Vročica pred otvoritvenim spektaklom Carla Orffa

V slovenski prestolnici nas ponovno čaka kulturno obarvano poletje: Ljubljana Festival bo v svoji 65. izvedbi gostil številna domača in svetovno zveneča imena. Najbolj znana scenska kantata na svetu Carmina Burana bo 27. junija začela jubilejni Ljubljana Festival. Ustvarjalna ekipa na čelu z glavnim režiserjem Carlusom Padrisso bo v Ljubljano prišla že konec tedna, saj so priprave na spektakel zelo zahtevne. Padrissa se je tako navdušil nad Ljubljano, da obljublja še en svoj spektakel, še bolj drzen in napravljen prav posebej za Ljubljano. Menda namerava nič manj kot spektakelsko povezati Ljubljanski grad in Kongresni trg. Kako se to da, pa bomo še videli, najbrž že prihodnje leto. Slovesnost bo v torek, 27. junija, ob 21.30. Če bo deževalo, pa dan kasneje. Darko Brlek je prepričan, da bo na Kongresni trg prišlo 5000 ljudi.

Carmina Burana.Ibanez.jpg

Scenska kantata Carla Orffa Carmina Burana prihaja v Ljubljano, foto spletna stran La fura dels Baus

Svetovno priznana  uprizoritvena skupina, sestavljena z več kot štirideset članov različnih izvajalskih profilov La Fura dels Baus je “inovativna gledališka skupina iz Barcelone, ustanovljena že daljnega leta 1979. Njene temeljne značilnosti so ekscentričnost, inovacija, adaptacija, ritem, evolucija in transgresija, s katerimi uresničuje nov koncept odrske umetnosti. Gledališki prostor postane nekonvencionalno pomičen, občinstvo pa se iz pasivnega prelevi v aktivno brez mejnega »četrtega zidu«. V radovednosti in potrebi po iskanju novih umetniških smernic je La Fura dels Baus v procesu skupinskega ustvarjanja oblikovala edinstven in prepoznaven jezik, slog in estetiko ter se po svetu izjemno uspešno predstavlja z opernimi in drugimi velikimi gledališkimi produkcijami ter filmi in otvoritvenimi spektakli.”

Padrissa IMG_4555.jpg

Carlus Padrissa, foto Marijan Zlobec

Carlus Padrisa je eden od šestih umetniških vodij gledališkega ansambla La Fura dels Baus. Pretekli teden je kot govorec na tiskovni konferenci v Ljubljani dejal, da je Carmina Burana stvaritev, ki prinaša svežino. Meni, da je voda element transformacije, da nam je všeč, ker je naravna, in zato jo zelo rad izpostavlja v svojih predstavah. Prav tako je bil navdušen nad Kongresnim trgom kot prizoriščem, saj zaradi naklona vsem omogoča edinstven ogled predstave.

Carmina9.jpg

Carmina Burana

Predvsem pa je poudaril, da se pri nas počuti zelo dobro in da je življenje vsakodnevno darilo. Padrissa je bil gonilna sila pri sodelovanju skupine na osrednji predstavi otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger v Barceloni leta 1992. S skupino La Fura dels Baus je režiral številne opere, med drugim Puccinijevo Turandot v Bavarski državni operi v Münchnu, avstrijsko premiero Stockhausnove opere Michaelovo popotovanje okrog sveta, Wagnerjevega Tannhäuserja v milanski Scali, Berliozove Trojance v Palači umetnosti v Valencii in v Marijinem gledališču v Sankt Peterburgu, Wagnerjevega Parsifala v Kölnski operi, Straussovo Elektro na Švedskem, Haydnov oratorij Stvarjenje, Berliozovo opero Benvenuto Cellini v Kölnu. Letošnja reinterpretacija scenske kantate Carmina Burana, ki je navdušila že več kot 100.000 gledalcev po vsem svetu, bo slavnostno začela 65. izvedbo Ljubljana Festivala.

Brlek IMG_4616.jpg

Darko Brlek s Carlusom Padrisso načrtuje že nov projekt, foto Marijan Zlobec

terranova-2-1024x584.jpg

Svetovna praizvedba science fiction opere Terra Nova nemškega skladatelja Moritza Eggerta (r. 1965) v Linzu leta 2016

SIGFRIED.jpg

Siegfriedovo prebujenje Brünnchilde iz Wagnerjevega Siegfrieda v Valencii leta 2008

L1_8088-689x1024.jpg

Prizor iz Berliozove opere Benvenuto Cellini v Kölnu leta 2016

DSF0415-683x1024.jpg

Gostovanje skupine La Fura dels Baus na Tajskem z Wagnerjevim Prstanom leta 2016

09.Palau-de-les-Arts.Eva-Ripoll-1024x683.jpg

Prizor iz Wagnerjevega Somraka bogov v Grand Houston Opera letos spomladi

La-Création-1-©-Marie-Guilloux-1523x900.jpg

Scenska izvedba Haydnovega oratorija Stvarjenje v uprizoritvi La Fura dels Baus na festivalu Aix-en-Provence marca letos

Zlobec IMG_4620.jpg

Carlus Padrissa v pogovoru z Marijanom Zlobcem o vlogi boginje zemlje Erde v Wagnerjevem Nibelungovem prstanu

Ljubljanski dogodek objavlja skupina La Fura dels Baus na svoji spletni strani, s čimer promovira Ljubljana Festival po vsem svetu..

Marijan Zlobec

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.