Petnajsti Koroški kulturni dnevi v Ljubljani končani

Društvo slovensko – avstrijskega prijateljstva je z nocojšnjo prireditvijo v Narodnem muzeju sklenilo letošnje jubilejne, petnajste Koroške kulturne dneve v Ljubljani. Predsednik DSAP prof. Lovro Sodja je dneve ocenil kot uspešne in odmevne. Sklep je ponudil literarno-glasbeni večer in zaprtje razstave Karla Vouka, prav tako v Narodnem muzeju na Metelkovi. Na literarno – glasbenem večeru so predstavili knjigo Trivium v spomin pokojnemu pesniku Fabjanu Hafnerju.

Sodja 1 IMG_9638.jpg

Janez Gregorič, Alenka Resman Langus in Lovro Sodja, vse fotografije Marijan Zlobec

Lovro Sodja je v imenu glavnega organizatorja 15. Koroških kulturnih dnevov, to je Društva slovensko – avstrijskega prijateljstva podal kratko poročilo in oceno letošnjega srečanja. Odprtje 15. KDD je bilo 4. aprila v Narodnem muzeju z razstavo Satkula Karla Vouka, končali pa so se z literarno-glasbenim večerom v spomin na pokojnega koroškega pesnika, pisatelja in prevajalca Fabjana Hafnerja. Vovkovo razstavo je odprla avstrijska veleposlanica v Sloveniji, njena ekselenca Sigrid Berke, celotne 15. KKD pa minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Med obiskovalci je bilo več vidnih kulturnih in političnih predstavnikov slovenske narodne skupnosti iz avstrijske Koroške.

Vouk IMG_9649.jpg

Slikar, fotograf in arhitekt Karl Vouk

Razstava Karla Vouka je pokazala fotografsko-slikarska dela, v bistvu digitalne printe o tragični usodi pokrajine med Lužiškimi Sorbi, kakor se jim pravilno reče, ki jo  je zaradi rudniškega izkopavanja zalila voda. O avtorju razstave in o razstavljenih delih je spregovorila Nataša Stergar. Naslov razstave Satkula je po potoku, ki se vije skozi nemško rudarsko pokrajino na območju Lužice v Nemčiji, kjer še domujejo Lužiški Srbi, kot jim pravimo mi.

Gregorič IMG_9620.jpg

Profesor Janez Gregorič med nagovorom v Narodnem muzeju

Klub koroških Slovencev v Ljubljani na čelu s predsednikom Janezom Stergarjem je pripravil predstavitev kar šestih novih koroških publikacij, ki sta jih izdala Krščanska kulturna zveza in Narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca. Predstavitve publikacij v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa so pripravili Martina Piko Rustia, Martin Kuchling, Franc Kattnig, Uši Sereinig in Polona Sketelj.

Mladi igralci Lutkovne skupine SPD Srce iz Dobrle vasi so nastopili v polnem Mini teatru s priredbo slavne Knjige o džungli Rudyarda Kiplinga.

Vrhunec je bil koncert v polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ko sta skupaj nastopila Kvintet bratov Smrtnik iz Kort in MePZ Danica iz Št. Primoža v Podjuni, dve glasbeni skupini, ki sta med najboljšimi predstavniki oziroma interpreti koroške narodne pesmi. Koroškim pevcevm se je na odru pridružil še Slovenski oktet, ki je že pred šestdesetimi leti predstavil pesmi Pavla Kernjaka po vsem svetu. Dve slovenski narodni pesmi sta skupaj zapela Kvintet bratov Smrtnik in Slovenski oktet.

Lovro Sodja je spomnil, da v Rožu, Podjuni in Zilji ne mine dan brez kakšne slovenske kulturne prireditve.

Gregorič IMG_9630.jpg

Kitarist Janez Gregorič

V nocojšnjem kulturnem programu sta nastopila kitarist, profesor Janez Gregorič in bralka Alenka Resman Langus.

Gregorič je izvajal skladbe urugvajskega skladatelja in kitarista Abela Carlevara in sklenil s svojo priredbo koroške ljudske V Šmihelu eno kajžico imam.

Alenka Resman Langus je prebirala pesmi Fabjana Hafnerja, Gustava Januša, Maje Haderlab in Daneta Zajca.

Markitz IMG_9643.jpg

Marija Markitz iz Slovenskega kulturnega društva Globasnica

Zbornik Trivium tri poti drei wege 2000 – 2014, ki ga je sicer izdala Mohorjeva Hermagoras iz Celovca je že uvodoma predstavil Janez Gregorič. Kot prireditev v knjigi pojasnjuje Marija Markitz iz SKD Globasnica, je njihovo kulturno društvo že od leta 2000 naprej, vedno 14. avgusta zvečer, pripravljalo na gori sv. Heme kulturno prireditev pred Marijinim praznikom 15. avgusta. Srečanje je takoj preraslo v organizirano srečanje likovnikov, literatov in glasbenikov. Pri tej petnajstletni poti so najbolj sodelovali, tako organizatorji kot sodelujoči in nastopajoči Marija Markitz, Janez Gregorič in Fabjan Hafner. Zbornik predstavlja vse programe in nastopajoče, obogatene s slikovnim gradivom, kot se za zbornik spodobi.

Na literano – glasbenem večeru smo slišali pesmi iz zbornika in seveda še poprej prebrane na srečanjih.

Alčenka Resman Langus 1 IMG_9633.jpg

Alenka Resman Langus

Vouk 1 IMG_9644.jpg

Podiranje razstave

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.