Zubin Mehta se v Firencah poslavlja

Slavni indijski dirigent Zubin Mehta se je z odprtjem letošnjega 80. festivala Maggio Musicale Fiorentino poslovil in bo prenehal biti šef dirigent orkestra MMF. Mehta je spoznal, da je čas za odhod in poslovitev od večdesetletnega umetniškega delovanja v Toscani, kjer si je s hišo v okolici Firenc v Evropi ustvaril svoj dom.

Don_Carlo_1_-_940x440.jpg

Prizor iz Don Carlosa, foto MMF

Hkrati z Mehto se je poslovil še intendant Maggio Musicale Fiorentino Francesco Bianchi, ki mu je mandat potekel 30. aprila. Nadomestil ga bo Cristiano Chiarot, ki je bil vodja beneškega gledališča La Fenice. Mehta je nekako sugeriral, da bi njegov položaj dobil dirigent Fabio Luisi, ker je po svetu že uveljavljeni italijanski dirigent.

Mehta bo imel  še dva  koncertov v tej sezoni; po otvoritvenem 24. aprila še 10. in 13. maja, za opero pa bo še videl, če jo bo v naslednji sezoni še sprejel, vsekakor pa ne več kot umetniški vodja festivala in šef dirigent orkestra. Verjetno opere ne bo dirigiral več, saj je že vse, kar ga je zanimalo, in je Don Carlos v bistvu njegovo slovo.

Mehta IMG_5911

Zubin Mehta v Firencah, foto Marijan Zlobec

Zubin Mehta je prejel naziv dosmrtnega častnega dirigenta, kar pa ga ne zavezuje za noben koncert ali operno predstavo več. Mehta bo letos, kot rečeno, še dirigiral novo in prvo festivalsko operno premiero v Opera di Firence: Verdijevega Don Carlosa v italijanski verziji v štirih dejanjih. Predstava bo precej tradicionalistična v režiji Giancarla Del Monaca in na sceni Carla Centolavigna ter s tenoristom Robertom Aronico v naslovni vlogi. Španski kralj Filip II. bo Dmitrij Beloselski, Elizabeta Julianna Di Giacomo, Rodrigo Massimo Cavaletti, Eboli Jekatarina Gubanova, Veliki inkvizitor Eric Halfvarson…Premiera bo 5. maja (predstave še 8., 11. in 14. maja). Prva festivalska operna premiera je bil Mozartov Idomeneo v Teatro Manzoni v Pistoi: od 26. aprila do 6. maja. V naslovni vlogi nastopa tenorist Michael Schade.

Don-Carlo-antepiano-1-940x440-©-Pietro-Paolini-Terraproject-Contrasto

Prizor iz Don Carlosa

Idomeneo-antepiano-6-©-Michele-Borzoni-Terraproject-Contrasto-940x440

Prizor iz Mozartovega Idomenea v Pistoi

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.