Kaj je zapisala Tina Kristan z Dela ?

Tina Kristan je bila na Delu devet let in osem mesecev. Za izjemne novinarske dosežke je prejela nagrado DNS za leto 2016. Preberimo, kaj je sama napisala potem ko je na Delu počistila svojo mizo.

FlYVPKfo.jpg

Tina Kristan, foto Twitter

“Zadnje mesece, ko ste me spraševali, kakšen je moj status na Delu, sem bila redkobesedna. Zato zdaj, da bo prvič in zadnjič. Danes pospravila mizo. Po 9 letih in 8 mesecih. Glede na to, da sem v zadnjih sedmih mesecih dobivala po 500 evrov bruto (!) honorarja – tudi tisti mesec, ko sem noro vesela prevzela nagrado DNS za izjemno delo v letu 2016 – , je slovo od Dela odrešitev.” To so besede same Tine Kristan. V nadaljevanju pa objavljam komentar, ki ga je v resnici napisal Rok Zavrtanik, kot me je pravkar opozorila Tina Kristan. Za napako se ji opravičujem.

“Dela ni več. Nedela ni več. Dostojanstvo in čast sta bila začasno vnovčena ob ustanovitvi Republike Slovenije. V zameno zanju so brokerji za kratek čas dobili zasebno lastnino. Polagajoč orožje in vse polno utvar v roke in sanje svojih bratov.

Slovenije ni več. Evrope ni več. So vojne, teroristični napadi, laži, ki jih izračunavajo z umetno inteligenco, ki je premagala človeka v šahu in goju. In uradniki, ki so zainteresirani, da gre svet k hudiču. Mahajo z lažmi in nuklearnimi izstrelki ter iz meseca v mesec povečujejo budžete za orodja za pobijanje drugih. Levica še naprej nemočno kriči, da sužnji niso dovolj plačani.

In kaj ostane? Tina Kristan. Branko Soban. Josip Broz Tito. Srečko Kosovel. France Prešeren.

In Zavod za zaposlovanje, ki nas dosledno in zakonito ščiti pred našimi pravicami in dostojanstvom.

Je nuklearni iztrelek že poletel?”

Rok Zavrtanik

Delo IMG_9722.jpg

Nekdanji vodilni jugoslovanski dnevniki na razstavi v Moderni galeriji, foto Marijan Zlobec

Kdaj se bodo stvari na Delu končale?

Kdaj se bo na Delu kaj spremenilo na bolje, s tem pa v slovenskem novinarstvu? Ne bo se, ker so interesi kapitala lastnikov iznad vsega. Urednikovanje še nikoli ni bilo tako nizko in neprofesionalno. Kako daleč gre, smo videli primerjalno na sedanji razstavi v Moderni galeriji z naslovnicami Dela iz prve polovice leta 1989.

Kaj je v Moderni galeriji o tiskanih medijih povedala v svojem govoru dr. Renata Salecl, sem že objavil. naj ponovim.

“Če pričnemo brati naslovnice dnevnih časopisov, ki obkrožajo razstavo, se bomo nujno zamislili, kaj se z našimi časopisi dogaja danes. Vprašali se bomo, kako to, da nas danes iz naslovnic gledajo velike, mnogokrat brezpomenske fotografije, medtem ko ni več poročanj dopisnikov iz raznih koncev sveta, podrobnih poročil o razpravah v političnem vrhu, ki so med vrsticami mnogokrat izražala kritiko režima in uvodnikov, ki so izražali neka stališča.

Četudi se s temi stališči nismo strinjali, smo ob tem, ko so mediji določene oblastne poglede zapisali, lahko oblikovali idejo tega, čemu nasprotujemo. Z izumrtjem časopisov in z vsesplošnim nižanjem nivoja poročanja ter z istočasno poplavo novih medijev danes vse manj razumemo, kaj so parametri dominantne ideologije, hkrati pa imamo vse manj možnosti artikulirati, kaj bi lahko bila njena politična alternativa.”

Marijan Zlobec

4 thoughts on “Kaj je zapisala Tina Kristan z Dela ?

 1. Če ne bi živel nekoč v Jugoslaviji in sedaj v Sloveniji, bi mislil, da nekdo govori o nekdanji situaciji v neki tuji deželi na Marsu. V nekdanji YU naj bi novinarji med vrsticami izražali kritiko režima? Halo!? Niti pod razno – bili so trobila režima, ker so to hoteli oz. morali biti.

  Zadeva je ravno obratna: nekoč so opevali “tekovine revolucije” in to počnejo tudi danes. Oblastniki so pa isti: nekoč preoblečeni kot komunisti, danes pa kot kapitalisti – dejansko pa pohlepneži. In kdo jim to omogoča? Ovce, ki se delijo na leve in desne!

  Všeč mi je

 2. Dajte, dajte no, Branko Soban je pa res vzor s svojo rusofobijo, ki izvira iz dejstva, da so ga zaradi nedovoljenih poslov kot dopisnika iz Moskve brcnili iz države. Njega bi morali že zdavnaj odpustiti ali pa mu prepovedati, da piše o Rusiji, ker mu je zgoraj omenjena epizoda omračila um. Tako pa je praktično za v penzijo še vedno sral nebuloze po SP in odžiral delo mlajšim novinarjem. Vemo tudi kakšni novinarji prejemajo nagrade za svoje propagandno delo za najbogatejše krvosese na planetu, ki po svetu sejejo kaos. Poglejte le Delov biser Boštjana Videmška. Lagal je doslej še o vsem. O Kosovu, Libiji, Siriji, Grčiji in Sirizi, da ne omenjam njegovih emocionalnih tirad o umetno in načrtno ustvarjeni begunski krizi. To so novinarji, ki služijo zločinskim agendam, za kar gotovo tudi dobivajo konkretne smernice. Za urednike pa imate razne Žerdine, ki nimajo prav nobenih jajc in tolerirajo tako pristranske Sobane kot nekrofile tipa Videmšek. Žalostno.

  Všeč mi je

 3. Zlobčevo pisanje cenim, ker je prispevek k normalnosti. Kritizira namreč tudi svoje.

  Čeprav se z mnogimi tezami ne strinjam, pa je tako ostra kritika po mojem neprimerna. Predvsem nedostojna.

  Vsebinsko pa dam Mohorčiču prav: “interesi kapitala lastnikov” je v primeru Dela in drugih dominantnih medijev v resnici samo “interes politike”. Le-ta, leva kakopak, se samo skriva za kapitalisti. Problem Petriča ni, da je kapitalsit, ampak del vladajoče levičarske elite, ki sedaj vse neleve novinarje, pa tudi mnoge, ki so ji služili, meče proč kot stare “kalcete”.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.