Giambattista Tiepolo v Narodni galeriji

V Narodni galeriji bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo risb enega največjih slikarjev v zgodovini likovne umetnosti, Giambattista Tiepola. Na ogled bo do 3. septembra.

Tiepolo CMSA_OA_001856_R.jpg

Tiepolo (Benetke, 1696–Madrid, 1770) je bil genialni umetnik, ki je enako spretno obvladal fresko, oljno slikarstvo, grafiko in risbo, majhen in velik format, risbo in barvo, svetlobo in sence. Bil je vplivna osebnost na vélikem prizorišču likovne ustvarjalnosti 18. stoletja in eden najpomembnejših poznobaročnih slikarjev. Uvrščamo ga v okvir slikovitega beneškega slikarstva in ob sodobnike Canaletta, Guardija in Pittonija.

Tiepolo 2 CMSA_OA_001884_R.jpg

Tiepola so si želeli in si ga lastili na vseh evropskih dvorih; bil je italijanski genij in hkrati evropski državljan. Večina njegovih del je nastala v Benetkah in v okolici, izjemne so njegove poslikave plemiških palač in cerkva v severni Italiji, deloval pa je tudi na dvorih v Nemčiji in v Španiji.

A prav v risbah je zaobjeta umetnikova najbolj neposredna misel.

Tiepolo 1 CMSA_OA_001864_R.jpg

V Narodni galeriji bo na ogled reprezentativni izbor 77 risb iz neprecenljive tržaške zbirke, ki predstavljajo najboljši vpogled v bogastvo Tiepolovih tehničnih in slogovnih rešitev ter v njegovo razmišljanje in delovanje. Predstavljeni motivi zajemajo iz sveta antične in sodobne literature, iz Biblije in narave, pa tudi iz vsakdanjega življenja.

Tiepolo 5 CMSA_OA_001982_R.jpg

Italijanska umetnost je bila vedno navdih in šola umetnikom, tudi slovenskim, ki so v Italijo odhajali na študijska potovanja; med njimi je bil tudi Matej Sternen, ki je pred poslikavo ljubljanske frančiškanske cerkve odšel v Benetke preučit prav Tiepolova dela.

Tiepolo 3 CMSA_OA_001894_R.jpg

Razstava je pomemben prispevek k sodelovanju med Slovenijo in Italijo. Narodna galerija tako nadaljuje dobro sodelovanje z italijanskimi kulturnimi inštitucijami. Po muzejih iz Padove in iz Gorice, po muzeju Revoltella iz Trsta, po pinakoteki iz Siene in galeriji Uffizi iz Firenz, zdaj gostijo tržaški Mestni muzej Sartorio.

Tiepolo 4 CMSA_OA_001913_R.jpg

Razstavo Giambattista Tiepolo. Risbe iz zbirk Civici Musei iz Trsta bo odprl veleposlanik Republike Italije v Sloveniji, nj. eksc. Paolo Trichilo.

Med gosti na odprtju bo tudi dr. Luca Caburlotto, direktor Muzejske skupnosti dežele Furlanije – Julijske krajine. Z njegovo pomočjo Narodna galerija že vrsto let vzpostavlja odlično sodelovanje z italijanskimi kulturnimi inštitucijami.

Tiepolo 6 CMSA_OA_002044_R.jpg

Ob odprtju bo Narodno galerijo obiskal dr. Giorgio Marini, izjemni poznavalec Tiepolovega dela in kustos v galeriji Uffizi v Firencah.

Razstavo je podprlo Veleposlaništvo Republike Italije v Sloveniji v sodelovanju z Muzejsko skupnostjo dežele Furlanije – Julijske krajine, Občino Trst in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.

 

Tiepolo 7 CMSA_OA_002046_R.jpg

Ob razstavi, ki bo na ogled vsak dan, razen ob ponedeljkih, od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure, so pripravili pester spremljevalni programJavna vodstvanedelje, ob 11. uri: 4., 11., 18. junija, 2. julija, 6., 27. avgusta, 3. septembra.

Tiepolo 8 CMSA_OA_002074_R.jpg

Poletna muzejska noč bo v soboto, 17. junija;  od 18. do 24. ure bo brezplačen vstop.

Tiepolo in Commedia dell’ arte, predavanje 8. junija ob 18. uri. Prof. dr. Aldo Milohnić, AGRFT, bo predaval o umetnosti komedije in improvizacije ter Tiepolovih upodobitvah stalnih likov iz commedie dell’ arte. (Iz tiskovnega gradiva)

Marijan Zlobec

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.