Dvajseta mednarodna likovna kolonija 65. Ljubljana Festivala

Končala se je že XX. mednarodna likovna kolonija 65. Ljubljana Festivala. Razstavo nastalih del osmih likovnih umetnikov so odprli danes v Viteški dvorani Križank. Skupaj je doslej nastopilo dobrih 160 ustvarjalcev, od tega polovica slovenskih, pol pa tujih. Nastala dela večinoma ostajajo v likovni zbirki Festivala Ljubljana, ki jo je večkrat že predstavljal na razstavah v tujini.  Umetniški vodja kolonije in selektor udeležencev je akadenski slikar Tomo Vran.

Kolonija 1 IMG_2683.jpg

Udeleženci dvajsete mednarodne likovne kolonije v Križankah, vse fotografije Marijan Zlobec

Letos so sodelovali Jelka Flis, Samo, Aleš Sedmak in Majda Skrinar iz Slovenije, Alberto Lanzaretti iz Italije, David Hinchliffe iz Avstralije, Manfred Mörth iz Avstrije in Ulrike Kasper iz Nemčije.

Kolonija IMG_2551.jpg

Avstralski slikar David Hinchliffe je med drugim naslikal dva portreta ameriškega igralca Johna Malkovicha

Posebnost otvoritvenih slovesnosti je spremni fotografski kolaž med kolonijo nastalih fotografij in glasbena improvizacija na več inštrumentih med njihovo predstavitvijo glasbenika in fotografa Lada Jakše.

Vran IMG_2632.jpg

Selektor Tomo Vran

Vsi umetniki so en teden ustvarjali na Pergoli in v Poletnem gledališču v Križankah. V izboru teme in stila so povsem svobodni. Vsi so slikarji in potemtakem ustvarjajo slike, manj akvarele. Morda je še najbolj presenetil avstralski slikar David Hinchliffe, ki je poleg dveh slik, vedut Ljubljane, naslikal še dva portreta ameriškega filmskega in gledališkega igralca Johna Malkovicha in ju gostu sinoči pokazal na vrtu Grand Hotela Union. Danes pa ga v Ljubljani ni več bilo, saj je odletel že domov, v Ljubljani pa pustil vse štiri slike.

Brlek 6 IMG_2507.jpg

John Malkovich, Darko Brlek in avstralski slikar David Hinchliffe sinoči v Grand Hotelu Union

Malković 9 IMG_2554.jpg

David Hinchliffe – John Malkovich

V Ljubljani je tako v dvajsetih letih nastala bogata Ljubljana Festival Collection. Kot pravi Tomo Vran, je tovrstna likovna delavnica ena redkih, ki je izrazito urbana in verjetno tudi ena redkih, ki slikarjem nudi tako idealne pogoje dela.

Flis IMG_2598.jpg

Jelka Flis

Vsi gostujoči umetniki so se zvečer udeleževali koncertov in aktivno spremljali festivalski program, kar je na likovnih kolonijah redkost.

Sedmak IMG_2605.jpg

Aleš Sedmak

Tomo Vran ugotavlja, da so ustvarjalci v kolektivnem ustvarjanju in spodbujeni še z drugimi, tu predvsem glasbenimi dogodki, še bolj ustvarjalni, navdahnjeni in aktivni, bolj družabni, saj srečujejo na koncertih še mnoge druge kolege, prijatelje in znance, ki jih spodbujajo, jih spremljajo in dajejo vedeti, da so z njimi do sklepne razstave.

Kasper IMG_2594.jpg

Ulrike Kasper

Festivalsko vzdušje je velika spodbuda in inspiracija, kar so pokazale vse dosedanje kolonije in vsi gostujoči ali nastopajoči umetniki. So del rednega programa, tokrat že 65. Ljubljana festivala.

Samo IMG_2647.jpg

Slikar Samo

Letos so nastala dobra dela, zelo svojska po stilni orientaciji in posameznem profilu. Edino avstralski gost je čutil večjo potrebo po slikanju ljubljanskih vedut in portretov Johna Malkovicha, kar pa je razumljivo, saj je prišel od daleč in je zanj Ljubljana že sama po sebi kot slikarski objekt fascinantna.

Morth IMG_2656.jpg

Manfred Mörth

Vran 2 IMG_2653.jpg

Tomo Vran in Alberto Lanzaretti

Ves čas je potekala še likovna delavnica za otroke, ki se je prav tako končala z razstavo, tokrat na Peklenskem dvorišču v Križankah.

Brlek 5 IMG_2621.jpg

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek med nagovorom

Brlek Hči IMG_2586.jpg

Eva Marija Brlek s svojo sliko sove

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.