Kdo je letos umrl v klasični glasbi ? – 3

Zapis o ljudeh, ki so letos umrli in so delovali na področju klasične glasbe, zelo odmeva med bralci. Že pred meseci je javnost šokirala nenadna smrt tenorista Marjana Trčka, člana Slovenskega okteta, opernega in koncertnega pevca ter glasbenega pedagoga. RTV Slovenija se ga pred dnevi, ko je pripravila pregled smti, ni niti spomnila, čeprav je oblikoval več kot dvajset opernih in operetnih vlog. Enkrat se je treba resno vprašati, čigava je RTV Slovenija, če moramo po zakonu, ki ni utemeljen v samem predmetu in je neustaven, naročnino vsi “pod mus” plačevati.

newsniskalg716

Maralin Niska (1925 – 2016)

V juliju je umrlo kar precej glasbenikov. Najprej je preminil angleški organist David Patrick Gedge, potem venezuelski klasični kitarist Alirio Diaz in ameriška skladateljica Gladys Nordenstrom. Sledile so smrti ameriške sopranistke Maralin Niska, ameriškega skladatelja in dirigenta Gregga Smitha, ameriškega opernega delavcsa in sodelavca Tessiture Stewarta Pearca, pa še francoskega organista Andréa Isoirja.

Najbolj znana je bila sopranistka Maralin Niska, dolgoletna članica New York City Opera in Metropolitan opera v New Yorku.

andre_isoir_par_claude_truong-ngoc_1979

André Isoir (1935 – 2016)

Proti koncu julija so umrli japonska pianistka Hiroko Nakamura, angleški violinist Paul Robertson, vodja Medici String Quartet, finski skladatelj Einojuhani Rautavaara, ameriška zborovska dirigentka Elena Doria, ameriški pianist in univerzitetni profesor Seth Carlin, nemški tolkalec Peter Sadlo.

hiroko-nakamura

Hiroko Nakamura (1944 -2016)

Tu je kar nekaj znamenitih in svetovno znanih glasbenikov. Najprej vodilna japonska pianistka Hiroko Nakamura. Spominjamo se jo kot solistko na nekaterih koncertih z gostovanja simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije na Japonskem. Bila je povsod obkrožena s svojimi občudovalci.

Nakamura je zmagala na japonskem državnem pianističnem tekmovanju že pri petnajstih letih. Študirala je v New Yorku na Juilliard School of Music. Na Chopinovem pianističnem tekmovanju v Varšavi leta 1965 je bila četrta. Kasneje je bila v žirijah najpomembnejših svetovnih pianističnih tekmovanj. Bila je še glasbena publicistka; napisala je štiri knjige. Živela je v Tokiu in bila poročena s pisateljem Kaorujem Shojiem, ki jo je omenil v nekem svojem delu, ne da bi jo takrat že poznal. To se je zgodilo kasneje, in kot se to dogaja v romanih, sta se poročila. Nakamura je umrla za rakom.

seth_portrait_033-crop-300x300

Seth Carlin

Seth Carlin je bil mednarodno uveljavljeni koncertni pianist, ki je igral tako na sodoben klavir kot zgodovinski fortepiano. Med drugim je bil zmagovalec mednarodnega pianističnega tekmovanja Busoni v Bolzanu.

einojuhanirautavaara1950s

Einojuhani Rautavaara (1928 – 2016)

Finski skladatelj Einojuhani Rautavaara je bil prava skandinavska glasbena legenda. Mnogi ga imajo za najpomembnejšega skladatelja po Sibeliusu. Med drugim je napisal kar devet oper, osem simfonij in štirinajst koncertov ter seveda veliko zborovske, solistične in komorne glasbe. Rodil se je v Helsinkih, kjer je študiral na Sibeliusovi akademiji pri prav tako slavnem skladatelju Aarreju Merikantu. Med njegovimi operami posebej omenjajo Vincent (o slikarju Vincentu van Goghu), Aleksis Kivi in Rasputin.

andre_hajdu_at_work

Andre Hajdu (1932 – 2016)

Avgusta so umrli, poleg našega Marjana Trčka, izraelski skladatelj in etnomuzikolog madžarskega rodu Andre Hajdu, ameriška sopranistka Patrice Munsel, angleški oboist Neil Black, angleški klarinetist John Stenhouse, kanadski skladatelj in organist Raymond Develuy in italijanska sopranistka Daniela Dessi.

Andre Hajdu je bil med drugim učenec Zoltana Kodalyja in je kot tak dve leti raziskoval romsko glasbo. Po madžarski revoluciji leta 1956 je emigriral v Pariz, kjer je nadaljeval študij na slavnem Pariškem konservatoriju, kjer sta bila njegova profesorja Darius Milhaud in Olivier Messiaen. Iz Francije se je preselil v Izrael, kjer je poučeval kompozicijo na akademiji v Tel Avivu.

trc48dek

Marjan Trček

daniela_dessi

Daniela Dessi

Svetovno znana je bila italijanska sopranistka Daniela Dessi, rojena v Genovi leta 1957. Nastopala je v milanski Scali, v MET v New Yorku, veronski areni, na Maggio Musicale Fiorentino in v mnogih drugih operah. Bila je odlična Tosca, Adriana Lecouvreur. Manon Lescaut, Aida, Čo Čo San, Gilda, Leonora Moč usode), Desdemona, Alice (Falstaff), Leonora (Trubadur), Elvira (Ernani), Luisa (Luisa Miller), Traviata, Amelia (Simon Boccanegra), Elizabeta (Don Carlos), Mimi, Liu,.. Tudi ona je umrla za rakom.

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/08/16/utihnil-je-prelep-glas-marjana-trcka/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.