Za kresnika 2017 Beletrina proti Gogi ?

Žirija za tradicionalno Delovo nagrado kresnik 2017 je objavila deset kandidatov, ki jih je izbrala med 110 lani izdanimi slovenskimi romani. Nagrada kresnik bo razglašena in podeljena na kresni večer, 23. junija, na Rožniku, potem ko se bo žirija zaprla v Cankarjevo sobo in glasovala o najboljšem izmed petih finalistov. Te bo objavila mesec dni pred podelitvijo nagrade. Kot kažejo prve objave, se bosta za kresnika spopadli dve založni: Beletrina iz Ljubljane in Goga iz Novega mesta, kajpada s svojimi romani.

vojnovic487-3-img_8415.jpg

Goran Vojnović na predstavitvi Fige, foto Marijan Zlobec

Potem ko je lani nagrado kresnik za roman Otroštvo, ki ga je izdala novomeška založba Goga, dobil Miha Mazzini, ima Goga na objavljenem seznamu desetih kandidatov za letošnjega kresnika znova dva romana. Miha Mazzini kandidira z romanom Zemljevidi tujih življenj, a je malo verjetno, da bi nagrado znova prejel.

Drugi pri Gogi izdani roman na spisku desetih najboljših je kriminalni roman Tadeja Goloba Jezero, ki ima več možnosti vsaj za uvrstitev med prvih pet.

Založba Beletrina je bila lani zelo “udarna”. V ožji izbor nominirancev se je uvrstila najprej z romanom Jurija Hudolina Osnove ljubezni in zla, potem je prišel slavni Goran Vojnovič z romanom Figa, ki so ga ob izidu že proglašali za nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi v vsem literarnem letu. A kmalu zatem je bila odmevna predstavitev Kronosove žetve Mojce Kumerdej, ki ji je februarja letos sledila nagrada Prešernovega sklada. To pa je za kresnika lahko dobra, morda pa celo slaba spodbuda ali popotnica, saj ni jasno, ali bi žirija pristala na “še eno” nagrado, ali poiskala in seveda našla nekoga “drugega”. Vojnovič je kresnika že dobil, Kumerdej pa še ne.

Tu smo sedaj pri naslednjih petih romanih. Založba Modrijan je izdala roman Zločin in ljubezen Romana Rozine, močna je kandidatura Ivane Djilas z romanom Hiša, ki je izšel pri Cankarjevi založbi, Mladinska knjiga je izdala roman Tunel Tine Batista Napotnik, Založba /*cf roman Rok trajanja Gašperja Kralja, Založba Litera pa roman Papir, kamen, škarje Toma Podstenška.

Izmed letošnje deseterice so kresnika prejeli Goran Vojnović, Miha Mazzini in Tadej Golob. Vojnović je doslej zmagal dvakrat: leta 2009 za romaneskni prvenec Čefurji raus!, ki je postal ena največjih slovenskih knjižnih uspešnic, leta 2013 pa za roman Jugoslavija, moja dežela. Miha Mazzini je, kot rečeno, zmagal lani z romanom Otroštvo, Tadej Golob pa je prejel kresnika leta 2010 za roman Svinjske nogice.

Letos so nominirani trije prvenci: Tunel  Tine Batista Napotnik,  Hiša Ivane Djilas in Rok trajanja Gašperja Kralja.

kumerdej-3-img_0665.jpg

Mojca Kumerdej na predstavitvi svojega romana Kronosova žetev, foto Marijan Zlobec

Ob predstavitvi romana Figa Gorana Vojnovića sem med drugim objavil na teh straneh:“Roman Figa govori o mejah med kulturami in narodi, med ljudmi in predvsem o mejah v samem sebi: kaj si upam priznati, o čem razmišljati in pisati, kako globoko lahko sežem vase, da se spoznam in to javno zapišem. Figa je iskanje globine človekovega bistva in bivanja. Roman se dogaja v Ljubljani in Istri, v nekaterih sekvencah še v Egiptu in Bosni, časovno zajema obdobje socializma in Jugoslavije prek njenega razpada do aktualnega časa. Goran Vojnović je opozoril, glede na to, da ne bo več delal filmov, na fenomen branja, ki je kljub vsem tehnološkim ponudbam in novostim še vedno zelo močan. Sam pri sebi pa prihaja do spoznanja, da si je  treba in vredno za pisanje dobre literature vzeti čim več časa.”

Ob predstavitvi romana Kronosova žetev Mojce Kumerdej pa sem prav tako tu med drugim zapisal: “Kaj ali kdo je Kronos in kdo njegova žetev? Verjetno smo žrtve ali žetev obojega mi sedaj in tu, ker moramo poleg spoznavanja vsega tistega, kar se je v zgodovini že zgodilo, doživljati in po svoje tolerirati še ono, kar se nam dogaja dnevno in sproti.”

Moja napoved: Mojca Kumerdej bo v finalu premagala Gorana Vojnovića.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/05/11/mojca-kumerdej-z-zgodovinskim-romanom/comment-page-1/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/04/21/vojnoviceva-figa-namesto-cefurjev-in-jugoslavije/comment-page-1/

ivana-djilas_i630x630.jpg

Ivana Djilas, foto Govori se

Skrivnostna za nagrado ostaja Ivana Djilas.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.