Delov lov na Gorenjsko banko je odprt

Kdo bo kupil Gorenjsko banko ? Začuda smo v boju za novo lastništvo v televizijski informaciji prepoznali nove ali sedanje zakonite lastnike dnevnika Delo; med njimi upokojenega šefa Kolektorja Stojana Petriča, predsednika uprave družbe FMR Andreja Krena, prokuristko Dela Natašo Luša in celo odgovornega urednika Dela Gregorja Knafelca. Iz posnetkov, objavljenih na televiziji, sicer ni bilo razvidno, da so bili posneti ravno v zvezi s pogovori o novem lastniku Gorenjske banke, ali pa je šlo zgolj za ilustrativne, vsebini govorjenega teksta podtaknjene posnetke nacionalne televizije od prej. Verjetno je šlo za slednje, kajti Luša je imela isto kanarčkasto rumeno obleko kot že lani ali celo predlani (odvisno od starosti posnetka), da ne bi kdo slučajno pomislil, da se že dve leti ni preoblekla.

delo-1.jpg

V Delu bi se našlo kakšno nadstropje za podružnico Gorenjske banke, foto Marijan Zlobec

Kakorkoli že, če se za lastništvo Gorenjske banke potegujejo lastniki Dela, to marsikaj pove. V svojih člankih o dogajanju na Delu, še posebej o odpuščenih novinarjih in drugih kadrih oziroma profilih, skupaj okrog sedemdeset imen in seveda ljudi, ki so ostali brez službe in dela, sem nekajkrat spomnil, da so lastniki Dela med najbogatejšimi Slovenci, vsaj po javno objavljenih podatkih. Zapisal sem, da imajo najbogatejši lastniki Kolektorja denarja za nakup dvajset Delo(v).

Nove lokacije za preselitev Dela verjetno ne bo

Nekajkrat sem omenil, da Delo išče novo lokacijo in da bi se rado preselilo iz sedanje lokacije na Dunajski 5. Kot kaže, so to misel opustili, saj so spoznali, da bi bila neumnost, storjena s to potezo, vendarle prevelika. Nekateri kolegi z Dela so se mi že zahvalili, češ da sem jih s svojimi članki o nesmiselnosti selitve zunaj centra rešil. No, ne vem, koliko je to res, vsekakor pa ne bo mirna jesen. Na Delu bodo naredili finančno bilanco in skladno z njo na novo ukrepali. Verjetno je, da bi zmanjšali plače vsem zaposlenim ali še koga odpustili, seveda če bi upadla natisnjena naklada Dela in prihodki od prodaje. Tu so stvari odprte.

Odprte želje lastnikov Dela, kam bi še vlagali denar

Še bolj je odprta želja lastnikov Dela, holdinga FMR, da bi kupili Gorenjsko banko. Bodisi v celoti v vrednosti 100 milijonov EUR ali le del v višini 60 milijonov EUR, kot smo slišali.

Kaj bi to utegnilo pomeniti, je do neke mere odkrito vprašanje, na primer prenos poslovanja nekaj podjetj preko kar svoje Gorenjske banke, še bolj pa zakrito, še posebej, če vemo, kako “transparentno” deluje slovenski bančni sistem.

Zakaj bi holding FMR  sploh potreboval Gorenjsko banko, če že ima dovoj svojih drugih obveznosti, dejavnosti, Kolektor, Delo…?

Odgovor bi se dalo poiskati v kontekstu drugih kandidatov za lastništvo iste Gorenjske banke. Še posebej AIK banke in Miodraga Kostića, poleg “zavezniškega” Telekoma.

Stvari postajajo tako groteskne, da znanstvena fantastika ali pravljičnost določenih projektov niso nič v primerjavi z realnostjo samo.

Se “panamski dokumenti” vračajo domov ?

Delo se je hvalilo z razkritjem določenih “panamskih dokumentov”. No, zanesljivo pa se ne bo moglo pohvaliti z razkritjem ozadja želje nakupa Delovih lastnikov še Gorenjske banke. Pa za to ne bi potrebovali kakšnih “raziskovalnih novinarjev”.

Zato jim lahko malo priskočim na pomoč.

Denar v davčnih oazah ni ravno varen, še manj je naložba, ki lastniku denarja kaj prinese. Poleg tega moraš, če hočeš dobiti denar nazaj, marsikaj storiti. Lahko te vidijo na Cipru, v Luksemburgu, v Liechtensteinu, Švici, Dubaiu… In še na kakih petdesetih krajih. Odkrijejo dokumente, s katerimi ti dokažejo, da si lagal ali celo kradel.

Tu ne bi posebej izpostavljal nekaterih očitkov ali opozoril, sicer javno že objavljenih, kje imajo nekateri ali posamezni lastniki Dela spravljen svoj denar, saj ga lahko imajo, kjer hočejo, bi slišal takoj odgovor.

Koliko oaz bo v Gorenjski banki? 

Z nakupom Gorenjske banke pred konkurentom iz Beograda bi se lahko zgodilo tisto, kar bi bilo za slovenski “nacionalni interes” koristno. To seveda ni narodni interes, ampak interes posameznih Slovencev ali državljanov Slovenije po varni naložbi, ki po vsej verjetnosti pomeni hkrati še vrnitev domov sicer že odtujenega denarja oziroma spravljenega nekje drugje. Potrebuje ta denar svojo oazo v Gorenjski banki ?

Gorenjska banka v zasebnih rokah novih preverjenih slovenskih lastnikov  (govori se o skupnem lastništvu Stojana Petriča- idrijski koncern Kolektor in Rudolfa Skobeta – Telekom) bi bila lepa rešitev za mnoge, ki se za svoj kapital vendarle bolj tresejo, kot se to kaže v občutjih navadnih državljanov, ki uživajo poletne počitnice s petimi evri v žepu na dan.

Stojan Petrič se je, če se spomnimo, lani hvalil, da ima “Kolektor na bankah nekaj čez 70 milijoniv evrov gotovine, kadarkoli lahko prevzamemo katerokoli podjetje…”

Kupite Gorenjsko banko, pripeljite denar iz davčnih oaz nazaj in investirajte v nova delovna mesta. Pred sodišči in drugimi organi ste itak bili varni že doslej in vam ne bo treba hoditi v Izolo po zdravniška spričevala pred neodhodom na Dob.

Marijan Zlobec

One thought on “Delov lov na Gorenjsko banko je odprt

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s