Dnevi slikarja Zorana Mušiča v Narodni galeriji

V Narodni galeriji so maja 2016 javnosti prvič predstavili stalno razstavo del Zorana Mušiča (1909–2005). Postavitev je v prenovljenih prostorih Narodnega doma omogočila velikodušna donacija umetnikove nečakinje Vande Mušič, ki je Narodni galeriji delno podarila ali omogočila dolgoročno izposojo družinske zbirke. Ob 108. obletnici rojstva velikega slikarja in kulturnega Evropejca so se v Narodni galeriji odločili za novo slovesnost.

barke-v-benetkah

Barke v Benetkah, 1947, akvarel, tempera, ročno izdelan papir Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič

Drugega  februarja bodo stalno razstavo Zorana Mušiča predstavili z novim izborom umetnin. Ob tej priložnosti so za obiskovalce pripravili vrsto spremljevalnih dogodkov in jih poimenovali Mušičevi dnevi v Narodni galeriji. S prireditvami bodo nadaljevali in jih končali 12. februarja, na 108. obletnico umetnikovega rojstva.
V prvotni postavitvi so razstavili 62 umetnin in napovedali, da bodo izbor razstavljenih umetnin ciklično spreminjali. 150 umetnin Zorana Mušiča iz Zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič in iz zbirk Narodne galerije so predstavili že v katalogu, ki je izšel ob odprtju stalne razstave. Nekaj umetnin so na novo predstavili že v letu 2016, tokrat pa bodo sledile večje spremembe. Zaradi občutljivosti in muzejskih standardov razstavljanja bodo, med drugim, zamenjali kar 42 del na papirju.

V novi postavitvi stalne razstave Zorana Mušiča bo na ogled okrog 50 oljnih in akrilnih slik, akvarelov, grafik, risb in ponovno tudi vezenina, ki so jo posodili Galeriji sodobne umetnosti v italijanski Tržič. Tudi nova postavitev sledi kronologiji in ciklom Mušičevega ustvarjalnega opusa, s poudarkom na bolj povednih delih znotraj zbirke. Razstavljeni so zgodnji mediteranski motivi, ki so slikarja navdihovali od Dalmacije do Benetk, in njegovo ustvarjalno pot vodili v pomembno obdobje konjičkov. V tokratnem izboru bo večji poudarek na razvoju sienskega grafičnega cikla. Vodilni poudarki ostajajo na znamenitem ciklu Nismo poslednji, starostnih avtoportretih ter beneških krajinah in vedutah.

dalmatinske-zene

Dalmatinske žene, 1938, gvaš, papir, Zasebna zbirka

Pripravili so poseben program

2. februar 2017, ob 18.00 Četrtkovanja: Odstiranja – predstavljajo nove galerijske pridobitve ali odkritja. Mag. Simona Škorja, konservatorka‒restavratorka v Narodni galeriji, bo predstavila Mušičevo slikarsko tehniko. Predavanje Zoran Mušič: premene v slikarski tehnologiji bo v Avditoriju Narodne galerije.

otocanke

Otočanke, 1956, jedkanica, papir. Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič

5. februar: od 10. do 18. ure bo prost vstop na stalno razstavo Zoran Mušič (1909‒2005). Ob 11.uri bo javno vodstvo mag. Gojka Zupana. Ob velikem zanimanju bodo vodstvo ponovili ob 12. uri.

8. februar: od 10. do 20. ure bo v NG na slovenski kulturni praznik prost vstop Ob 10.30, 12.30, 16.30 in 18.30 bodo vodstva ob izbranih umetninah Stalne razstave Zoran Mušič. Ob 17. uri bo predavanje mag. Gojka Zupana: Zoran Mušič in Pariz. Prireditve si bodo sledile do 23. februarja, ko bo o Zoranu Mušiču predavala dr. Nelida Nemec. Po tiskovnem gradivu NG priredil

Marijan Zlobec

2 thoughts on “Dnevi slikarja Zorana Mušiča v Narodni galeriji

  1. Torej res imam rad Zorana Mušiča – tudi zaradi tega, ker je večkrat romal v mojo Bosno in posebej v Hercegovino, največ v času študija pri Ljubi Babiću in pozneje. Nekatere njegove slike iz Hercegovine so zares vrhunske. Kras, sonce, svetloba, mediteranska narava – res vrhunsko. Ene od tistih so delček Galerije v gradu Dobrovo v Goriških Brdih.
    Pa še eden iz tistih krajev ob meji – Jurij Šantel je rad romal v Hercegovino in v Slovenskom etnografskom muzeju je med drugimi tudi njegova prekrasna zbirka risb noš iz teh krajev – umetniško in etnografsko zelo pomembna.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.