Razstava Afganistan – slovenski pogledi v SEM

Slovenski etnografski muzej (Metelkova 2) je proti večeru priopravil slovesno odprtje razstave Afganistan – slovenski pogledi. Slavnostni nagovor je imel dr. Danilo Türk, nekdanji predsednik Republike Slovenije. Zbrane je nagovorila direktorica SEM dr. Tanja Roženbergar, razstavo predstavil mag. Ralf Čeplak Mencin, avtor in kustos razstave, formalno pa jo je odprl minister za kulturo Anton Peršak.

Razstava AFGANISTAN_FOTO Mare Lakovič.jpg

Razstava Afganistan – slovenskio pogledi v SEM, foto Mare Lakovič

Osrednja razstava Slovenskega etnografskega muzeja, Afganistan – slovenski pogledi, odstira pestro zgodovino in raznoliko kulturno dediščino Afganistana ter predstavlja način življenja v tej deželi v 19. in 20. stoletju.

SEM IMG_2600.jpg

Odprtje razstave na ploščadi pred SEM, vse fotografije Marijan Zlobec

Razstava zaživi z utrinki spominov, fotografijami, filmi, zvoki in izbranimi predmeti Slovenk in Slovencev, ki so potovali po Afganistanu že v 60. letih, v času, ko je bila to še miroljubna, odprta država, in drugih, ki so jo spoznavali tudi v obdobjih po tem. Med skoraj 400 razstavljenimi predmeti je na ogled tudi izjemna afganistanska zbirka iz Muzeja za Azijo in Pacifik iz Varšave.

Turk IMG_2578.jpg

Nagovor dr. Danila Türka

Razstava, obogatena s sodobno umetniško interpretacijo in pestrim spremljevalnim programom, opozarja na nujnost vračanja k bolj humani družbi in spodbuja razmišljanja o naši prihodnosti.

Izjemen arhiv 7000 fotografij, 28 zgodb in več kot 400 predmetov

Razstavni projekt je v Slovenskem etnografskem muzeju zastavil mag. Ralf Čeplak Mencin, avtor in kustos razstave. S poglobljenim strokovnim delom je zbiral podatke in gradivo v Sloveniji, Evropi in v Afganistanu ter razprl pahljačo pestre in pisane zgodovine dežele na križišču kultur. Pri tem je nastal izjemen arhiv 7000 fotografij, 28 zgodb in več kot 400 predmetov.

Peršak IMG_2593.jpg

Minister Anton Peršak

Pri raziskovanju so ga navdihovali tudi slovenske popotnice in popotniki, ki so v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja odkrivali Afganistan na t. i. hipijevski poti ali ga obiskali kot mirovni posredniki, alpinisti, aktivisti ipd. Predmeti njihovih zasebnih zbirk z zgodbami so na ogled na razstavi skupaj z afganistansko zbirko iz Varšave. Že lani oktobra (2016) je kot predhodnica razstavi in njena najava pod istim naslovom izšla obsežna knjiga Afganistan – slovenski pogledi z zgodbami Slovenk in Slovencev o njihovi osebni izkušnji Afganistana. Knjigo je založil in izdal Slovenski etnografski muzej, njen urednik in soavtor je prav tako mag. Ralf Čeplak Mencin, kustos za Azijo, Avstralijo in Oceanijo v SEM.

SEM 1 IMG_2601.jpg

Razstava ima kar dvanajst poglavij

Med razstavljenimi predmeti, pričevalnimi o raznoliki tradicijski kulturi Afganistana od 19. do 20. stoletja so: glasbila, oblačila, orožje, nakit, zemljevidi, akvareli, izdelki iz poldragih kamnov, znamke, bankovci, popotniški dnevniki, osebni predmeti slovenskih vojakov in beguncev, begunski šotor …

SEM 2 IMG_2602.jpg

Razstava nas popelje skozi dvanajst poglavij: Afganistan so ljudje, Kje leži Afganistan, Kako se je spreminjal Afganistan, Afganistan doma, Afganistanska kultura, Slovenska vojska v Afganistanu, Daleč od doma, Afganistan in droge, Na tem svetu nismo sami, Brez meja (Eva Petrič), Opolnomočenje Afganistank in Ne pozabimo na Afganistan. Razstavljene vsebine povezuje in nadgrajuje sonorična instalacija Spevi neobstoja avtorice Hanne Preuss.

SEM 3 IMG_2605.jpg

Številne fotografije slovenskih fotografov

Spoznavanje Afganistana in načina življenja njegovih prebivalcev predstavljajo fotografije priznane slovenske fotografinje Mance Juvan in fotografov Arneta Hodaliča, Mareta Lakoviča, Boruta Krajnca in še enaindvajsetih Slovenk in Slovencev, ki so bili v Afganistanu. Razstava ponuja osem dokumentarnih filmov, med njimi tudi nagrajeni film Meje Damjana Kozoleta in film Le dihajoče bitje prosilca za azil Ahmada Adeliana.

SEM 4 IMG_2614.jpg

Razstavljena je umetniška instalacija Brez meja Eve Petrič, ki predstavlja sobivanje ljudi in različnih kultur na skupnem planetu. (Iz tiskovnega predstavitvenega gradiva)

SEM 5 IMG_2609.jpg

V Ljubljano je ob razstavi  prišla dr. Joanna Wasilevska, direktorica Muzeja za Azijo in Pacifik iz Varšave.

SEM 6 IMG_2615.jpg

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.