Fotograf Stane Jerko mladostni osemdesetletnik

Danes praznuje osemdeseti rojstni dan znameniti slovenski fotograf Stane Jerko. V zadnjem času je dosegel svetovno slavo s ponovnim odkritjem svojih najrosnejših fotografij, portretov Melanije Knavs, ki je sedaj prva dama Amerike, žena ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Jerko IMG_4685.jpg

Stane Jerko, foto Marijan Zlobec

Žal Ljubljana in Slovenija doslej nista bili sposobni pripraviti kakšno pregledno razstavo, na kateri bi Jerko lahko oživil svoje večdesetletno fotografsko delo, tako na področju modne fotografije kot družabne kronike na bolj elitnih dogodkih, kjer se zbirajo znani ljudje, po možnosti še izbrano oblečeni.

Jerko je v zadnjega pol leta imel toliko odmevov v svetovnem tisku, da jih bo težko zbral skupaj. Čez noč je postal zvezda, še posebej, ker so njegove fotografije šestnajstletne Melanije izjemne in bi jih lahko odkupil sleherni fotografski muzej ali zasebni zbiralec.

Jerko 2 IMG_4683.jpg

Z Jerkom se srečujemo na raznih premierah in drugih kulturnih dogodkih, kamor z veseljem zahaja. Vedno je nasmejan, zvedav, spoštljiv, vljuden, osebe, ki jih želi fotografirati vedno najprej vpraša, potem morda naredi še kakšno korekcijo glede položaja, malenkosti, kot so videni kozarci, slabša luč, refleksi, sence ali kaj podobnega, kar na dobro fotografijo ne sodi.

Stane Jerko je še vedno aktiven, saj ga fotografiranje pomlajuje in mu daje občutke soustvarjanja neke posebne atmosfere, kot se kaže najprej v modni fotografiji, potem v družabnih in še posebej kulturnih kronikah. Rad ima ljudi, a se vseeno zdi, kot da je do njih nekoliko distanciran, fotografsko profesionalen. Kajpada pa se rad razgovori, kar se je med drugim pokazalo v številnih intervjujih, ki jih je imel v zadnjem obdobju.

Jerku bi ob življenjskem in delovnem jubileju že pristajala kakšna izborna in izbrana monografija. Kaj vse ima in koga, sam najbolje ve, a je za ta podvig potreben pisec, galerija za razstavo in predstavitev. Bolj se zdi, da kakšne volje ni, prej zavist.

Na novinarsko vprašanje, kako je srečal Melanijo Knavs, je Jerko odgovoril:”Srečal sem jo na neki modni reviji na Gospodarskem razstavišču, ko je stala na stopnišču Pionirskega doma. Ko sem stopil ven, je tam čakala prijateljico. Bila je luštno, veliko dekle, suho in z dolgimi nogami, in rekel sem si, da bi bila dobra manekenka. Takrat sem še po ulici iskal dekleta, ki bi bila primerna za fotografiranje.”

In potem na vprašanje ali tedaj še ni bila manekenka:”Ne, takrat je bila stara komaj 16 let. Nato sem se ji predstavil, ji povedal, kaj delam in zakaj sem jo “zapecal”, potem sva si izmenjala telefonski številki in čez nekaj dni me je poklicala. Rekla je, da ima čas v petek ali soboto, po koncu šole. Prinesla je nekaj svojih oblek, bundo, kavbojke, eno majico, brezrokavnik, in s tem sva naredila nekaj prvih fotografij.”

Med znanimi Slovenkami, ki jih je Stane Jerko odmevno fotografiral, omenjajo Martino Kajfež, Nino Gazibara, Marjano Deržaj, če se spomnim le treh dam z velikim številom fotografij našega slavljenca.

Stane Jerko je, kot piše v njegovi biografiji, začel profesionalno fotografirati potem ko si je na podstrešju ustvaril svoj atelje, to je bilo leta 1957, se pravi pred šestdesetimi leti.
Stane Jerko mi je pred par meseci povedal, da je pisal Melaniji Knavs oziroma Melanii Trump, a mu dotlej še ni odgovorila. No, vsekakor ostajajo možnosti odprte, saj so Jerkove fotografije tu oziroma sedaj objavljene že po  vsem svetu. Predvsem pa zelo cenjene, kar je bistveno. Kaj načrtujejo posamezniki v kontekstu tako Staneta Jerka in njegovega dvojnega jubileja, bi lahko rekli, kot Melanie Trump še posebej, je seveda avtorska skrivnost, ki pa se bo morala slej ko prej obelodaniti, in to na mednarodno odmevni ustvarjalni ravni.
Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.