Lipa zelenela je po 75. letih v Unionski dvorani

Na današnji dan pred petinsedemdesetimi leti je bil koncert Akademskega pevskega zbora pod dirigentskim vodstvom Franceta Marolta v Unionski dvorani (Grand Hotela Union). Nocoj so tri društva: APZ Tone Tomšič, AFS France Marolt in Lipa zelenela je…pripravila jubilejni in slavnostni skupni koncert in nastop, da bi počastili spomin na oni legendarni večer pred nastopom kulturnega molka v okupirani Ljubljani ali, kot smo slišali z odra, v “največjem koncentracijskem taborišču v Evropi”.

lipa-2-img_9017

Že pri uvodnem poslušanju posnetka petja Lipe 12. decembra 1941 je vsa dvorana vstala, vse fotografije Marijan Zlobec

Dvorana Union je bila povsem polna, tako kot pred 75. leti, samo da je bistvena razlika: danes smo v svobodni in samostojni državi, čeprav smo lahko v koncertnem programu prebrali, da se do te države, o “kateri so sanjale generacije in rodovi pred nami”… “obnašamo skrajno mačehovsko. Stoletja stari simbol v obliki lista svetega lipovega drevesa smo zavrgli in na tradicijo skoraj pozabili. Kadar želimo danes simbolno izraziti ljubezen do domovine, to največkrat naredimo v tujem jeziku. Bi bile tuje  besede razumljive našim prednikom, ki so se v različnih obdobjih borili in umirali za ta prelepi košček Zemlje, ki je naša domovina?

tomsic-1-img_9011

Mihael Tomšič, sin Toneta Tomšiča in Vide Tomšič

Naj bo ta kratki prispevek tudi poklon narodnemu heroju Tonetu Tomšiču, po katerem nosi Akademski pevski zbor ime ter poklon Rudiju Omoti, ki se mu srčno zahvaljujemo, da je posnel in razvil ta edinstveni posnetek na tisti uporniški večer v okupirani Evropi,” je zapisala Marta Rau Selič.

tomsic-img_9010

Vera Tomšič, sestra Toneta Tomšiča je prišla na nocojšnji koncert

Koncerta sta se udeležila tudi sin Toneta Tomšiča in Vide Tomšič Mihael Tomšič in Tomšičeva sestra Vera Tomšič. Voditelj večera Tomaž Simetinger ju v dvorani ni opazil ali pa ju ne pozna, zato ju ni pozdravil, je pa pozdravil še dve zanesljivi udeleženki koncerta pred petinsedemdesetimi leti, Nano Tarman in Cirilo Jesihar.

lipa-zelenela-je-img_9034

Zbor Lipa zelenela je…

Koncert je bil bolj mešan, pri čemer je bil zelo slab uvodni del z noviteto mlade skladateljice Petre Strahovnik, ki s svojo anemično in komaj vokalno kompozicijo Miracle ni prepričala nikogar in na tako slavje ne spada, ali pa nikamor.

afs-img_9031

AFS France Marolt se je na jubilej navezala najprej s tremi mazurkami

V nadaljevanju je nastopil zbor Lipa zelenela je…pod vodstvom Karla Leskovca. Izbral si je manj znane ljudske oziroma priredbe Franceta Marolta, Matije Tomca, Hugolina Sattnerja, Petra Jereba in Zorka Prelovca. To ni bil sicer običajni apazejevski repertoar. Zbor še zveni, čeprav je to pevska generacija apezejevcev iz prve polovice sedemdesetih let ali celo konca šestdesetih.

dular-img_9100

Predsednik APZ Tone Tomšič je bil pred več kot štiridesetimi leti dr. Janez Dular, nekdanji kulturni minister

AFS France Marolt je v svojem drugem nastopu zaplesala Ljubljanske plese, ki jih je pred kakimi tridesetimi leti prvič izvedla folklorna skupina v Cankarjevem domu in so se s svojo uvodno pesmijo Stoji, stoji Ljubljanca in s sklepno skupinsko “fotografijo” hitro prijeli in postali priljubljeni.

lebic-img_9107

Akademik Lojze Lebič

APZ Tone Tomšič je v sedanji sestavi nastopil pod dirigentskim vodstvom Jerice Gregorc Bukovec. Bil je pod hudim bremenom celotnega proslavljanja, zato se vokalno ni tako izkazal, kot sem pričakoval. Morda niti ni izbral dovolj efektnega programa, ki bi mladostno interpretacijo in vzneseno petje bolj naslovil na svoje nekdanje kolege in jim pokazal, da so sami prav taki kot oni nekoč. Violinski solo ali spremljava v eni kompoziciji je bila ponesrečena. Z dvema skladbama so počastili akademika Lojzeta Lebiča; Lebič je bil dirigent APZ pred Markom Munihom in je avtor številnih zborovskih skladb, ki so jih pele ali jih pojejo generacije apezejevcev vse do danes.

gobec-img_9079

Dirigent Mitja Gobec med nagovorom

ljubljanski-plesi-img_9064

Ljubljanski plesi

Dirigent Mitja Gobec, sicer sin nekdanjega dirigenta APZ Tone Tomšič in skladatelja Radovana Gobca, in nekdanji sodelavec tonskega mojstra Rudija Omote, je predsedniku APZ izročil kopijo posnetka celotnega koncerta pred 75. leti, ki mu jo je dal Omota, z željo, da bi ta legendarni koncert bil enkrar dostopen poslušalcem v celoti, če ga ali ko ga bodo izdali.

tomsic-3-img_9098

Jerica Gregorc Bukovec s svojim zborom

Na koncu so na oder prišli vsi pevci in skupaj z dvorano zapeli, tokrat brez poslušanja posnetka, Lipa zelenela je skladatelja Davorina Jenka. (In ne tako, kot je dvakrat narobe napovedal Simetinger; Miroslava Vilharja na Jenkovo besedilo).

tomsic-5-img_9094

Marijan Zlobec

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.