Carmina Burana za 65. Ljubljana Festival potrebuje mlade statistke

Znameniti vzklik vladarici sveta »O, Fortuna!« bo letos doneče odprl 65. Ljubljana Festival na Kongresnem trgu. Napovedujejo spektakel, kakršnega doslej še ni bilo. Na otvoritvenem večeru postavljajo na oder veličastno scensko kantato za simfonični orkester, zbor in pevske soliste Carmina Burana nemškega skladatelja Carla Orffa v spektaklu slavne katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus iz Barcelone ter mogočnega vokalno-inštrumentalnega korpusa iz vse Slovenije.

la-fura-dels-baus-carmina-burana-9.jpg

La Fura dels Baus s predstavo Carmina Burana, fotografije iz uradne predstavitve

Za izvedbo scenske kantate Carmina Burana Carla Orffa, ki bo 27. junija odprla 65. Ljubljana Festival, vabi Festival Ljubljana k sodelovanju dvanajst statistk (od 18 do 25 let); plesalke, igralke, študentke igre, plesa…

Carmina IMG_5678.jpg

La Fura dels Baus je doslej pripravila spektakle, ki so uprizoritveno nadgradili marsikatero sicer najslavnejšo opero (Wagnerjeve opere Nibelungov prstan v Valencii in Firencah, Letečega Holandca v Madridu, Tannhäuser v Milanu in Parsifal v posebni redukciji za klavir in s scenami Amfortasa v Kölnu, Berliozove Faustovo pogubljenje v Salzburgu, Benvenuto Cellini in Trojanci v Sankt Peterburgu in Valencii, Mozartovo Čarobno piščal na Ruhr trienalu, Bochumu in Parizu, Puccinijevi Turandot in La boheme v Münchnu, pa Bellinijevo Normo, Vzpon in padec mesta Mahagonny Kurta Weilla v Madridu, Moskvi in Atenah, Verdijevo Aido v veronski areni, El amor brujo Manuela de Falle v Granadi, Bartokov Grad vojvode Sinjebradca in Janačkov Dnevnik izginulega v Parizu in Barceloni, Xenakisovo Oresteio v Tokiu, Straussovo Elektro na severu Švedske…).

carmina.jpg

S svojevrstno kombinacijo gledališča in glasbe, scenografije, svetlobnih efektov, videa, filma, akrobatike, plesa, ognjemeta, vodnih bazenov, laserjev, vertikalnih mrežnih struktur, po katerih nastopajoči plezajo in izvajajo različne figure, uporabe dvigal…je skupina La Fura dels Baus v operni in dramski produkciji vodilna na svetu. Premiera predstave Carmina Burana je bila sicer že 4. avgusta 2009 v San Sebastianu.

carmina-burana-por-la-fura-en-el-palacio-de-carlos-v.jpg

Carmina Burana

Kot sem že napisal ob prvi predstavitvi projekta, bo verzija izvedbe v Ljubljani zlasti v scenskem smislu znana kasneje, ko bo skupina nad štiridesetih članov La Fura dels Baus ustvarjala neposredno na odru, ko bo že postavljen in zasnovan po njihovem uprizoritvenem konceptu.  Verjetno bo orkester na sredini velikega odra, manj opazen, okrog njega pa se bo potem vse skupaj lahko dogajalo v pravi spektakelski obliki.

carmina-wimg_1517.jpg

Carmina Burana

Predstavo sicer njeni avtorji predstavljajo kot vitalno, energično, gledališko, glasbeno, polno vsakršnih občutkov. Predstava se strukturno deli na štiri dele: O Fortuna, Primo vere, In Taberna in Cour d’amours.

pasajes-cantantes-salpican-publico-primeras_claima20160322_0272_15 (1).jpg

Carmina Burana

Predstavo si je doslej v Španiji (Festival Quincena musical v San Sebastianu, Festival glasbe in plesa v Granadi), Franciji, Italiji (v Firencah je predstavo dirigiral Zubin Mehta), Tajvanu, Argentini, Čilu in Makedoniji (na festivalu Ohridsko poletje) ogledalo že nad sto deset tisoč obiskovalcev.

http://www.carmina-burana.es/es/videos

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.