Kateri koncert Slovenske filharmonije z Urošem Lajovicem bo zadnji ?

Medtem ko čakam uradno pojasnilo Ministrstva za kulturo, kaj se s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije v kontekstu dela revizijske komisije glede poslovanja SF in razpisa za novega direktorja SF dogaja, se zelo počasi, ali pa sploh ne, razpleta zgodba še z dirigentom Urošem Lajovicem, ki bi moral po pogodbi o svojem sodelovanju s Slovensko filharmonijo do konca januarja letos predložiti kompleten program nove koncertne sezone 2017/2018.

uros-lajovic

Uroš Lajovic, foto http://www.scena.hr

Sklep orkestra Slovenske filharmonije z dne 7. februarja 2017

Na sestanku dne 7. februarja 2017 je orkester Slovenske filharmonije soglasno sprejel naslednji sklep:

Dirigenta Uroša Lajovica povabimo na sestanek s stavkovnim odborom in mu predlagamo, da se prostovoljno umakne s funkcije »šefa dirigenta«. Če ponudbo sprejme in jo pisno potrdi, smo pripravljeni z njim odigrati še zadnji predvideni abonmajski koncert 30. in 31. marca 2017. S tem upoštevamo tudi priporočilo ministra za kulturo Antona Peršaka, da dirigentu omogočimo dostojen odhod iz Slovenske filharmonije.

V primeru, da dirigent Uroš Lajovic ponudbo zavrne in če z Ministrstvom za kulturo najkasneje do konca tekočega meseca ne podpišemo dogovora o načinu in poteku reševanja krize v Slovenski filharmoniji, bomo ponovno izvedli glasovanje o stavki, ki bo, če bo izglasovana, trajala od 27. do 31. marca 2017.

Sklep orkestra Slovenske filharmonije z dne 13. februarja 2017

Po današnjem razgovoru z dirigentom Urošem Lajovicem je orkester SF sklenil, da ostaja pri svojem prvotnem sklepu z dne 7. februarja 2017, ki ga dirigent ni sprejel. Orkester SF pooblasti stavkovni odbor, da o vsebini in izidu soočenja z dirigentom Lajovicem obvesti ministra za kulturo Antona Peršaka in Damjana Damjanoviča, direktorja SF. Orkester SF je tudi sklenil, da bo izvedel tajno glasovanje o izvedbi stavke od 27. do 31. marca 2017.

Pojasnilo: Stavkovni odbor je 10. februarja 2017 po sklepu orkestra SF z dne 7. februarja 2017 opravil razgovor z dirigentom Lajovicem in mu predstavil ponudbo orkestra. Dirigent ponudbe ni sprejel, saj vidi rešitev situacije v SF tako, da oddirigira vse svoje predvidene koncerte do konca sezone in celo nadaljuje sodelovanje z orkestrom v naslednji sezoni! Stavkovni odbor orkestra SF se s predlogom dirigenta ni strinjal. Sestanka z dirigentom Lajovicem se je udeležil tudi predsednik strokovnega sveta Andrej Petrač. Na željo dirigenta in s soglasjem stavkovnega odbora je gospod Lajovic nato 13. februarja 2017 svoj predlog predstavil članom orkestra SF, vendar so filharmoniki njegov predlog z veliko večino v celoti zavrnili.

Stavkovni odbor orkestra SF :

Marina Kopše, predsednica, Janez Podlesek, Barbara Kresnik, Klemen Hvala, Rado Šteharnik

Citirali smo dva sklepa orkestra SF, saj še vedno čakajo na sklenitev obljubljenega dogovora z Ministrstvom za kulturo oz. ministrom Antonom Peršakom.

Stavkovni odbor medtem zaključuje odgovor na nesmiseln Damjanovičev zahtevek o presoji zakonitosti stavke v SF. Za razliko od Damjana Damjanoviča in drugih vpletenih v krizo Slovenske filharmonije ima stavkovni odbor, kot sami ugotavljajo,  zelo kakovostno in zanesljivo pravno podporo. Glede medijev pa stavkovni odbor meni, da nekateri delujejo skrajno pristransko, kar velja tudi za nekatere odzive pravne stroke v strokovni periodiki in v dnevnem tisku.

“Zaenkrat smo poslovodstvu Slovenske filharmonije le rahlo stopili na prste, pa se je že ustrašilo resnice in pravice, ki ju poskuša diskvalificirati z vsemi sredstvi,” pravijo filharmoniki.

Marijan Zlobec

2 thoughts on “Kateri koncert Slovenske filharmonije z Urošem Lajovicem bo zadnji ?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.