Kdo je letos umrl v klasični glasbi ? – 4

Na področju ustvarjanja in poustvarjanja v klasični glasbi je bilo letos veliko več smrti, kot so jih mediji, še posebej pri nas, zabeležili. Stanje je tipično provincialno, s posameznimi poročevalskimi “ekscesi”, kot smo že omenili. Žalostno je, da nekateri epohalni ljudje s polstoletno ustvarjalnostjo in zgodovinskim vplivom pri nas ne najdejo niti omembe. O Samu Hubadu, ki je umrl zadnji dan avgusta, sem že tedaj precej pisal.

hubad-220px-samo_hubad

Samo Hubad (1917 – 2016)

Na začetku septembra je nepričakovano umrl slavni tenorist Johan Botha. Bil je ena največjih tenorskih zvezd dramskega glasovnega karakterja.

botha-13148167263_5ce28e0f28

Johan Botha

Septembra je umrl še ameriški kontrabasist Emilio Gravagno.

neville-marriner

Sir Neville Marriner (1924 – 2015)

Oktobra je umrl eden najslavnejših dirigentov, sir Neville Marriner. On je bil eden redkih, ki je gostoval v Ljubljani, bolj znan pa je bil kot dirigent, s katerim je veliko nastopala in snemala zlasti Mozarta flavtistka Irena Grafenauer. Marriner je svojo glasbeno pot začel kot violinist; igral je v dveh londonskih orkestrih, potem pa postal dirigent. Leta 1958 je ustanovil svoj sprva še zelo komorni orkester Academy of St. Martin in the Fields. Njegov glavni profesor dirigiranja je bil Pierre Monteaux. Marriner je bil glavni dirigent mnogih orkestrov tako v ZDA kot Evropi. Posnel je nad 600 plošč ali dva tisoč del. Bil je nadzornik izbranih posnetkov za biografski film o Mozartu Amadeus.

mi0003760456

Marriner in Irena Grafenauer

marriner-r-8528061-1463417632-7788-jpeg

Mozart z Ireno Grafenauer

Oktobra so umrli še angleški tenorist Thomas Round, romunski operni pevec Pompeiu Harasteanu, angleška operna pevka Anne Pashley, ameriški radijski sodelavec pri prenosih opernih predstav iz MET Peter Allen, ameriški bas baritonist John Del Carlo ter francoski kitarist tunizijskih korenin Roland Dyens.

pashley-9-2302245-ips240414eist24a_fct813x613x30_ct620x465

Anne Pashley

Nekaj posebnega je Anne Pashley, saj se je na začetku kariere ukvarjala z atletiko in celo nastopila na olimpijskih igrah leta 1956 kot šprinterka na sto metrov in zasedla tretje mesto in dobila bronasto medaljo. Po športni karieri je postala operna in koncertna pevka. Med drugim je nastopala na festivalu v Glyndebournu in Kraljevi operi Covent Garden v Londonu ter drugod po Evropi. Uveljavila se je kot interpretka nekaterih vlog v Brittnovih operah.

kocsis_zoltan_1972

Zoltan Kocsis na začetku pianistične kariere

Novembra je najprej nepričakovano umrl svetovno znani madžarski pianist, dirigent in skladatelj Zoltan Kocsis, ki je nastopal tudi v Ljubljani.

Kocsis je bil rojen v Budimpešti, kjer je študiral klavir in kompozicijo. Kot pianist je nastopal z vsemi najboljšimi orkestri. Posebej velik specialist je bil za  klavirski opus Bele Bartoka, ki ga je v celoti posnel. Kocsis je bil soustanovitelj Budimpeštanskega festivalskega orkestra, ki se je na zadnjih ocenjevanjih uvrstil med deset najboljših orkestrov na svetu. Kocsis je bil glasbeni direktor Madžarske narodne filharmonije.

poliveros2010

Pauline Oliveros (1932 – 2016)

Novembra so umrli še angleški trobentar George Reynolds, ameriški violončelist Julies Eskin, ameriška skladateljica in akordeonistka Pauline Oliveros, ameriški kontratenorist Russel Oberlin, ruski pianist Mark Taimanov ter ameriški klarinetist Donald Montanaro.

Manj glasbenih smrti je bilo v decembru; med njimi italijanska sopranistka Gigliola Frazzoni, češki skladatelj, ki se je preselil v Ameriko, Karel Husa in sloviti avstrijski violončelist in dirigent ter profesor Heinrich Schiff. Pred nekaj dnevi se je poslovil še ameriški violist Bernard Zaslav.

schiff-heinrich-12

Heinrich Schiff

Heinrich Schiff je bil v Ljubljani zelo znan, saj je veliko nastopal tako kot solist in dirigent ter v komorni igri skupaj s pianistom Acijem Bertoncljem, s katerim je veliko gostoval in koncertiral po svetu, skupaj pa sta snemala plošče za EMI. Schiff je med drugim študiral pri slovitem violončelistu Andreu Navarri ter dirigiranje pri Hansu Swarowskem. Bil je šef dirigent nekaj orkestrov, med posnetki pa jih je več prejelo nagrade, kot Bachove suite ali Šostakovič in Brahms. Zanj je pisalo več skladateljev, med njimi Friedrich Cerha, ki je napisal Koncert za violončelo. Bil je uspešen pedagod. Kot spomin na svojega prijatelja Acija Bertonclja je njegovemu sinu Sebastianu dal enega izmed svojih dragocenih inštrumentov naposodo za nedoločen čas.

Marijan Zlobec

 

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/08/31/na-pragu-stoletnice-se-je-poslovil-dirigent-samo-hubad/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/09/11/umrl-je-tenorist-johan-botha/

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.