Jurij Temirkanov bo pripeljal Sanktpeterburško filharmonijo

Program 65. Ljubljana Festivala je že v celoti objavljen. Kot kaže, bo največje zanimanje za najboljše ali najbolj zvezdniške dogodke. Nekaj smo jih tu že predstavili, kot uvodni spektakel Carmina Burana, koncert opernih arij mezzosopranistke Eline Garanča, koncert pianistke Marthe Argerich, dve operi Richarda Wagnerja iz njegovega Nibelungovega prstana (Siegfried, Somrak bogov)… A bo kvalitetnih in vrhunskih prireditev ali dogodkov še precej več.

YURI TEMIRKANOV.jpg

Jurij Temirkanov, foto arhiv Festivala Ljubljana

Na 65. Ljubljana Festival že 3. julija prihaja slovita Sanktpeterburška filharmonija, ki je najstarejši simfonični orkester v Sankt Peterburgu. Njihov ljubljanski koncert bo v celoti v znamenju velikih ruskih mojstrov (Nikolaj Rimski Korsakov, Peter Iljič Čajkovski, Sergej Rahmaninov), vodil pa ga bo njihov dolgoletni šef dirigent in umetniški vodja orkestra Jurij Temirkanov.

SP 675_1752.jpg

Sanktpeterburška filharmonija, foto arhiv orkestra

Temirkanov je glasbeni direktor in glavni dirigent orkestra od leta 1988. Z orkestrom je doživel politične spremembe v Sovjetski zvezi in Evropi, kar pa v dolgi zgodovini orkestra ni bila kaka novost. V času Temirkanova je Sanktpeterburška filharmonija nastopila v največjih koncertnih dvoranah sveta, imela turneje po Rusiji, gostovala na Japonskem, v Evropi in ZDA. Temirkanov kot dirigent išče toplino občutja nad hladom preciznosti; poslušalcem ne kaže le tega, kako se dela glasba, temveč zakaj. Je prejemnik številnih domačih in tujih nagrad, gostujoči dirigent znanih orkestrov Amerike in Evrope ter direktor festivala Trg umetnosti v Sankt Peterburgu.

Mravinski ac10c45bb1fe7e6acf5680c342382559.jpg

Jevgenij Mravinski, foto Pinterest

Sanktpeterburška filharmonija je bila ustanovljena že leta 1882 za igranje na dvoru carja Alexandra III. V 20. stoletju je začela igrati na javnih prireditvah. Leta 1917 se je preimenovala v Državni filharmonični orkester Petrograda. Od leta 1938 je filharmonike natanko 50 let vodil legendarni dirigent Jevgenij Mravinski (1903 – 1988). Ta je orkester preoblikoval v eno najboljših svetovnih zasedb, ki se je veliko posvečala sodobni ruski glasbi (krstila več simfonij Dmitrija Šostakoviča, njegov Violinski koncert z Davidom Ojstrahom ali Koncert za violončelo z Mstislavom Rostropovičem), odhajala na turneje v tujino in nastopala s slavnimi dirigenti, kot so bili tedaj Serge Koussevitzky, Bruno Walter, Hans Knappertsbusch in Ernest Ansermet, zatem Kurt Sanderling.

Šostakovič 13721317_1651969788452600_253907674_n.jpg

Jevgenij Mravinski in Dmitrij Šostakovič na premieri njegove Dvanajste simfonije v Leningradu leta 1961, foto DSCH Journal

Pod imenom Leningrajska filharmonija je posnela nad 250 LP plošč, še posebej je predstavila rusko glasbo, kot vsega Čajkovskega, Prokofjeva, Rahmaninova. Posnetki 4., 5. in 6. simfonije Petra Iljiča Čajkovskega z Leningrajsko filharmonijo in Jevgenijem Mravinskim veljajo za najboljše na svetu.

Ressov-Lev-Alexandrovich-Leningrad-Symphony-Conductor-Yevgeny-Mravinsky-7port42bw.jpg

Lev Aleksandrovič Rusov – Jevgenij Mravinski dirigira Leningrajski filharmoniji, 1980

Kot veste, se je mesto Sankt Peterburg po Leninovi smrti preimenovalo v Leningrad in orkester v Leningrajsko filharmonijo. Tako je še danes malo zmede pri identiteti orkestra, pri katerem je nekoč v Leningradu gostoval naš dirigent Anton Nanut.

Orkester je spet spremenil ime leta 1991. Nastal je Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.

Koncert Sanktpeterburške filharmonije bo v Cankarjevem domu 3. julija ob 20. uri pod častnim pokroviteljstvom veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji nj. eksc. Dokuja Zavgajeva. Koncert bo še v sklopu dogodkov Dnevi Sankt Peterburga v Ljubljani. Sponzor koncerta pa je Riko z direktorjem Janezom Škrabcem, ki je že dolga leta sponzor ruskih programov in gostovanj na prireditvah ljubljanskega festivala.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.