Srb Bogdan Roščić novi direktor dunajske Državne opere

Pogodba s sedanjim direktorjem dunajske Državne opere Dominiquom Meyerjem ne bo več podaljšana, ampak so imenovali novega direktorja, ki bo sicer svojo funkcijo prevzel po izteku mandata sedanjega voditelja, to je leta 2020. Novi direktor je Srb Bogdan Roščić.

die-zukunft-klassik-bogdan-roscic-sonys-klassik-sparte-232821_i

Bogdan Roščić, foto News.at

Bogdan Roščić je bil rojen v Beogradu 14. aprila 1964, v Avstriji pa ga predstavljajo kot avstrijskega glasbenega menedžerja, ki se je med drugim ukvarjal z glasbenim založništvom pri založbah DECCA in Sony Classical, bil pa je tudi voditelj kulturnega radijskega programa O3 in direktor Universal Music. Informacijo o imenovanju je pred nekaj urami uradno sporočil novi avstrijski kulturni minister Thomas Drozda.

Dominique Meyer je Avstriji hvaležen

Francoz Dominique Meyer (r. 8. avgusta 1955) se sicer zelo zahvaljuje Republiki Avstriji, da mu je omogočila desetletno vodenje Državne opere, hkrati pa ne skriva grenkobe, da bo moral oditi. No, poznavalci vedo na njegov račun marsikaj povedati, denimo to, da je prav zaradi njega kot glasbeni umetniški vodja Državne opere hišo ob Ringu zapustil svetovno znani avstrijski dirigent Franz Welser – Möst in našel zatočišče pri orkestru v Clevelandu, medtem ko je Meyer prevzel še vlogo voditelja opernega programa. Že poprej se je nenehno vmešaval na primer v pevske zasedbe, kar je vodilo do sporov med njim kot direktorjem in umetniškem voditeljem opere, ki je izgubljal svojo avtonomijo. Očitali so mu še preveliko angažiranje slabih francoskih dirigentov, režiserjev in pevcev, pa še marsikaj, kar ni za objavo.

Avstrija je naredila dve napaki: najprej, da je Dominiqua Meyerja imenovala prvič, in drugič, da mu je mandat še podaljšala. Meyer Državne opere ne bi smel voditi, tako kot kdo primerjalno ne SF v Ljubljani.

meyer-1-img_1995

Dominique Meyer s svojo spremljevalko avgusta v Salzburgu, foto Marijan Zlobec

The general director of the Vienna State Opera has just issued a dignified statement in the thick of a political storm.

Yesterday, to my regret, I was told that my contract will not be prolonged again, but today I would like to focus on the positive side of things.
I am very grateful to the Austrian state to have given me the opportunity to spend 10 years (13 even, including the period of designation) in the service of this wonderful institution, surrounded by a competent and dedicated team, which has always supported me. I will continue to do my job with the same enthusiasm until the end of my term
in 2020.
I wish much luck and success to my successor Bogdan Roščić for the fulfilling and challenging task which awaits him. When I was informed about the decision, I assembled all members of the management staff and asked them to support the new director in the implementation of all his projects, in order to secure the Wiener Staatsoper a bright future.

I, for my part, will look for new horizons.

– See more at: http://slippedisc.com/2016/12/vienna-opera-chief-i-was-fired/#sthash.H2cfUWSI.dpuf

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.