Minister Peršak, kaj ste obljubili, da bo s SF 1. julija ?

Prišli smo do “famoznega” prvega julija. Edina tolažba ali tolažilna uteha ministra za kulturo Antona Peršaka je v tem, da je sicer za 1. julij napovedal, da bo Slovenska filharmonija dobila novega direktorja. Ni pa povedal, katerega leta se bo to, če se sploh bo kdaj, zgodilo.

perc5a1ak-img_2078.jpg

Minister Anton Peršak ni povedal leta zamenjave direktorja Slovenske filharmonije, foto Marijan Zlobec

Ni povedal katerega leta, še manj leta Gospodovega, ki bi nas rešil dilem in zadreg.

27. decembra 2016:

Minister Peršak je dejal, da pogovori potekajo. Bistveno pa je, da morajo vse strani oziroma “vsi narediti korak nazaj”. Kaj to v praksi pomeni, Peršak ni komentiral, saj niti ni odvisno od njega, ampak od vseh drugih, ki se zadnje dneve že pogovarjajo ali pogajajo.

Bistveno je, da direktor SF Damjan Damjanovič in šef dirigent Uroš Lajovic ne nameravata odstopiti. Kaj to pomeni za stavkajoče, se bo pokazalo kmalu. Veliko časa ni več.

7. januarja 2017:

Zapleti v Slovenski filharmoniji se očitno ne  bodo končali vse tja do poletja. Nenadoma je nastopil nov problem; kako je kdo koga razumel. Mediji so včeraj proti večeru in še kasneje poročali, da je kulturni minister Anton Peršak po srečanjui in pogovoru na seji komisije državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport obljubil, da bo razpis za novega direktorja Slovenske filharmonije objavil v dveh tednih in da je bil z direktorjem Slovenske filharmonije Damjanom Damjanovičem dosežen dogovor, da bo on ostal direktor SF do 1. julija, potem pa bo zamenjan.

9. januarja 2017:

Kot trdi direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, pogovora in dogovora med njim in ministrom Antonom Peršakom o razpisu za novega direktorja SF in njegovi zamenjavi že 1. julija 2017, namesto ob koncu njegovega mandata 30. septembra 2018, pred dnevi ni bilo. Zato ne misli niti odstopiti niti pristati na svojo zamenjavo že 1. julija letos.

Bo Damjanovič na koncu zamenjal kulturnega ministra Antona Peršaka, ker je (domnevno) lagal, in predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ker takega ministra podpira? Vprašanje ni zgolj retorično, še manj ironično.

Najbolj groteskno pa bi bilo, če bi vlada po interpelaciji padla ob zvokih simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije brez dirigenta.

21. februarja 2017:

Damjan Damjanovič se ne bori samo proti reviziji, temveč tudi proti stavkovnemu odboru in sindikatu Glosa in Sviz. Na delovnem sodišču v Ljubljani je vložil tožbo zaradi nezakonitosti stavke proti obema sindikatoma in članom stavkovnega odbor, ker so z nezakonito stavko škodovali ugledu in dobremu imenu hiše. Pridobil je namreč pravno mnenje Inštituta za delovna razmerja in socialno varnost na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki pravi, da gre pri stavkovnih zahtevah za poseg v poslovno sfero ustanovitelja Slovenske filharmonije oziroma direktorja, kar pa ne more biti zakonit predmet stavke.

Damjanovič je pridobil že mesec ali celo več dni časa, za morebitni potek revizije MK v svoji hiši bo spet potekel mesec dni, potem bo najbrž trajal postopek ugovorov in pritožb, morda celo tožba na ugotovitev revizijske komisije MK in poletje bo tu, s tem pa počitnice do konca avgusta.

Kot kaže, minister Anton Peršak ne bo objavil razpisa za novega direktorja Slovenske filharmonije “v nekaj tednih”, kot je obljubljal na začetku januarja letos, ampak sam bog ve kdaj.

15. junija 2017:

Svet javnega zavoda Slovenska filharmonija je na včerajšnji že tretji seji v kratkem času sprejel sklep, da ministru za kulturo Antonu Peršaku predlaga razrešitev direktorja SF Damjana Damjanoviča, saj po njihovem mnenju delo direktorja ne omogoča kakovostnega opravljanja poslanstva Slovenske filharmonije.

1. julija 2017:

Slovenska filharmonija pripravlja v prihodnjem tednu protestni shod pred poslopjem  ministrstva za kulturo Republikle Slovenije.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.