 

maraton

Predmaraton ali poseben maraton, vse fotografije Marijan Zlobec

Zbrali so se maratonci iz skoraj šestdesetih držav, kar se mi zdi inpozantno število. Od daleč sem slišal, da danes teče en odstotek prebivalstva Slovenije, to pa mi zveni malo. Kaj hočemo, en odstotek je vedno malo.

 

maraton-1-img_5041

Množica gledalcev

Najbolj impozantno je, koliko časa je potrebno, (okrog dvajset minut ali še več), da se od starta naprej zgrne blizu dvajset tisoč tekačev, pa seveda, kje vse se razvrščajo pred startom in kako, da vse poteka tako gladko tekoče. Vtis je, da so prvi tekači že pritekli do WTC  na koncu Bežigrada, ko so bili zadnji še vedno v vrsti v čakanju na svoj začetek. Sicer pa ima vsak svoj merilnik časa.

 

maraton-3-img_5052

Rolkarji

Ogromno ljudi je prišlo v staro mesto, ob Ljubljanici, veliko je tujcev, turistov, spremljevalcev, onih, ki so končali jutranji tek na deset kilometrov.

 

maraton-2-img_5061

Prvi tu ne bodo zadji

Moram priznati, da sem v ogromni množici in spričo velike hitrosti tekačev prepoznal samo  dva obraza; najprej sem ugledal slavnega novinarja Bojana Požarja, kar morda pomeni, da njegov Požareport danes ne bo izšel, potem pa še predsednika države Republike Slovenije Boruta Pahorja, kako hitro beži stran od svoje predsedniške palače, kar  me navdaja s pomislijo in občutkom, da je država v nevarnosti, kot že sicer, a sedaj bolj eksplicitno; nikogar ni bilo poleg,  da bi nosil ali tekel s kovčkom s šiframi za protiletalsko obrambo Ljubljane.

 

maraton-7-img_5126

Med zadnjimi na startu, pa ne zadnji na cilju

Če še ne veste, je Ljubljana, kot mesto heroj, ne kot najlepše mesto na svetu, imela sijajno protizračno obrambo iz kasarne JLA v Polju, kjer je bil raketni bataljon s pravimi protiletalskimi raketami velikega in malega dosega, potem pa še protiletalski topovi in samohotke kalibra 20, 30 in 50 mm. Najbolj impozantne so bile one rakete, s katerimi so nekdanji vojaki JLA streljali kar z rame in izstrelki zanesljivo zadenejo vsako letalo. Kako zadaj so sedanji teroristi! Tito je vedel, kako se brani FLRJ in SFRJ.

 

maraton-11-img_5106

Optimizem na Slovenski cesti

Ko je predsednik na begu, mora že nekdo prevzeti obrambo Ljubljane, župan se na to ne spozna.

Ne vem, kako bo na cilju maratona že po 21. kilometrih, kaj šele polnega. Vsekakor lepo, čeprav poznavalci najboljših maratonskih tekačev trdijo, da letos ne bo rekorda.

maraton-5-img_5063

Dobre spoznaš že po tekaškem koraku

Me je pa presenetilo, da je treba plačati kotizacijo za tek kar 40 evrov, kar se mi zdi precej, zlasti za tisoč gostov iz Hrvaške, več sto iz Srbije in podobno število iz Bosne in Hercegovine. Prav tako pa me moti, da je generalni sponzor nekdo, ki je direktno proti teku, saj ponuja povsem drugačne usluge in storitve, da ne rečem “mašine”.

 

maraton-6-img_5075

Slabih ne prepoznaš

Čakam na razplet, a medtem bom napisal še kritiko pravkar oziroma pozno sinoči končanega 18. Festivala Slowind.

Imeti svoj časopis, to je šele maraton; preberem na računalniku: doslej skupaj  443.480 bralcev v z zastavicami izkazanih 137 držav. Lokalpatriotski Američani, kjer je moj Word Press registriran, pa nočejo priznati EU, da ima svojo zastavo. ZDA prav tako nočejo z zastavo priznati Palestine, kot vidim. Ne morejo pa cenzurirati, od kod ali kje so moji trenutni bralci.

 

maraton-8-img_5115

Okrašenost

Da se vrnem k temi. Pred leti sem županu omenil, bil je poleg še Mitja Meršol, češ da bova midva, namreč z Mitjo, šla na maraton, ko bodo uvedli kategorijo 5000 metrov.

 

maraton-9-img_5109

In simbolnost nekaterih tekačev

Nisem še prejel odgovora.  Župan se namreč boji “trojčka”, kaj šele trojke.

 

maraton-10-img_5102

Marijan Zlobec

One thought on “Država v nevarnosti, predsednik Borut Pahor teče

  1. Predsednik, ki mu je maraton eden največjih izzivov v delovni karieri, ni kaj dosti vreden. Bistveno več bi naredil za narod,če bi iz svoje pozicije zahteval preprotrebne reforeme na vesh področjih,pred vsem pa,če bi se iskreno podal v boj za enakopravnost državljanov Slovenije in začel razbijati kasto priviligirancev, v kateri je in ji slepo služi in z maratonom meče pesek v oči vsem drugorazrednim državljanom.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.