Uroš Lajovic se od Slovenske filharmonije ne bo poslovil s koncertom

V Slovenski filharmoniji se kljub navideznemu zatišju marsikaj dogaja. Prav tako na Ministrstvu za kulturo v zvezi s tožbo Damjana Damjanoviča, pa še s spremembo nekaterih členov ustanoviteljskega akta, po katerem bodo imeli zaposleni člani Slovenske filharmonije več možnosti za spremljanje delovanja javnega kulturnega zavoda in glasu pri odločanju o najpomembnejših zadevah.

Lajovic IMG_2948.jpg

Uroš Lajovic s Slovensko filharmonijo v CD oktobra 2016, foto Marijan Zlobec

Zadnja vest, ki jo omenja delavsko predstavništvo SF, je povezana s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, o čemer zaposleni sprašujejo direktorja Damjana Damjanoviča.

“Glede na to, da je na nedavnem sestanku orkestra z maestrom Lajovicem orkester ponovno zavrnil možnost nadaljnjega sodelovanja in glede na to, da se maestro Lajovic ni odzval na pobudo orkestra, da se s koncertoma 30. in 31. marca dostojno poslovimo, pričakujemo še pred sestankom vaše pisno pojasnilo, kako nameravate v dani situaciji ukrepati.

Delavsko predstavništvo SF.”

Kot kaže, je bil zadnji koncert Uroša Lajovica s Slovensko filharmonijo oni v Mariboru lani decembra, abonmajski v Cankarjevem, domu pa oktobra. Medtem so se pojavili glasni komentarji, da si Lajovic za svoje večdesetletno delo in sodelovanje s Slovensko filharmonijo (okrog 200 koncertov, več turnej, na primer po Španiji, Italiji, Avstriji, Češki…) vsega tega ni zaslužil.

Uroša Lajovica bo prihodnji teden na koncertu zamenjal Simon Krečič

Sicer pa je orkester izglasoval sklep o nameravani stavki na volitvah 14. in 15. marca.

“Orkester Slovenske filharmonije (SF)  je 14. in 15. marca 2017 izglasoval Sklep o začetku  stavke. Ta naj bi potekala od 27. do 31. marca. Glasovalo je 84% članov orkestra, od katerih se je za stavko izreklo 84,8%.

Danes smo od poslovodstva SF dobili spremenjen plan dela za tekoči mesec, iz katerega je za abonmajski koncert 30. in 31. marca razvidna zamenjava dirigenta Uroša Lajovica z dirigentom Simonom Krečičem. Ker je to v skladu z našimi pričakovanji, bomo stavkovne aktivnosti začasno ustavili.

Prav vsi dosedanji nesporazumi kot tudi ponovno glasovanje o stavki so posledica neodgovornega izmikanja in zavlačevanja izpolnitve upravičenih zahtev orkestra SF s strani direktorja Damjanoviča.”

Krečič IMG_5975.jpg

Dirigent Simon Krečič, foto Marijan Zlobec

Fundacija Slovenske filharmonije ni bila ustanovljena ?

Na dan prihajo še druge podrobnosti, na primer o Fundaciji Slovenske filharmonije, češ da sploh ni bila ustanovljena, saj je več članov odpovedalo udeležbo v njej, med njimi predsednik Sveta javnega zavoda Slovenska filharmonija Otmar Zorn.

“Kot primer neažurnosti Sveta dodajamo še dejstvo, da od seje 19. julija 2016 do danes (16.redna seja Sveta SF, 28. 2. 2017) predsednik Sveta SF ni zagotovil obljubljenega vpogleda v Akt  o ustanovitvi Fundacije SF. Tudi zapisnik te seje smo obravnavali šele včeraj in ga nismo potrdili.”

Marijan Zlobec

2 thoughts on “Uroš Lajovic se od Slovenske filharmonije ne bo poslovil s koncertom

  1. Tile se grejo samoupravljanje na naš račun. Naj si zaslužojo z muziciranjem na trgu tako kot resni orkestri, ne pa da visijo na državnih jaslih, delajo za figo in pol še bentijo.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.