Kje se bo začel 65. Ljubljana Festival ?

Jubilejni 65. Ljubljana Festival se bo uradno začel 28. junija z velikim spektaklom, ki ga obljublja svetovno znana in priznana katalonska produkcijska skupina La Fura Dels Baus s scensko uprizoritvijo kantate Carla Orffa Carmina Burana. O tem smo že pisali in navedli prizorišče Trg republike, kot je bilo najprej objavljeno.

5-images

Prizori iz spektakla Carmina Burana, fotografije iz spletnih strani La Fura Dels Baus

Na tiskovni konferenci ob predstavitvi glavnih programskih poudarkov 65. Ljubljana Festivala pa je direktor in umetniški vodja Darko Brlek omenil, da bo koncert oziroma kar predstava na Kongresnem trgu. Očitno ima Ljubljana dva trga, enega mestnega, drugega državnega ali enega preveč in odveč?

4-index

“Spopadajo” se prireditve mesta in državna proslava ob dnevu državnosti 25. junija, ki se je v zadnjem času s Trga republike preselila na Kongresni trg. Pa veste zakaj? Da bo župan MOL Zoran Janković vse plačal. Očitno imamo dva trga; enega bolj mediteranskega ob Ljubljanici, drugega bolj celinskega, neposredno povezanega s slovenskim parlamentom, ki pa v tem kontekstu ni kakšnega večjega pomena.

3-index

Očitno bo o lokaciji državne poslave odločal kar Janković s plačilom postavitve odra že za festival Junij v Ljubljani, drugimi prireditvami za mladino in otroke, Poletno nočjo. Država bo očitno odšla s svojo proslavo tja, kjer bo oder že stal. Med vrsticami ste najbrž prebrali, da ji ne bo treba skoraj nič plačati. Festival Ljubljana za svoj poletni festival ves čas od države ne prejema nobenih ali nikakršnih sredstev, nasprotno pa od prireditev pridno pobira davke, kar pomeni, da mestna kultura plačuje državi. To se nikoli ni spremenilo, ker v ministrstvu za kulturo vlada prepričanje, da je Ljubljana Festival mestna prireditev, sami pa financirajo druge festivale po Sloveniji, kolikor sploh jih.

1

Kot kažejo zadnji podatki, čeprav še niso dokončni, bo spektakel na odru v dimenzijah, kolikor se ga da na Kongresnem trgu postaviti, manj primeren kot če bi ga postavili na Trgu republike. Mogoče ni toliko problem 400 glasbenikov na odru kot pomanjkanje prostora za pristnost in prezentnost gledališkega spektakla kot takega, kar se vidi že s fotografij. Na isti oder tako skromnih dimenzij oboje ne gre.

6-images

Omenili smo že, da Poletno gledališče v Križankah do jeseni še ne bo obnovljeno, vendar pa bodo prireditve tam vseeno potekale, le da brez strehe. Tako bo že 7. junija predvidena premiera novega slovenskega muzikala Vesna (po slavnem slovenskem filmu) z nekaj ponovitvami, takoj zatem pa še nekaj predstav muzikala Mamma mia! Brlek je omenil, da bodo v primeru dežja ali deževnih vremenskih napovedi prereditve prestavili za kak dan ali preselili.

2-index

Poletna noč 21. junija bo posvečena Jožetu Privšku

Poletna noč bo tokrat v znamenju spomina na skladatelja in dirigenta Jožeta Privška ob osemdeseti obletnici njegovega rojstva in verjetno v celoti s programom njegovih pesmi ali popevk, saj jih je napisal dovolj za ves večer. Poleg izbranih pevcev, ki še niso objavljeni, bosta skupaj nastopila Simfonični orkester RTV Slovenija in Big Band RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, ki je sicer vodja glasbene produkcije RTV Slovenija in ima zelo lahko izbiro dirigentov, kot smo že opazili.

travel-slovenia-joze-privsek

Jože Privšek, foto travel slovenia

Jože Privšek (1937 – 1998) je nekoč prav tako imel monopol, saj je Big Band RTV Slovenija vodil  med 1961 in 1995, kar so mu mnogi očitali, le da je bil večji glasbenik, čeprav se mu je poznal vpliv ameriškega študija na Berklee College of Music in tamkajšnjega glasbenega stila ali usmeritev, kot so jih diktirali njegov profesor Herb Pomeroy in drugi. Je pa ustvaril celo panoramo popevk uspešnic, od Vozi me vlak v daljave že leta 1958, ko mu je bilo komaj enaindvajset let, pa Dan najlepših sanj, Nad mestom se dani, Silvestrski poljub, Mati bodiva prijatelja, Kako sva si različna, Luči Ljubljane, Prva ljubezen, Pred menoj je poletje, Zimzelen, Violine v mojem srcu, Zelena leta, Vračam se domov, Solza, ki je ne prodam, Ne prižigaj luči v temi, Ko boš prišla jemat slovo, mladost, Zato sem noro te ljubila, Otrok moj, V meni raste drevo, Sinoči, Nebo, Smešna hiša, Človek, Nocoj…

Privšek je prejel vrsto nagrad in priznanj, med njimi nagrado Prešernovega sklada in Kozinovo nagrado pa viktorja za življenjsko delo. Napisal je več kot dva tisoč skladb in tri tisoč glasbenih aranžmajev ter izvirnih predvsem jazzovskih kompozicij (Križanke ’73, Sprehod po galeriji, Moj dilbere… s PORL in svetovnim odmevom). Pisal je glasbo za film (antioblastniški, revolucionarni Oxygen, 1970, ki ga je po scenariju Dimitrija Rupla posnel Matjaž Klopčič ali mladinski film Ko zorijo jagode, 1978, v režiji Rajka Ranfla), za gledališče in televizijo. Bil je pianist, ki je rad sedel za klavir in spremljal svoje pevce, najraje pa je dirigiral in tekmoval z vsemi tedaj vodilnimi orkestri in dirigenti v Jugoslaviji, zlasti iz Zagreba (Miljenko Prohaska) in Beograda (Vojislav Bubiša Simić), ko so prihajali na Jazz festival v Križanke in so nastopali vsak svoj večer. Tedaj je imel v orkestru odlične glasbenike, kot so bili saksofonist Tone Janša, trobentar Petar Ugrin, saksofonista Ati Soss in Anton Veble, bobnar Ratko Divjak, kitarist Milan Ferlež, pianist in pianistični improvizator Silvester Stingl, še drugi saksofonisti, trobentarji in pozavnisti, tolkalci…

joze-privsek

Jože Privšek, foto secanja.com

Ne vem, kako bodo znali Privškov jubilej širše in temeljiteje, da ne rečem vsebinsko zaokroženo predstaviti. Če bi bil samo “nastop”, bi bilo to premalo. Ne glede na le eno festivalsko Poletno noč.

Marijan Zlobec

One thought on “Kje se bo začel 65. Ljubljana Festival ?

  1. Pišem na maternjem bosanskom jeziku : Privšek je Jože jedan od razloga zašto sam uopće u glazbi, još od dana kad sam na nekoj rasprodaji kao gimnazijalac kupio EP Jazz kvartet Jožeta Privšeka ( PGP RTB 1961 ) na kojoj je svirao klavir i vibrafon. Kasnije sam ga slušao u mnogim prigodama, emitirao njegovu glazbu u svojim programi na radio Sarajevu, ne samo onu koju je stvarao sa matičnim mu Plesnim orkestrom radio Ljubljane, pa RTV ljubljane, pa Big Bandom RTV Slovenije.
    Tvrdim da je J.P. jedan od najpodcjenjenijih umjetnika koje je dala Slovenija i šire, priznatijim van njenih granica nego unutar njih. Učio je kod Lucijana Marije Škerjanca, sa 17 godina bio pijanist u PORL-u, a onda je dobio stipendiju za Berklee College of Music gdje je bio student kod čuvenog Herba Pomeroza, jednog od najvažnijih pedagoga jazz kompozicije i aranžiranja uopće, koji je odgojio još neke važne protagoniste ex-jugoslavenske jazz scene, recimo Duška Gojkovića i druge. Svojedobno dirigirao na jednom koncertu i sa Big Bandom RTV Slovenije. Privšek je kod njega diplomirao ekspresno, mada studij traje 4 godine i njegove su skladbe snimljene na ploče školskog orkestra ” Jazz in the Clasroom, Vol. VIII” ). Prije koju godinu mi je makedonski gitarist Toni Kitanovski ispričao ovu anegdotu : naime on je bio jedan od posljednjih studenata kod Pomeroya ( umro 2007 godine ! ) i jednog dana ovaj mu je na klupu stavio partituru da je studira na kojoj je pisalo da joj je autor stanoviti Joe Privsek- što će reći Jože Privšek. Ovo se dešavalo koncem 90-tih godina koje je ovaj proveo na studiju u Bostonu.
    Privšek je pisao sa lakoćom koja je bila zaprepaščujuća. Pisao je šlagere, aranžirao za druge, klasičnu glazbu, scensku i filmsku glazbu, a najviše za big bandove i velike revijske orkestre. Uz rad u matičnom mu PORL-u koga je doveo na visoku europsku razinu je pisao i za orkestre po cijeloj Europi, a imao je svoje nakladnike kako u Njemačkoj, tako i u Engleskoj.
    Tvrdim da je pjesma ” Ne pali svetla u sumrak” za koju je poeziju napisao zagrebački tekstopisac Drago Britvić a na Eurovision Song Contestu 1962. godine u Luxembourgu briljantno otpjevala beogradska pjevačica Lola Novaković ( dakle osovina Ljubljana-Zagreb-Beograd ! ) jedan od vrhunskih dometa Jožeta Privšeka koji se pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i dirigenta. I na drugom nastupu JRT-a na ovom festivalu smo skočili sve do četvrtog mjesta, jer je kvaliteta morala biti nagrađena. Mada je tada našem Jožetu bilo tek nekih 25 godina a samo 2 godine više prekrasnoj Loli. Pogledajte na Youtubeu crno-bijeli snimak tog nastupa. Čista antologija, kao i sve ostalo što je on stvarao u životu koji se završio tako prerano.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.