Slovenski literarni pohod po Kanadi

Zavod za založniško dejavnost Beletrina med 25. aprilom in 1. majem organizira pesniško turnejo štirih slovenskih pesnikov v treh kanadskih mestih, Torontu, Ottawi in Montrealu. Na turneji bodo sodelovali Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger.

cunta-img_8628 (1).jpg

Miljana Cunta, foto Marijan Zlobec

Miljana Cunta in Gorazd Kocijančič bosta 26. aprila nastopila na pesniškem branju v Torontu s kanadsko pesnico Giovanno Riccio in posebnim gostom Georgeom Elliottom Clarkom, pesnikom lavreatom kanadskega parlamenta. Isti dan bosta svojo poezijo v Javni knjižnici Ottawa brala Stanka Hrastelj in Aleš Šteger, na branju se jima bo pridružil pesnik David O’Meara, trikratni dobitnik nagrade Archibalda Lampmana.

kocijancic-gorazd.jpg

Gorazd Kocijančič, foto http://www.blizjiknjigi.si

Pesniki bodo pot nadaljevali v Montreal, kjer bodo sodelovali na festivalu Blue Metropolis. Tam se bodo srečali s kanadskimi kolegi, Gillian Sze, Giovanno Riccio, Natasho Kanapé Fontaine, Pierrom Nepveaujem in Georgem Elliottom Clarkom, ki so bili avgusta 2016 udeleženci pesniške prevajalske delavnice v okviru 20. Dnevov poezije in vina na Ptuju. Pesniki bodo na Blue Metropolisu ponovno sodelovali na pesniški delavnici, ki ji bodo sledila festivalska branja in pogovori.

 Stanka_Hrastelj_(8663544000).jpg

Stanka Hrastelj, foto Wikipedija

 c5a1teger-img_0784.jpg

Aleš Šteger že danes gost irskega literarnega festivala v Corku, foto Marijan Zlobec

Na festivalu Blue Metropolis v Montrealu bo v ospredju Slovenija

Jančar 2 IMG_8667.jpg

Drago Jančar odhaja v Montreal, foto Marijan Zlobec

Mednarodni festival Blue Metropolis bo letos potekal že devetnajstič in v pestrem programu gostil več kot  200 pisateljev, pesnikov in umetnikov iz mnogih držav. Letos  bo v središče postavil Slovenijo in slovensko književnost, zato bo ob prej omenjenih pesnikih eden izmed osrednjih gostov festivala še pisatelj Drago Jančar. V Montrealu bo od 27. do 30. aprila in bo sodeloval na izbranih festivalskih branjih in pogovorih.

Kanadska turneja bo izvedena ob pomoči slovenskega veleposlaništva v Ottawi, Vseslovenskega kulturnega odbora v Torontu in festivala Blue Metropolis, turnejo pa je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Druga gostovanja Beletrininih avtorjev in novi prevodi v tuje jezike

V teh dneh je pri britanski založbi Istros Books/Peter Owen Publishers izšel angleški natis romana Aleša Štegra Odpusti (prevod: Urška in Noah Charney). Šteger bo ob izidu prevoda z naslovom Absolution gost irskega literarnega festivala v Corku, in sicer bo na festivalu nastopil prav danes, knjigo pa bo v nedeljo, 23. aprila, predstavil še na posebnem dogodku v londonski knjigarni Burley Fisher ob Svetovnem dnevu knjige.

Šteger image009.jpg

Pri založbi Hollitzer je marca izšel nemški prevod odmevnega prvenca Dina Bauka Konec. Znova, v nemščini Ende. Abermals. Avtor, ki je knjigo predstavljal na nedavnem knjižnem sejmu v Leipzigu, bo 26. aprila sodeloval na literarnem večeru na Dunaju, 16. maja pa bo gostoval v Gradcu,  kjer se bo v okviru programa Slovenske čitalnice v Štajerski deželni knjižnici pogovarjal s prevajalcem Sebastianom Walcherjem. Temu bo 9. junija sledila še predstavitev v Pavlovi hiši v štajerski Potrni.

Bauk image010.jpg

Še vedno pa odmeva angleški prevod romana Panorama Dušana Šarotarja. Roman še naprej prejema odlične kritike, avtor pa bo 21. maja nastopil na mednarodnem literarnem festivalu v Dublinu.

Šarotar image011.jpg

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.