Svet Slovenske filharmonije končno cel

Vlada je tik pred prazniki imenovala člane Sveta javnega zavoda Slovenska filharmonija, ki ji pripadajo po ustanoviteljskem aktu oziroma po njegovi novi ali zadnji verziji, po kateri ima Svet javnega zavoda SF šest in ne le pet članov, tako kot doslej.

Teršar IMG_7926.jpg

Mag. Igor Teršar aprila na podelitvi Jakopičeve nagrade in priznanj v Moderni galeriji, foto Marijan Zlobec

V Svet javnega zavoda Slovenska filharmonija je za mandatno dobo petih let od ustanovitvene seje imenovala Borisa Renerja, Mojco Menart, Marjetico Mahne in Igorja Teršarja. Zaposleni v SF pa so na ponovljenih volitvahj v Svet izvolili Marino Kopše in Katarino Lenarčič.

Vlada je tako dala velika pooblastila ljudem, ki so se dolga leta ali se še  ukvarjajo z glasbo, glasbeno kulturo in imajo širše izkušnje z vodenjem javnih zavodov, ustanov, glasbenih založb, glasbenih produkcij, pa tudi financ, če rečemo z eno besedo…

Rener 328103bbbd7c45fe45c83ffc58dd80a3.jpg

Boris Rener, foto Depo

Boris Rener je znani slovenski klarinetist in glasbeni menedžer. Njegova biografija je obsežna.

Klarinetist Boris Rener je končal dodiplomski in podiplomski študij v razredu prof. Slavka Goričarja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. »Prix de Perfectionnement« je dosegel na Conservatoire National de Versailles, kjer se je izpopolnjeval pri prof. Philippu Cuperju. Leta 1996 je dobil prestižno Fulbrightovo štipendijo, s katero je v Združenih državah študiral na The Hartt School of Music pri prof. Charlesu Russoju ter dosegel Artist Diploma in posebno nagrado »Exellence in Chamber Music«. Tam je zmagal na tekmovanju slovitega ameriškega godalnega kvarteta Emerson, kar mu je prineslo javni koncert z imenovanim kvartetom. Z njimi se je predstavil tudi ljubljanski publiki v srebrnem abonmaju Cankarjevega doma v sezoni 1997/98.

Poleti 1998 se je s posebno štipendijo Univerze Yale udeležil poletnega festivala komorne glasbe v Norfolku, Connecticut (ZDA), kjer je nastopal z umetniki kot so Frank Morelli, Wiliam Purvis, Sydney Harth in drugi. Na tem festivalu se je spoznal z enim najbolj znanih francoskih godalnih kvartetov, kvartetom Ludwig. Z njimi je v Franciji uspešno nastopal ter bil povabljen k snemanju zgoščenke z Brahmsovim Kvintetom za klarinet in godalni kvartet za založbo Naxos. V letu 2000 ga je k sodelovanju povabil znani ameriški godalni kvartet Coolidge, s katerimi je nastopal v Avstriji in Sloveniji. V Sloveniji je koncertiral tudi z umetniki kot so: Aci Bertoncelj, Andrej Jarc, Milan in Hermina Hudnik, Alenka Zupan, Tomaž Petrač, Andrej Petrač, Anton Nanut, itd.

Ob klarinetu se je glasbeno izpopolnjeval še s klavirjem, kljunasto flavto, saksofonom, orglami in kot pevec v Komornem zboru Ave, Komornem zboru Slovenicum, Slovenskem oktetu ter tri leta zapored kot član Svetovnega zbora mladih v Evropi, Kanadi ter Južni Ameriki.

Nastopal je v domovini, Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji in ZDA kot solist, član komornih skupin in orkestrov. Na vseh nastopih je bil deležen pohvalnih ocen in priznanj za tankočutno glasbeno poustvarjanje.

Boris Rener je bil še vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija, profesor klarineta na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani ter prvi klarinetist v orkestru Academia Sancti Petri.

mojca-menart-10_fbimage.jpg

Mojca Menart, foto Govori se

Članica Sveta je postala Mojca Menart. Menart je že bila poslovna in programska direktorica Slovenske filharmonije, in sicer v času njenega jubileja, to je tristoletnice 1701 – 2001, ko je orkester popeljala na slavnostni koncert v dunajsko zlato dvorano Musikverein z dirigentom Markom Letonjo. Mojca Menart je bila zatem programska direktorica TV Slovenija, nazadnje in še sedaj pa je direktorica Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Vsa ta leta je delovala mednarodno v okviru EBU in drugih organizacij. Po študiju je muzikologinja, ukvarjala se je še z glasbeno publicistiko, kritiko in prevajanjem strokovnih del s področja glasbe.

Mag. Igor Teršar je bil dolga leta voditelj oziroma direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JAK). Pod novim ministrom za kulturo Antonom Peršakom pa je prevzel funkcijo v. d. generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo RS.

Igor Teršar je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1991. Podiplomski študij je nadaljeval na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in leta 2007 magistriral z nalogo Decentralizacija, razdržavljenje in privatizacija na področju kulturnih dejavnosti. Med letoma 2002 in 2016 je opravljal funkcijo direktorja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti -JSKD. Bil je član programskega sveta RS v Forumu slovanskih kultur, član programskega odbora Unesca za področje kulturne dediščine, predsednik Upravnega odbora društva Rastoča knjiga in član več mednarodnih organizacij. Sodeloval je pri številnih nacionalnih in mednarodnih projektih in spodbujal mednarodne izmenjave umetnikov. Je dober poznavalec zakonodaje in procesov na področju kulture, so zapisali v obrazložitvi imenovanja Igorja Teršarja za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost.

marjetica_mahne 1 .jpg

Mag. Marjetica Mahne, foto Zares

Mag. Marjetica Mahne je diplomirana sociologinja (FDV) z opravljenim magisterijem iz socialne politike. Na podiplomskem študiju je pridobila znanja s področja funkcioniranja socialne države: javnih financ, javnih služb in blaginjske politike. Govori  italijansko, angleško in francosko. Strokovno se je izpopolnjevala na švedskem ministrstvu za finance v Stockholmu in Svetovni banki v Washingtonu. Od leta 1998 je zaposlena na Ministrstvu za finance; bila je sekretarka za področja negospodarskih javnih služb (družbenih dejavnosti), vmes poldrugo leto v kabinetu ministra za zdravje. Pretežni del delovnih izkušenj je tako pridobila v javnem sektorju, na področju javnih financ in ekonomike družbenih dejavnosti. V preteklosti je že bila članica Sveta javnega zavoda Slovenska filharmonija.

Pravzaprav je morda nekaterih ljudi v Svetu “škoda”, saj bi lahko kandidirali za položaj direktorja SF. Kdaj bo minister Anton Peršak objavil razpis za novega direktorja in kako se bodo “vse tožbe” in “notranje revizije” poslovanja SF razpletle, pa je še skrivnost.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.