V pristanu, fotografije Nataše Segulin v Equrni

Galerija Equrna je nocoj pripravila odprtje fotografske razstave dolgoletne televizijske urednice Televizije Koper Capodistria, sicer diplomirane umetnostne zgodovinarke Nataše Segulin. Naslov njene razstave je V pristanišču, s čimer poudarja svojo trajno povezanost z Luko Koper od otroštva do danes. Zato ne preseneča, da je razstavo podprla Luka, tako z omogočanjem fotografiranja kot podporo pri pripravi razstave v Ljubljani, potem pa še v Galeriji Kranjčević v Zagrebu v septembru, na Art Photo v Budimpešti v oktobru in v okviru Meseca fotografije v Bratislavi v novembru letos.

Segulin IMG_2961.jpg

Nataša Segulin v Equrni, vse fotografije Marijan Zlobec

Fotografija je Natašo Segulin začela zanimati že med študijem umetnostne zgodovine in pozneje med novinarskim delom na področju kulture. V celoti se je fotografiji posvetila po upokojitvi leta 2011, njen pogled nanjo pa je sooblikovalo spremljanje dela s kamero, montaže, priprave prispevkov, reportaž, oddaj in obiskovanje razstav.

Brejc IMG_2998.jpg

Galerist Arne Brejc

Kot pravi, se je veliko naučila na potovanjih ob spremljanju življenjskega sopotnika arheologa in fotografa Slavka Ciglenečkega pri raziskovanju odmaknjenih ter skritih najdišč rimskega imperija na treh celinah. K njenemu pogledu na fotografijo pa je prispevalo tudi srečanje z mednarodno priznano umetnico in fotografinjo Diano Lui.

Brdar IMG_2981.jpg

Kipar Jakov Brdar in Nataša Segulin

Galerist Arne Brejc je posebej poudaril “pomirjevalni efekt” njenih fotografij, podobno pa je zen budizem odkril še kustos Andrej Medved, ki je sicer kot Koprčan Segulinovo spremljal že na poprejšnjih razstavah tako v Meduzi kot Loži, obeh galerijah v Kopru.

Šik IMG_3004.jpg

Sebastjan Šik iz Luke Koper

Sebastjan Šik se je kot nekdanji novinar in sedaj odgovoren za stike z javnostjo v Luki Koper (kot veste ima v zadnjem obdobju zelo veliko dela) navezal na motiviko, ki jo je Nataša Segulin odkrivala v Luki Koper in ki aktualizira primarno dejavnost na umetniški način ali z umetniško interpretacijo.

Medved 3 IMG_3036.jpg

Umetnostni zgodovinar Andrej Medved

Nataša Segulin išče poleg bolj morskih motivov na fotografijah v črno beli tehniki še modernejše forme ali strukture, kot jih nudijo določeni kontejnerski sestavi, a tako, da v fotografijah ni nikakršnega fotoreporterskega ali reportažnega “rakonta”, ampak je poudarek na likovnosti in barvnem poudarjanju ter celo barvnih variacijah sorodnih motivov, kar daje pomisel, da bi se določene izbrane fotografije dalo še povečati ali dobiti strukture, kot jih v svojih fotografijah denimo uporablja slavni fotograf Andreas Gursky.

Kovič IMG_3089.jpg

Kritik Brane Kovič je bil strog, kar se vidi že po očeh

Nekatere črno bele fotografije nadaljujejo fotografsko dediščino nekaterih drugih fotografov in morda niso najbolj avtorske oziroma izvirne. Možnost njenega razvoja je v fotografski abstrakciji, izhajajoči iz konkretnih pristaniških in “tovornih” struktur, kar bi bilo lepo presenečenje,- to so njene fotografije že danes, – najbolj za delavce v samem pristanišču, ki vidijo svoje kontejnerje povsem drugače kot njeno fotografsko oko.

Delo_Foto-20151105140009-63834100.jpeg

Nataša Segulin – V pristanu

Verjetno bi se posamezne posnetke dalo razvijati v smislu preizkusnih fotografij do optimalne dimenzije in zatem realizirati v optimalni tehniki ali izvedbi. Brez strahu.

Vujić 1 IMG_3085.jpg

Nataša Segulin in galerist Lazo Vujić

Ta razstava nudi sami fotografinji Nataši Segulin tako premislek kot distanco in vabi k nadaljevanju svoje “upokojenske” ustvarjalne poti, kar je hkrati dobra spodbuda za vse mlajše fotografe, čeprav ona nima kakšne svoje šole ali pedagoških stremljenj in hotenj.

Segulin 4 IMG_3094.jpg

Elen Batista Štader in Nataša Segulin

Od leta 2014 je svoje delo predstavljala na osmih samostojnih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji. Na skupinskih razstavah doma in v tujini sodeluje od leta 2013.

Jerko 2 IMG_3082.jpg

Fotograf Stane Jerko in Nataša Segulin

Nataša Segulin se je rodila v Kopru. Diplomirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Več let je bila zaposlena kot novinarka in urednica ter zadnjih dvanajst let kot odgovorna urednica na TV Koper-Capodistria, Televizije Slovenija.

Delo_Foto-20151105140009-94880700 (1).jpg

Nataša Segulin – V pristanu

Delo_Foto-20151105140020-90794400.jpg

Nataša Segulin – Fotografija z naslovnice kataloga

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.