Marko Letonja s celotnim Wagnerjevim Prstanom v Stockholmu

Slovenski dirigent Marko Letonja se je včeraj za nekaj ur ustavil v Ljubljani na poti v Stockholm, kjer se začenjajo priprave na majsko uprizoritev celotnega Wagnerjevega cikla Prstan Nibelungha (Der Ring des Nibelungen) ali Nibelungovega prstana ali pri nas bolj znanega kot Nibelunški prstan.

Prstan 50855-200-thering.jpg

Brünnhilde s svojim konjem, foto iz napovedi programa Švedske kraljeve opere/Karolina Henke

Tetralogija je za vse dirigente največji izvedbeni zalogaj, ki ga zmorejo le redki izbranci. Zahteva poznavanje šestnajst ur dolgega opernega cikla s skoraj tridesetimi solističnimi vlogami in ogromnim orkestrom ter v Somraku bogov še moškim zborom. Letonja je Wagnerja že dirigiral, poleg Prstana še nekatere druge opere, tokratni izziv pa je še večji, saj bosta v štirinajstih dneh izvedena dva cikla. Med solisti je omenil slavno sopranistko Nino Stemme, ki je sicer Švedinja in bo pela tako rekoč doma.

Njena vloga Brünnhilde pa je že sama po sebi nadaljevanje sijajne švedske tradicije, kot jo predstavlja legendarna Birgit Nilsson, po kateri so ustanovili posebno fundacijo in nagrado, ki jo primerjajo z Nobelovo nagrado za klasično glasbo. Doslej so bile nagrade podeljene trikrat: leta 2009 jo je prejel tenorist Placido Domingo, leta 2011 dirigent Riccardo Muti in leta 2014 Dunajski filharmoniki. Nagrada znaša milijon dolarjev.

2011-birgit-nilsson-prize-awarded-to-maestro-riccardo-muti-utsnitt-jpg.jpg

Dirigent Riccardo Muti prejema nagrado Birgit Nilsson v Stockholmu iz rok kralja Carla XVI Gustafa, foto spletna stran nagrade

Wagnerjev operni cikel bo izvedel Royal Swedish Opera Orchestra kot matični operni orkester. Režiser Prstana je Steffan Valdemar Holm.

Kraljeva opera v Stockholmu ima stoletja dolgo tradicijo, tako kot je samo mesto oziroma prestolnica eno najpomembnejših ne le v Skandinaviji, ampak v Evropi sploh.

letonja-3.jpg

Marko Letonja na odru dunajske Državne opere, foto Marijan Zlobec

Na spletni strani Royal Swedish Opera so že objavljene podrobnosti, vključno z vsemi datumi, pevsko zasedbo in seveda možnim spletnim nakupom vstopnic. Prvi cikel se bo z Renskim zlatom začel 17. maja, drugi pa z isto opero 24. maja, Valkira bo na sporedu 18. in 25. maja, Siegfried 20. in 27. maja ter Somrak bogov 22. in 29. maja.

Marijan Zlobec

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/05/25/marko-letonja-suvereno-vodil-borisa-godunova/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.