Slovenska filharmonija popoldan stavka

Medtem ko z Dunaja gledamo in poslušamo tradicionalni koncert Dunajskih filharmonikov, prvič pod dirigentskim vodstvom petintridesetletnega venezuelskega dirigenta Gustava Dudamela, napoveduje simfonični orkester Slovenske filharmonije popoldan, v času predvidene generalke za svoj napovedani, nato pa s strani vodstva SF in CD preklicani Novoleti koncert, stavko, tako kot je bila prijavljena.

odpoved-2-img_0183

Violist Aleksandar Milošev, vse fotografije Marijan Zlobec

Kaj bomo še izvedeli, bo znano čez nekaj ur, vsekakor vsi dokumenti še niso bili objavljeni. Direktor Damjan Damjanovič ni izpolnil stavkovnih zahtev Slovenske filharmonije, prav tako ne dirigent Uroš Lajovic.

odpoved-1-img_0177

Koncertni mojster Slovenske filharmonije Janez Podlesek

Damjanovič je 28. decembra podpisal pismo, v katerem izjavlja, da bo zagotovil, da “se v sodelovanju s člani Orkestra Slovenske filharmonije pripravi dokument, ki bo Orkestru Slovenske filharmonije omogočil sodelovanje pri izboru šefa dirigenta.”

To je precej daleč od zahtev Slovenske filharmonije, ki zahteva svoje soglasje oziroma odločanje pri izboru šefa dirigenta.

odpoved-img_0164

Sopranistka Martina Burger in voditeljica Zbora Slovenske filharmonije Martina Batič

Drugo pismo, ki ga je Damjanovič naslovil na vse člane Slovenske filharmonije, je bolj komplicirano.

Njegova vsebina se na zadnjem sestanku ni razrešila, ne s strani direktorja ne šefa dirigenta. Na glasovanju po vaji se je izkazalo, da nihče ne podpira vodstva SF. Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je prebrala pismo, ki smo ga že objavili in ga je podpisala Damjanovičeva odvetnica Suzana Zupan. Iz njega je razvidno, da direktor orkestru ne ponuja ničesar, razen poziva, naj “se stavka zaključi s sklenitvijo sporazuma o zaključku stavke z zagotovilom, da stavkajoči ne bodo pričeli izvajati novih stavkovnih aktivnosti z vsebinsko istimi zahtevami.”

odpoved-4

Orkester je bil nad tako ponudbo zaprepaden. Damjanoviču je na sestanku očital, da so prvo stavko napovedali že pred več kot enim mesecem, a se v tem času ni nič zanje pozitivnega ni zgodilo, medtem ko je direktor hotel odgovor takoj, po končani vaji do 14. ure.

odpoved-5-img_0180

Člani orkestra so preverili, koliko vstopnic za Novoletni koncert je bilo prodanih. Dobili so informacijo, da le 600, ne 800, kot je kasneje sporočil Damjanovič. Spomnimo, da so nekateri na začetku napovedi stavke vsiljevali informacije, da je Novoletni koncert že razprodan. Člani orkestra so na petkovi zadnji vaji zelo kritizirali Lajovičev novoletni koncertni program, češ da kaj takega ne bi izvedli nikjer v Avstriji, razen v kakšnem mestecu kot je Bruck an der Mur.

odpoved-3-img_0208

Marina Kopše bere ultimativno pismo direktorjeve odvetnice

Kaj bo popoldan, bomo videli.

Marijan Zlobec

4 thoughts on “Slovenska filharmonija popoldan stavka

 1. Ali niso delodajalci zahtevali olajšave pri odpuščanju delavcev, s katerimi niso zadovoljni.
  Torej, če ne želiš delati, greš, ve se kam. Nisem še slišal, da bi delavci izbirali direktorje.
  In to vse na račun davkoplačevalcev.

  Všeč mi je

 2. Včasih je veljalo: “Ko je vojna, muze umolknejo!” In očitno se je v javnem zavodu SF razvnela prava vojna, ki je z odpovedanim tradicionalnim koncertom v Gallusovi dvorani CD že povzročila prvo nesorazmerno veliko škodo.
  Če ne bodo vsi odgovorni v SF in v vladi RS, ki odgovarja kot ustanovitelj za stanje v javnem zavodu SF, takoj in brez odlaganja ter nepopustljivo začeli odpravljati vzrokov za destruktivne “vojne razmere” v umetniški ustanovi, bodo posledice za javni zavod in slovensko glasbeno kulturo ter za kulturo nasploh dolgoročne in skrajno negativne.
  Če bo trajno prevladala logika vase zaverovanih in egocentričnih državnih uradnikov, gluhih paragrafov, slepih pravilnikov in zaslužkarskih pravnih zastopnikov, potem se umetnosti in kulturi ne v SF in ne na Slovenskem nasploh ne obeta umetniško rodovitna prihodnost.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.