Donald Trump z lahkoto porazil EU

Donald Trump je po vehementnem odhodu iz Taormine po zasedanju sedmih najbolj razvitih (?) držav na svetu, kar je že sam po sebi vprašljiv izbor in opredelitev, brez sklepne tiskovne konference odpotoval domov. Zmagovito, celo bolj kot je verjetno sam pričakoval. “Ostale” države je z lahkoto porazil s 6:1, še posebej pa poklapano vodstvo Evropske unije (v razpadanju).

Donald Trump_lead.jpg

Donald Trump

Donald Trump je pokazal, za razliko od drugih politikov, kako se vodi politika v interesu države, iz katere predsednik izhaja, in iz obljub svojim državljanom. Trump ni evropski predsednik oziroma vodilni v EU, da bi kogarkoli poslušal, kaj šele ubogal. Sprehodil se je po arabskem, judovskem in palestinskem svetu, bil pri papežu v Vatikanu, na sedežu NATO v Bruslju in na koncu še malo na Siciliji, kjer so naivni Italijani celo mislili, da se bo navdušil nad nastopom orkestra milanske Scale in še posebej nad italijansko opero. Njegov test EU in njenega vodstva je dal vedeti, da je niti ne jemlje več resno, kar bi posledično moralo odpreti oči predvsem nam, a se to seveda ne bo zgodilo.

Trump si je pustil zase odprte teme, za katere itak ve, da z EU ne bo nič, kot so Severna Koreja, Rusija s predsednikom Vladimirjem Putinom in Sirija s predsednikom Asadom. Zase in svoje tihe ali kasnejše odločitve, po premisleku in potrebi.

NATO je v celoti v ameriških rokah, evropska vojska pa zgolj v nacionalnih, verjetno nesposobna kakšnih bolj usklajenih in globalnejših intervencij, za kar nima niti vsebinske niti pravne podlage,  po odhodu Velike Britanije iz EU pa je še šibkejša.

Slovenija tu nima kakšne izbire, kot da ali ohrani tako nizek in neučinkovit sistem slovenske vojske ali pa da Trumpu vedeti, da več kot toliko ne more dati, kot daje sedaj in naj ne pritiska na reveže, kot smo mi. Trump itak ve, da je ameriška vojska najmočnejša na svetu in da so evropske članice NATO zgolj njen strateški okrasek, medtem ko se ameriška trgovina z orožjem, kot smo videli, ustvarja v arabskem svetu.

Trump hkrati ve, da prihaja možna sovražnost, nasprotovanja ali celo boj po drugih kanalih, povezanih z digitalizacijo sistemov in sveta, brez katerih le-ta ne more več funkcionirati. Žal je to hkrati največji bumerang, ki lahko še kako močno prileti nazaj. Morala zgodbe je: bodi pošten. Je svet pošten? (Ne se smejati!).

Star-pisalni-stroj-UNDERWOOD_580229fa3bd46.jpg

Ko sem začel z novinarstvom na Tomšičevi, sem najprej pisal na star pisalni stroj Underwood, potem je prišel italijanski prenosni Lettera 32, zatem malo močnejši Facit… Na Delu smo, že na Titovi 35, kasneje prekrščeni Dunajski 5, imeli tekočo pošto, ki je na pisalni stroj napisane članke odposlala v tiskarno. Svinec je zamenjal ofset. Bili smo najmodernejši. Potem so prišli prvi računalniki in računalniški sistemi. Zatem spletna verzija časopisa. Danes imam svoj osebni ali zasebni časopis. Logiram se kjerkoli in pišem ter objavljam lahko vsako sekundo in povsod preko pametnega telefona. Če računalnik in telefon ne delata, sem mrtev. Kaj nas ali me še čaka, ne vem. To, kar sem sedaj povedal, je zgolj metafora za splošni razvoj v sorazmerno kratkem času 30, 40 let.

A digitalizacija sveta je zgolj en vidik ali ena komponenta. So še številne druge, kot kemija, kar smo  videli v požaru na Vrhniki, ki je v bistvu državna katastrofa, le da je država zadnja, ki to ve ali se tega celo zaveda. Menda je takih “Vrhnik” v Sloveniji še kakih sto, nekaj, kot ona avstrijska lakirnica, pa jih še prihaja, pri čemer še ni jasno, kaj se bo iz italijanskega Cimosa izcimilo (dokler ne bo “zagorelo”). Da hranijo najbolj strupene snovi v najbolj vnetljivih plastičnih posodah ali kar v odprtih betonskih bazenih, je že sam po sebi v nebo vpijoči škandal.

Boj proti terorizmu je bila v Taormini edina tema z rezultatom 7:0, a to v praksi, kot smo videli v Manchestru, ne pomeni veliko.

Pariški podnebni sporazum je še vprašljiv, a v Trumpovih rokah. Če se umakne, bi ameriško vlogo menda prevzela Kitajska…

No, Slovenija je glede podnebnega sporazuma lahko mirna; mi imamo že svojo Vrhniko et consortes. Nam nobeno podnebje ne more toliko škoditi, kot si lahko, in ne lahko, ampak dejansko, škodimo sami.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.