Na 65. Ljubljana Festivalu se že bliža musical Vesna

V slovenski prestolnici nas ponovno čaka kulturno obarvano poletje. Ljubljana Festival bo v svoji jubilejni 65. izvedbi gostil številna svetovno zveneča imena. Odprtje bo 27. junija, ko bomo na Kongresnem trgu priča Orffovi scenski kantati Carmina Burana v izvedbi mednarodno uveljavljene katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus, ki jo vodi režiser Carlus Padrissa, simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije, Zbora SF, Komornega zbora AVE, Zbora GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina, opernih solistov in z dirigentom Josepom Vicentom.

vesna-1-img_0545.jpg

Flora Ema Lotrič bo Vesna, foto Marijan Zlobec

Še pred začetkom festivala bodo od 7. do 10. junija v Poletnem gledališču v Križankah na sporedu musical Vesna, 18. junija uspešnica Mamma Mia! ter 21. junija tradicionalni koncert Poletna noč, ki bo tokrat posvečen 80. obletnici rojstva Jožeta Privška.

KNEGINJA ČARDAŠA.jpg

Kneginja čardaša

Ob Elīni Garanča bo operne večere na 65. Ljubljana Festivalu mogoče doživeti tudi z opereto Kneginja Čardaša, komorno opero Svatba, opero Madama Butterfly, ki jo bo izvedla Kitajska operna hiša iz Pekinga, ter z uprizoritvijo tretjega in četrtega dela Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan v izvedbi ansambla Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga. Poletje bodo zaznamovali tudi priznani solisti in orkestri. V Ljubljano prihajata simfonični orkester Sanktpeterburške filharmonije z dirigentom Jurijem Temirkanovim in simfonični orkester Marijinega gledališča z Valerijem Gergijevim. Nekatere od njih smo že podrobneje predstavili

JOHN MALKOVICH.jpg

John Malkovich

Kot solisti bodo nastopili pianisti Martha Argerich, Gian Maria Bonino, Anastazija Terenkova, Stephan Keifer in Akane Sakai, violončelist Nie Jiapeng, violinista Dimitrij Sitkovecki in Lana Trotovšek, flavtisti Boris Bizjak, Claudi Arimany, Michael Martin Kofler, Martin Belič in Massimo Mercelli, Richard Galliano na harmoniki, Mojca Zlobko Vajgl na harfi, prisluhnili bomo lahko tudi mladi sopranistki Niki Gorič, ki prihaja na Ljubljana Festival prvič in po že doseženih mnogih uspehih na tujem.

goric48d.jpg

Nika Gorič

V komornih zasedbah bodo nastopili Trio Astra, Godalni kvartet Beograjske filharmonije, Godalni kvartet Ulikses, Ansambel za sodobno glasbo MD7, Komorni orkester Franza Liszta in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Za sproščeno vzdušje bodo poskrbeli violinist Roby Lakatos z večerom romske glasbe, Tomaž Domicelj z novimi priredbami, Marko Hatlak ob boku kantavtorja Iztoka Mlakarja in Vlado Kreslin.

Elvis_at_the_o2_1_3132384c.jpg

Elvis Presley

Spomine na kralja rock & rolla, Elvisa Presleya, bodo obudili Sam’s Fever in Big Band RTV Slovenija z godali, pevska zasedba Jazzva in plesna skupina Retronom.

Z glasbenim večerom z naslovom Vrhunci musicalov z West Enda in Broadwaya bo poskrbljeno tudi za ljubitelje legendarnih uspešnic.

Na sporedu bosta monodrama Brezmadežna, posvečena lani nenadno preminulemu režiserju Tomažu Pandurju, in večer v družbi eminentnega igralca Johna Malkovicha, ki se bo pridružil ansamblu I Solisti Aquilani.

travel-slovenia-joze-privsek.jpg

Jože Privšek je bil legenda

Toliko še nekaj malega na kratko.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.