Pekinška opera z Madama Butterfly na 65. Ljubljana Festivalu

Na 65. Ljubljana Festival letos ponovno prihaja slavna Nacionalna operna hiša iz Pekinga (Beijing). Kdor si je ogledal njihovo prvo gostovanje pri nas na 63. Ljubljana Festivalu s Puccinijevo opero Turandot, ne bo zamudil niti prav tako Puccinijeve Madama Butterfly. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bosta dve predstavi: 23. in 24. avgusta.

MADAM BUTTERFLY.jpg

Čo Čo San v Madama Butterfly

Po eni izmed predstav Puccinijeve Turandot mi je nekdo povedal, da je bil gledalec poleg ob sklepnem prizoru ljubezenskega dueta med Turandot in Kalafom tako ganjen, da se je zjokal in se je tresla vsa vrsta. No, kot veste, je pri Madama Butterfly na koncu prav tako prizor za se zjokati. Kitajska nacionalna opera od svoje ustanovitve leta 1952 skrbi za najvišjo raven profesionalnosti in vseskozi spodbuja razvoj novih glasbenih talentov. med njimi so sedanji nastopajoči.

Conductor-yangyang1.jpg

Yang Yang

Predstavi Madama Butterfly bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, eden najbolj dejavnih kitajskih dirigentov mlajše generacije, ki se je pri nas s koncertom Kitajskega filharmoničnega orkestra Hangzhou predstavil že leta 2011 na 59. Ljubljana Festivalu.

Yang Yang ima sicer bleščečo dirigentsko kariero že skoraj dvajset let, potem ko je leta 1998 nastopil na prvem Pekinškem glasbenem festivalu in v naslednjih letih še večkrat, tako koncertno kot operno. Med letoma 2000 in 2005 je bil asistent dirigent Kitajskega filharmoničnega orkestra, potem se je izpopolnjeval pri slovitem korejskem dirigentu Myung Whun Chungu, ki ga v Ljubljani že poznamo, ko je prišel z orkestrom milanske Scale. Leta 2009 je Yang Yang postal šef dirigent in umetniški direktor Hangzhou filharmoničnega orkestra. Prelomnico v njegovi karieri je pomenilo prvo mesto na mednarodnem dirigentskem tekmovanju Dimitris Mitropoulos v Grčiji leta 2006.

Kultura__01_1_hires.jpeg0.jpg

Prizor iz Turandot v Pekingu

Kitajska nacionalna opera (China National Opera House ali China Central Opera) obsega velik ansambel z opernim orkestrom ter zborom, odrsko tehniko, scensko in kostumsko delavnico … Med njihovimi velikimi opernimi dosežki omenimo samo Turandot z Lucianom Pavarottijem 6. julija 1986 v Prepovedanem mestu, koncert Treh tenorjev (2001) ter postavitev Turandot na Pekinškem nacionalnem stadionu v režiji slavnega filmskega, gledališkega in opernega režiserja Zhang Yimouja (2009), ki je režiral še slovesnost ob odprtju olimpijskih iger v Pekingu leta 2008.

kitajci-12-img_8657.jpg

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek in kitajski veleposlanik v Sloveniji, nj. eksc. Ye Hao, foto Marijan Zlobec

Kakšna bo predstava Madama Butterfly v Ljubljani, katero verzijo konca bodo izvedli, ali ono prvo, ki je bila kritizirana in jo je Puccini spremenil ter dodal slovito Pinkertonovo arijo Addio, fiorito asil, kako bo izpadla kitajska interpretacija japonsko – ameriške ljubezenske zgodbe, bo vsekakor bolj zanimivo gledati kot morda nastop kitajskih pevcev v kakšni drugi operi.

madama-092_k61a1333 (1).jpg

Zadnja uprizoritev Madama Butterfly v milanski Scali decembra 2016, foto Teatro alla Scala/Brescia, Amisano

Ameriškega mornariškega poročnika Pinkertona bo pel kitajski tenorist  Li Shuang, japonsko gejšo Čo Čo San, imenovano Butterfly pa kitajska sopranistka Yao Hong.

Pavarotti GettyImages-56411519-538x388.jpg

Luciano Pavarotti na svoji poslovilni turneji v Pekingu decembra 2005

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.