Zvečer znan že 27. nagrajenec kresnika

S sklepno klavzuro žirije za Delovo nagrado kresnik v Cankarjevi sobi na Rožniku se bo odločilo, kdo bo že 27. prejemnik najbolj laskave literarne nagrade v Sloveniji: za najboljši roman lanskega leta. Nagrajenca ali nagrajenko bo razglasil predsednik žirije dr. Tone Smolej.

kumerdej-3-img_0665.jpg

Mojca Kumerdej na predstavitvi svojega romana Kronosova žetev, foto Marijan Zlobec

V nocojšnjem programu, ki se bo pred gostilno in Cankarjevo sobo na Rožniku začel ob 20. uri in ga bosta vodila novinarka in pisateljica Vesna Milek, ki se bo pogovarjala s petimi finalisti, ter Boštjan Gorenc Pižama, bodo nastopili vokalna skupina JaZZva, pevka Nina Strnad, šansonjerka Nika Vistoropski in basist Jani Hace ter pevka, pravljičarka in zbirateljica ljudskega izročila Ljoba Jenče. Po podelitvi kresnika bo za obiskovalce slovesnosti nastopila Kapobanda.

Vojnović IMG_3936.jpg

Goran Vojnović na podelitvi Župančičevih nagrad, foto Marijan Zlobec

Zmagovalec ali zmagovalka bo pred rožniško cerkvijo prižgal(a) tradicionalni kres in od v. d. odgovornega urednika Dela Gregorja Knafelca prejel(a) nagrado v višini 5000 evrov.

Kot smo že napovedali, je najverjetnejša zmagovalka pisateljica Mojca Kumerdej, ki je za svoj roman Kronosova žetev sicer že prejela nagrado Prešernovega sklada. Drugi najvišji kandidat po predvidevanjih, pisatelj Goran Vojnović, pa je za svoj roman Figa, pred kratkim prejel Župančičevo nagrado. Največje presenečenje bi potemtakem bilo, če bi kresnika dobil nekdo “tretji”, kar je seveda možno. Ti “tretji” pa so: Tadej Golob z romanom Jezero, Gašper Kralj z romanom Rok trajanja in Tom Podstenšek z romanom Papir, kamen, škarje.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.