Živi kip Jožeta Plečnika na Bregu

V nekem smislu je bil dogodek potegavščina, protest, kritika, opomin in izziv. Živi spomenik arhitektu Jožetu Plečniku na Bregu. Spomenik, ki ga v resnici Ljubljana še nima in noče imeti.

Plečnik IMG_6279.jpg

Bronasti ali živi Plečnik ?, vse fotografije Marijan Zlobec

Mnenje mnogih arhitektov namreč je, da je Ljubljana že sama po sebi “Plečnikov spomenik”, zatorej sam človek kot tak ne potrebuje še svojega spomenika. No, problem je vsekakor večplasten in odgovor nanj bo prišel, ko bodo razmere v ljubljanskih glavah prerasle ono, kar je v njih sedaj.

Plečnik 1 IMG_6269.jpg

Prototip boljši od originala ?

Živi kip Jožeta Plečnika organizira na Bregu ob Hiši športa Turizem Ljubljana v sklopu doživljajskih programov letošnjega poletja. Zamisel za živi spomenik je stara in sega v leto 2006, letos pa se želijo še posebej spomniti jubilejev: 145. obletnice Plečnikovega rojstva in 60. obletnice smrti. Uradno pa je prišlo do prijave Studia Mozaik na javni razpis za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v lasti MOL za leto 2017.

Plečnik 2 IMG_6261.jpg

Interpreta Jožeta Plečnika bosta dva: Aleš Ljoljo in Jernej Jocif

Septembra letos se bo ta spomenik predstavil še kot del predstavitve in programa Dnevov Ljubljane v Pragi, kjer je Plečnik vsaj tako znan in cenjen kot v Ljubljani, če ne še bolj.

Idejna zasnova je prišla iz samega Studia Mozaik oziroma od Bojane Planina, izvedba pa dveh kostumografk in maskerk: Mete Megušar Bizjan in Irene Tozon Mrhar. Strokovno podporo so nudili v Plečnikovi hiši in Arhitekturnem muzeju Ljubljana.

Plečnik 4 IMG_6258.jpg

Živi kip na podstavku se bo ponavljal vse do 2. septembra

Oblačila oziroma celosten kostum je izdelan v krojaški delavnici natančno po originalnih oblačilih mojstra Plečnika iz njegove osebne garderobe.

 

Zlobec IMG_6270.jpg

Zlobec, ti zapiši, da rabim v Ljubljani pravi spomenik

Živi kip je po celostni vizualni podobi in izvedbi podoben ter v interpretaciji najbližja podoba arhitekta Jožeta Plečnika, zato morajo biti interpreti arhitektu čim bolj podobni. Po teh lastnostih so izbrali omenjena dva dijaka, ki pa v bistvu “igrata” starejšega Plečnika.

Marijan Zlobec

One thought on “Živi kip Jožeta Plečnika na Bregu

  1. Zelo podpiram postavitev pravega kipa arhitekta Jožeta Plečnika. Ampak vem, da bo težko: Ljubljano namreč vodijo in upravljajo tujci po duhu ali dejansko, ki nimajo posluha za veličino tega velikega Slovenca in arhitekta, “nje”….Vidimo po tem, da je vse več balkanske folkore v glavnem mestu srednje evropske države, “nje”…

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.