Ivo Pogorelić vadi na Dunaju

Pred dnevi sem ob poročanju o koncertu Marthe Argerich v Ljubljani na 65. Ljubljana Festivalu omenil prigodo na Chopinovem tekmovanju v Varšavi leta 1980, ko je slovita pianistka zapustila mednarodno žirijo, ker Pogorelića ni spustila med deset najboljših pianistov tega najuglednejšega pianističnega tekmovanja na svetu.

pogorelich-20.jpg

Ivo Pogorelić, foto zorlupsm.com

Na to se je oglasil nekdanji sodnik Boštjan M. Zupančič z vprašanjem, kje pa je sedaj njen protežiranec Pogorelić. Odgovoril sem, da ga moji glasbeni prijatelji na Dunaju občasno videvajo na glasbeni akademiji

Avedis Kouyoumdjian, foto YouTube.com

Da je to res, sem prejel potrditev informacije. Ivo Pogorelić je bil danes opažen na dunajski akademiji za glasbo v družbi s prav tako znanim pianistom Avedisom Kouyoumdjianom. Oba pa sta bila sošolca in učenca pri sloviti pianistki Alizi Kezeradze, ki je kasneje postala Pogorelićeva žena, nekaj let zatem pa je umrla za rakom.

Oba pianista na Dunaju študirata, saj ju videvajo tudi v sicer zelo veliki glasbeni knjižnici. Kaj Ivo Pogorelić v tem trenutku programsko konkretnega pripravlja, pa nam še ni uspelo izvedeti.

Iz mednarodne spletne strani Aktuelle Konzerte Ivo Pogorelich je razvidno, da je ali vsaj na bi 9. junija koncertiral v Krakowu in 11. junija v Katovicah na Poljskem. Na programu so bila dela Chopina, Schumanna, Mozarta in Rahmaninova.

ivo-pogorelich-facebook.png

Ivo Pogorelić, foto FB png

Naslednji prvi koncert pa naj bi bil šele 20. oktobra v Tokiu, in sicer v elitni koncertni dvorani Santory Hall. Tu naj bi izvajal skladbe Clementija, Haydna, Beethovna, Chopina, Liszta in Ravela.

Ivo Pogorelić decembra v Zagrebu in Beogradu

Da pa bi bilo presenečenje še večje, Ivo Pogorelić napoveduje še nekaj koncertov doma. Tako že 1. decembra v Zagrebu skupaj z Zagrebško filharmonijo in dirigentom Pavletom Dešpaljem, ko pripravlja izvedbo Chopinovega Klavirskega koncerta št. 2 v Koncertni dvorani Vatroslav Lisinski, potem pa še 16. in 18. decembra v Beogradu, v dvorani Kolarčeve univerze. Prvi večer ima na programu prav tako Chopina z RTS simfoničnim orkestrom in dirigentom Bojanom Sudjićem, na drugem večeru pa bi igral sam isti program kot v Tokiu.

V letu 2018 so doslej javno zabeleženi le štirje Pogorelićevi koncerti: v Parizu 27. marca, na Dunaju 17. aprila, v Zagrebu 21. maja in v Münchnu 10. junija.

982783_1.jpg

Ivo Pogorelić, foto elperiodicodearagon

Čas je, da ga spet vidimo v Ljubljani.

Marijan Zlobec

One thought on “Ivo Pogorelić vadi na Dunaju

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s