Boris Pahor in Edvard Kocbek v ljubljanskem Tivoliju skupaj

Na Krasu so se srečali akademik pisatelj in razumik Boris Pahor, akademski kipar Mirsad Begić in predsednik uprave Mladinske knjige Založba d. d. Peter Tomšič, urednik Pahorjevih knjig Zdravko Duša… in še zadnjič v podrobnostih razdelali veliko slavje, ki bo v Ljubljani potekalo 6. aprila v počastitev spomina ter prijateljstva Borisa Pahorja in Edvarda Kocbeka. Ta dan bodo namreč v Tivoliju odkrili, poleg že obstoječega Kocbekovega spomenika, še celopostavni portretni spomenik v bronu Borisa Pahorja.

pahor-1-img_8115.jpg

Akademski kipar Mirsad Begić in Boris Pahor, vse fotografije Marijan Zlobec

Morda je manj znano, da so postavitev spomenika načrtovali že lani, na Pahorjev stotretji rojstni dan, vendar pa do tedaj vse stvari še niso bile urejene, menda zlasti glede stroškov oziroma plačila MOL ali aktivne udeležbe ljubljanskega župana Zorana Jankovića v tem projektu. O tem seveda največ ve predsednik uprave MK Založba d. d. Peter Tomšič.

pahor-20-img_5087.jpg

Boris Pahor na svoj stotretji rojstni dan v Ljubljani

V četrtek, 6. aprila, bo na SAZU potekal mednarodni simpozij Moč povezav, posvečen nekdanji zamejski reviji Zaliv, ki jo je urejal Boris Pahor, med sodelavci pa je bil tudi Edvard Kocbek iz matične Slovenije. Med drugim bodo sodelovali Tomaž Pavšič, Vinko Ošlak, Peter Kovačič Peršin, Janez Bizjak, Evgen Bavčar, Tanja Rojec.

pahor-5-img_8131.jpg

Boris Pahor

Seveda so se pojavila tudi vprašanja, ali se spodobi postavljati spomenik človeku, ki še živi. Običajno so slovesnosti ob stoletnici rojstva, ker se večinoma dogaja, da znane osebnosti tedaj niso več žive. Kot pa vidite, se z daljšanjem življenjske dobe lahko zgodi, da je nekdo še živ tudi po sto in več letih življenja, tako kot naš dragi kraški in primorski rojak Boris Pahor.

Tu bi seveda lahko sprejeli izjemo, saj gre hkrati za dialog Pahorja z Edvardom Kocbekom, o katerem zgodovinarji še niso rekli niti vsega in še manj zadnje besede. Boris Pahor in Edvard Kocbek sta bila prijatelja od časa Kocbekovega eseja Premišljevanje o Španiji, krize revije Dom in svet in zatem Kocbekove ustanovitve revije Dejanje ter povabila Pahorju, naj v njej sodeluje, torej osemdeset let. Ta jubilej pa hkrati pomeni Pahorjevo aktivno povezanost z Ljubljano kot slovensko metropolo, zato je še danes nerazumljiva poteza MOL, da Boris Pahor ni mogel postati častni meščan Ljubljane. Ko je bil Pahor predlagan, je MOL raje sprejel Janeza Stanovnika in Nušo Kerševan kot Borisa Pahorja.

IMG_5687.jpg

Boris Pahor ob Kocbekovem spomeniku na svoj stoti rojstni dan 26. avgusta 2013

Odkritje spomenika Borisu Pahorju s prisotnostjo slavljenca bo 6. aprila ob 15. uri v Tivoliju, poleg že postavljenega spomenika Edvardu Kocbeku, ki pa je delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Kocbekov spomenik so odkrili leta 2005 ob stoletnici pesnikovega rojstva, a z zamudo, saj je bil Kocbek rojen že 27. septembra 1904.

Marijan Zlobec

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/08/26/boris-pahor-danes-103-a-brez-spomenika/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/07/15/boris-pahor-na-pragu-103-rojstnega-dne-v-ljubljani/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.