V pričakovanju Sanktpeterburške filharmonije in najboljšega mladega pianista

Na 65. Ljubljana Festivalu bo v prihodnjerm tednu na sporedu več dogodkov z uglednimi izvajalci. Že v ponedeljek nas bo najstarejši simfonični orkester v ruski državi z repertoarjem velikih mojstrov popeljal v čas mogočne Rusije. Orkester Sanktpeterburške filharmonije bo pod taktirko Nikolaja Aleksejeva in s solistom Dimitrijem Maslejevim interpretiral skladbe ruskih skladateljev Petra Iljiča Čajkovskega (Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu, op. 23) in Sergeja Rahmaninova (Simfonični plesi op. 45). Koncert bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ob 20. uri.

St Petersburg Philharmonic Orchestra_rgb.jpeg

Sanktpeterburška filharmonija, foto arhiv Festivala Ljubljana

Orkester Sanktpeterburške filharmonije je eden najpomembnejših ruskih orkestrov. Slovi kot izjemen interpret domačega repertoarja, ki ga vselej predstavlja na turnejah. Večkrat se je preimenoval, njegove korenine pa segajo še v leto 1882 na dvor carja Aleksandra III. Njegovo dejavnost je močno zaznamovalo 50-letno obdobje pod vodstvom dirigenta Jevgenija Mravinskega, ki ga je prevzel leta 1938; položaj drugega dirigenta so v tem času imeli Kurt Sanderling, Arvīds in Mariss Jansons. Mravinski je orkester ponesel tudi na mednarodne odre in z njim od leta 1946 redno gostoval na turnejah ter mu prinesel mednarodni ugled. Z orkestrom so sodelovali najvidnejši solisti in dirigenti, posebna ustvarjalna naveza pa je obstajala med Mravinskim in Dmitrijem Šostakovičem, ki je dirigentu posvetil svojo Osmo simfonijo, orkester pa je krstil pet skladateljevih simfonij.

Maslejev 1108675400.jpg

Dimitrij Maslejev

Leta 1988 je Mravinskega zamenjal Jurij Temirkanov, ki nadaljuje uspešno zgodbo s sijajnimi kritiškimi odzivi. Orkester Sanktpeterburške filharmonije bo tokrat nastopil pod taktirko Nikolaja Aleksejeva, asistenta šefa dirigenta Jurija Temirkanova, ki je bil sprva predviden za koncert v okviru 65. Ljubljana Festivala.

Nikolai-Alexeev-a3.jpg

Nikolaj Aleksejev

Maestro Aleksejev je dirigiranje študiral pri A. Mihajlovu, diplomiral pa je leta 1983 v razredu slavnih dirigentov Arvida in njegovega sina Marissa Jansonsa. Leto pred tem je na Karajanovem tekmovanju dirigentov v Berlinu osvojil najvišje nagrade, kar mu je odprlo vrata v največje koncertne dvorane v Evropi.

kul-Maslejev.jpg

Dimitrij Maslejev

Dimitrij Maslejev je v finalu XV . mednarodnega tekmovanja Čajkovski leta 2015 v kategoriji klavir premagal rusko – litovskeg pianista Lukasa Geniušasa (2. nagrada) in Američana Georgea Lia (prav tako 2. nagrada), tretji pa je bil ruski pianist Pavel Miljukov.

24_big_1435013181_4866.jpg

Maslejev na tekmovanju Čajkovskega

Interpretacijo Prvega koncerta za klavir in orkester v b-molu op. 23 P. I. Čajkovskega bo izvedel ruski pianist Dimitrij Maslejev, ki je leta 2015 osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju P. I. Čajkovskega v Moskvi. Maslejev je diplomiral na Moskovskem konservatoriju v razredu Mihaila Petuhova, izpopolnjeval pa se je še na Mednarodni glasbeni akademiji v Comu v Italiji.

Aleksejev 1363243799_aleksejev-2008-m.vind_-400x600.jpg

Nikolaj Aleksejev

20_big_1434841057_6854_468.jpg

Razglasitev nagrajencev tekmovanja Čajkovski

Sledila bo premierna uprizoritev operete Kneginja čardaša, s katero se je madžarski skladatelj Emmerich Kálmán zapisal med vodilne skladatelje tega žanra. V koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Zagrebškega mestnega gledališča Komedija bo zaživela vznemirljiva ljubezenska zgodba s strastnimi melodijami priljubljenih arij in ansamblov, začinjenih s čardašem. Nedvomno zanimiv konec tedna bo ustvaril vnovičen prihod makedonskega pianista Simona Trpčeskega z najnovejšim glasbenim projektom Makedonissimo, ki je sestavljen iz transkripcij makedonske ljudske tradicije Panda Shahova.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.