Oboistka Monika Babič in klarinetist Aljaž Kalin Kante

V Viteški dvorani Križank bo jutri ob 19.30 že četrti koncert v okviru štiriindvajsete sezone Mladih virtuozov. Glasbeni večer gosti umetnika iz Slovenije: oboistko Moniko Babič in klarinetista Aljaža Kalina Kanteta. Oba sta večkratna nagrajenca državnega tekmovanja TEMSIG, uspešno pa se udeležujeta tudi mednarodnih tekmovanj in se dodatno izobražujeta pri mednarodno priznanih glasbenikih v tujini.

monika-babic

Oboistka Monika Babič, foto Festival Ljubljana

Oboistka Monika Babič je po končani Glasbeni šoli Koper leta 2012 z odliko maturirala na Umetniški gimnaziji v Kopru pri Bredi Hartman in začela študirati na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Mateja Šarca, kjer je študentka 2. letnika magistrskega študija. Trenutno je na študijski izmenjavi, kjer pri Emanuelu Abbühlu študira na glasbeni akademiji v Mannheimu. V letih 2004, 2006, 2010 in 2013 je prejela zlato plaketo tako na regijskem kot na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG; na letošnjem tekmovanju je prejela zlato plaketo ter prvo nagrado in posebno nagrado, to je izvedba solističnega koncerta s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije. Na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu je aprila prav tako prejela prvo nagrado.

Večkrat se je udeležila mojstrskih tečajev v Sloveniji, Nemčiji, Švici, Franciji, Črni gori in Italiji, kjer se je izobraževala pri mednarodno priznanih oboistih, med katerimi so Albrecht Mayer, Emanuel Abbühl, Simon Fuchs, Christian Wetzel, Christian Schmitt, Max Artved, Clara Dent. Je članica ansambla za sodobno glasbo Microsonus, ki je lani nastopil na Svetovnih glasbenih dnevih v Ljubljani.

Uspešno je opravila avdicijo za mladinski orkester Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie, s katerim je v začetku leta 2015 igrala v dvorani Berlinske filharmonije. Večkrat igra z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Policijskim orkestrom kot substitutka in redno sodeluje z drugimi orkestri, s katerimi se je predstavila že tudi kot solistka.

Na programu jutrišnjega koncerta v okviru Mladih virtuozov bodo: G. Ph. Telemann, B. Britten in R. Schumann. Oboistko Moniko Babič bo pri izvedbi skladb spremljal pianist Tilen Bajec.

a-k-kante

Klarinetist Aljaž Kalin Kante, foto Festival Ljubljana

Klarinetist Aljaž Kalin Kante je pri sedmih letih začel igrati klarinet v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini pri profesorju Branislavu Trifkoviču. Po končani nižji glasbeni šoli je nadaljeval šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Jožeta Kotarja ter na splošni gimnaziji Vena Pilona v Ajdovščini. Zdaj nadaljuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Jožeta Kotarja.

Na pomembnejših tekmovanjih tako doma kot  v tujini je osvojil vrsto nagrad in priznanj, med katerimi izstopajo predvsem prva mesta na državnem tekmovanju TEMSIG ter prva mesta na priznanih mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu, Povolletu, Carlinu, Krškem, Bremnu, Pradalungi, Fiorindu, na Reki in drugod. Med šolanjem je kot solist igral v Badnu s simfoničnim orkestrom Sinfonietta Baden, s simfoničnim orkestrom Zveze primorskih glasbenih šol ter s pihalnim orkestrom KGBL. Imel je tudi več samostojnih koncertov in recitalov ter snemanj z Avstrijskim ORF, RTV Slovenija, Armensko radiotelevizijo.

Nastopa ter prireja koncerte in recitale v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici in Srbiji ter se dodatno izobražuje na seminarjih in študijskih izmenjavah pri priznanih klarinetistih, kot so S. Hue, P. Beltramini, M. Bekavac, M. Rericha, R. Spring, S. Osborn, R. Cavallin, S. Kam, A. Carbonare, M. Lethiec, F. di Casola idr.

ferrini-4

Pianist Luca Ferrini, foto osebna spletna stran

Na programu drugega dela koncerta bodo: R. Schumann, Č. S. Voglar in J. Françaix. Pri izvedbi skladb bo klarinetista spremljal pianist Luca Ferrini.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.