Slovenska vabila v Ameriko

Borut Pahor je v telefonskem pogovoru z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom izrazil željo po vzpostavitvi tesnih osebnih vezi in nadaljevanju dobrih odnosov med državama, poročata MMC RTV SLO/STA.

sevnica-dsc_4284_sevnica_big

Sevnica, foto Kraji

Slovenski predsednik je novoizvoljenemu predsedniku ZDA še enkrat čestital za zmago na volitvah, povabil pa ga je tudi na obisk v Slovenijo. Sogovornika sta izmenjala nekaj mnenj tudi o drugih vprašanjih, so sporočili iz urada predsednika republike.

Trump pa je Pahorja prosil, naj prenese njegove najboljše želje slovenskemu narodu.

Slovenski predsednik je imel, kot so še sporočili iz njegovega urada, tudi prisrčen pogovor s prihodnjo prvo damo Melanio Trump. Zaželel ji je veliko uspeha in ji prenesel tudi dobre želje svoje življenjske sopotnice Tanje Pečar.

Z Donaldom Trumpom govoril še premier Miro Cerar

Z novoizvoljenim ameriškim predsednikom in njegovo ženo Melanio se je po telefonu pogovarjal tudi premier Cerar, ki je Trumpu vnovič čestital za izjemen uspeh na nedavnih volitvah. Ob tem je poudaril, da smo v Sloveniji ponosni, da prihaja prihodnja prva dama  iz naše države.

Trump je povedal, da pozna našo državo in se je ob tej priložnosti pozanimal, kako je v Sloveniji, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Premier je govoril tudi z novo prvo damo. “Ponosni smo na vas in se veselimo srečanja z vami. Želim vam veliko uspeha na vaši novi poti.”

Kja vse to pomeni ?

Kaj vse to pomeni za Slovenijo, slovenski narod, za državljane Republike Slovenije, za kakih dvesto tisoč ameriških Slovenev in njihovih potomcev, pa še tristo tisoč Slovencev po mnogih drugih državah na vseh celinah, še vedno nismo dojeli, saj je “preobrat” zanimanja za Slovenijo tako velik, da ga je zgolj iz “domačijske” perspektive nemogoče.

sevnica_2

Sevnica, arhiv občine

Melanija Knavs, sedaj Melania Trump, je sama s svoj0 publiciteto, kot jo lahko razberemo s številom “zadetkov” na Googleu, za več kot stokrat presegla zadetke sicer najbolj znanih Slovencev v svetu, ne da bi jih sedaj našteval, ker bi se morda zdelo, kot da jih “v nič devljem”.

Premajhna predstavitev svetovne publicitete Slovenije

Slovenski mediji so veliko premalo povzeli ali predstavili odmevnost Slovenije prav s pomočjo rezultatov ameriških volitev in dejstva, da je prva dama postala Slovenka, ki niti ni rojena v ZDA, niti ni tam obiskovala šol, ampak je prišla tja kot že mednarodno uveljavljena manekenka oziroma fotomodel.

Uredništva slovenskih medijev se dobro zavedajo, da ni lahko zbrati vsega gradiva, objavljenega po vsem svetu, zlasti ne originalov tiskanih medijev, niti ga ni mogoče, zaradi zaščite avtorskih pravic, kar tako prenašati v svoje medije.

Je pa možnost priprave neke medijske razstave s citiranjem ali dokumentiranjem svetovnih objav v obliki nekakšnih “stenčasov”. Spomnimo se, da je bila pred leti v Mednarodnem grafičnem likovem centru na ogled razstava Leto 1968 v slovenskem tisku in še posebej v Delu, ki je imelo v času študentskih protestov v Parizu tam dopisnika Bogdana Pogačnika, ki je z lahkoto vsak dan poročal, Delo pa objavljalo na prvi strani. Podobno je bilo ob Praški pomladi, padcu Berlinskega zidu, osamosvajanju pribaltskih držav…

Če pogledamo nekatere objave, potem bi lahko rekli “stokrat hvala” tujim medijem, ker ste Slovenijo kot tako, ne glede na Donalda Trumpa in njegovo ženo Melanijo, postavili v središče svetovnega zanimanja ali radovednosti.

Videl sem objavljene slike Bleda, Postojnske jame, Lipice in fotogafije britanske kraljice Elizabete II. s svojim lipicancem, Pirana, Goriških brd, Ljubljane, kjer so tuji novinarji izbrskali, kam je Melanija najraje s sošolkami hodila na kavo… Sevnica pa je nenadoma postala  najlepše mestece; če vidiš Sevniški grad, pogled na Savo, okolico…se samo čudiš, kje je bila doslej, da je nismo opazili.

Publicitete v tujih medijih ne moreš kupiti, ampak si jo moraš izboriti, pridobiti, zaslužiti…Zgoditi se mora nekaj zares velikega, da je na nas “ves svet pozoren”.

Kako bo Slovenija spremljala ustoličenje novega ameriškega predsednika 20. januarja, koliko Slovencev bo odšlo v Washington, koliko ameriških Slovencev bo povabljenih… je proces ali postopek, o katerem naj razmišljajo drugi.

Poudarek je na besedici proces, čeprav je večpomenska in po svoje grda. Slovenija se namreč  ni znašla v medijskem svetu samo za en dan ali nekaj dni, ampak jo čaka še “naporno delo”, vsaj štiriletni svetovni medijski pritisk “vzdržati”. (Vem, da ste mislili na koncu: in kaj od tega imeti, ampak to sem dal v hud oklepaj).

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.