Irena Grafenauer z Lepotico in zverjo v Domžalah

V abonmaju Vrhunski koncerti klasične glasbe pod umetniškim vodstvom Mateta Bekavca v Domžalah napovedujejo nastop flavtistke Irene Grafenauer, klarinetista Mateta Bekavca in fagotista Sergia Azzollinija, ki jih bo spremljal Abonmajski orkester.  Koncert z naslovom Lepotica in zver bo v ponedeljek, 28. novembra, ob 20. uri v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah.

irena-1-204-3
Irena Grafenauer, foto KD Franca Bernika

“Solistov na tem koncertnem večeru ni potrebno dodatno predstavljati, saj so na domžalskem odru s svojimi inštrumenti in svojo umetnostjo pričarali že kar nekaj nepozabnih koncertov, ” pravi Mate Bekavac-
“Kreativni programi so zame tudi tisti, ki nas spoznavajo z novim, čeprav starim, še posebej, če skupaj lahko izzveni nekaj »znanega« z manj znanim.

Tokrat v klasičnem duhu nekaj redko slišanih skladateljev in njihovih partitur (Breval, Winter) ter tudi nekaj zimzelenih…Iz vsakega glasbenega obdobja poznamo kar nekaj skladateljev oz. vsaj kakšno njihovo delo, ki je ostalo v senci bolj znanih kolegov ter le redko izzveni na koncertnih odrih.

Manj znana dvojna koncerta oz. koncertantna simfonija postavljena ob bok Straussovem skoraj Mozartovskem koncertinu in Mozartovi koncertantni simfoniji (tokrat v priredbi za flavto in klarinet ).

Straussov Concertino za fagot in klarinet sodi med njegova zadnja dela (pred Štirimi zadnjimi pesmimi). Kljub Straussovem poznem življenjskem obdobju pa je delo v nasprotju z »bombastičnimi« mladostnimi simfoničnimi pesnitvami bolj klasično prosojno, sicer jesensko obarvano, na trenutke skoraj kot da bi prišlo iz Mozartovega peresa.

Dvojni koncerti v mojih očeh kličejo po še večji dialektiki, po še večji čuječnosti, čutnosti in sposobnosti spontane, skoraj improvizacijske reakcije udeležencev in še bolj spominjajo na operno kontrastno izraznost in so v svoji govorici instrumentalne drame…,” predstavlja koncertni program umetniški vodja in solist Mate Bekavac.

Na sporedu bodo dela Brevala, Winterja, Mendelsohna,  Mozarta in Straussa.
Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.