Cikel komornih koncertov 65. Ljubljana Festivala

Konec julija in začetek avgusta bodo na 65. Ljubljana Festivalu zaznamovali komorni koncerti v Križevniški cerkvi. Najprej bo četrtek, 27. julija, ob 20. uri nastopil Godalni kvartet Beograjske filharmonije s solistom Claudijem Arimanyjem na flavti. Sledil bo koncert Godalnega kvarteta Ulikses s solistoma, flavtistom Massimom Mercellijem in harfistko Mojco Zlobko Vajgl. V družbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije bodo nastopili Richard Galliano na harmoniki, na drugem koncertu izjemna sopranistka Nika Gorič, na tretjem pa Dimitrij Sitkovecki na violini ter flavtist Boris Bizjak. Poseben koncert bo predstavljal trio, sestavljen  iz dveh flavtistov: Michaela Martina Koflerja in Martina Beliča ter pianista Stephana Claudiusa Kieferja.  Dvakrat se bo predstavil priznani pianist in čembalist Gian Maria Bonino; najprej na samostojnem recitalu na fortepianu, zatem pa bo spremljal mladi vzhajajoči Trio Astra.

Bg kvartet 1.jpg

Godalni kvartet Beograjske filharmonije, fotografije iz arhiva Festivala Ljubljana

Člani Beograjske filharmonije so se v godalni kvartet združili leta 2011. So zelo dejavna komorna zasedba, ki je že nastopila na številnih srbskih koncertnih odrih, pa tudi na črnogorskem Cetinju, v Parizu, turškem Izmirju, Abu Dhabiju in vse do kitajskega Tianjina. Leta 2015 je kvartet s klarinetistom Ognjenom Popovićem izdal svojo prvo zgoščenko z deli Beethovna in Brahmsa. Na 65. Ljubljana Festivalu bo med drugim najprej predstavil delo srbskega avtorja Dejana Despića, ki se poklanja velikemu srbskemu skladatelju predvsem zborovskih del Stevanu Mokranjacu. Na sporedu bodo še skladbe L. Boccherinija in L. van Beethovna. Njihov koncert v Križevniški cerkvi bo 27. julija.

Ulysses Quartet 3.jpg

Kvartet Ulikses

Leta 2015 ustanovljeni Kvartet Ulikses, imenovan po Homerjevem junaku Odiseju, sestavljajo glasbeniki iz ZDA, Kanade in Tajvana. Leta 2016 je prejel veliko nagrado in zlato medaljo na nacionalnem tekmovanju komornih skupin Fischoff. Violinistki Christina Bouey in Rhiannon Banerdt, violist Colin Brookes in violončelistka Grace Ho trdno verjamejo v moč glasbe, ki navdihuje in razsvetljuje ter povezuje ljudi. Pripravili so nadvse zanimiv koncertni program, ki ga krojijo različne kombinacije instrumentalnih komornih zasedb, v sodelovanju z izvrstnima in mednarodno uveljavljenima umetnikoma, flavtistom Massimom Mercellijem in harfistko Mojco Zlobko Vajgl. Slišali bomo skladbe Jacquesa Iberta (Dva interludija za flavto, violino in harfo), Clauda Debussyja (Sonata za flavto, violo in harfo, Godalni kvartet v g-molu) in Franza Schuberta (Kvartetni stavek D 703). Njihov koncert v Križevniški cerkvi bo 31. julija.

_JBM4565©Jean-Baptiste Millot_Easy-Resize.com.jpg

Richard Galliano  

Richard Galliano, virtuoz na harmoniki in bandoneonu ter skladatelj, je francoski glasbenik svetovnega formata. Posnel je več kot 50 plošč, med njimi za prestižno založbo Deutsche Grammophon kot edini akordeonist doslej. Že od svojega četrtega leta je predan harmoniki, ki jo predstavlja na vrhunski ravni kot glasbilo številnih zvrsti in slogov. Galliano se izraža v raznolikih glasbenih stilih – od klasične do jazz glasbe, kar bomo slišali na večeru 65. Ljubljana Festivala v Križevniški cerkvi 1. avgusta. Svoj nastop bo delil z odličnimi godalci Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. V koncertnem programu napovedujejo dela samega Richarda Galliana, poleg Vivaldija, Bacha, Mozarta in Debussyja.

mix vertical_b.jpg

Michael Martin Kofler, Martin Belič in Stephan Claudius Kiefer

Koncert v znamenju flavte postavlja v središče skladbe Theobalda Böhma, ki je ključno začrtal genezo moderne flavte. Flavto bomo slišali v interpretaciji uveljavljenega avstrijskega glasbenika Michaela Martina Koflerja in priznanega slovenskega koncertnega flavtista mlajše generacije Martina Beliča; oba sta člana Münchenskih filharmonikov. Pri klavirju bo Stephan Claudius Kiefer, član Filharmoničnega orkestra Nizozemskega radia. Njihov koncert v Križevniški cerkvi bo 2. avgusta.

img_6554.jpg

Sopranistka Nika Gorič z diplomo najboljše doktorantke Kraljeve akademije za glasbo za leto 2017 v Londonu

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije se tokrat poklanja baročnemu mojstru Antoniu Vivaldiju (1678–1741) – violinskemu virtuozu, pedagogu ter skladatelju neverjetno obsežnega opusa. Ob godalnem ansamblu se bo solistično predstavila mednarodno dejavna slovenska sopranistka Nika Gorič, ki je dosegla umetniški doktorat na oddelku za opero Kraljeve akademije za glasbo v Londonu in bila pred kratkim razglašena za najboljšo doktorantko te prestižne britanske akademije v vseh študijskih smereh. Njihov koncert bo 3. avgusta. Celotni program bo posvečen Antoniu Vivaldiju, Nika Gorič pa bo zapela dva njegova moteta in psalm.

Dmitry-Sitkovetsky-3.jpg

Dimitrij Sitkovecki

Njegova kariera violinista je dokumentirana na številnih posnetkih bodisi velikih koncertantnih del bodisi kompozicij komornega repertoarja. Dimitrij Sitkovecki je tudi pedagog, dirigent in glasbeni vodja orkestrov, umetniški vodja festivalov pa tudi avtor več kot 50 priredb znanih mojstrov, kot so Bach, Haydn, Beethoven, Brahms, Bartók, Čajkovski, Šostakovič, Stravinski in Šnitke. Po zelo uspešnem lanskem koncertu Bachove glasbe se z istim komornim godalnim sestavom vrača na oder Ljubljana Festivala. Koncert Dimitrija Sitkoveckega bo 7. avgusta.

Bonino_foto4.jpg

Gian Maria Bonino

S klasicističnim klavirskim repertoarjem (J. Haydn, L. van Beethoven) se bo predstavil Gian Maria Bonino, priznani italijanski pianist in čembalist, ki je študij končal v Milanu pri Lydii Arcuri, v Luzernu pri Myeczislawu Horszowskem, v Genovi klavičembalo v razredu Alde Bellasich in v Winterthurju. Igral bo na fortepiano »Anonimous« iz leta 1803 iz delavnice Johanna Schanza, enega od petih dunajskih izdelovalcev klavirjev v zgodnjem 19. stoletju. Njegov recital bo 8. avgusta.

Astra.jpg

Trio Astra

Trio Astra sestavljajo mlade poustvarjalke, ki so se izkazale kot odlične solistke na mednarodnih tekmovanjih in koncertnih odrih. Violinistka Anica Dumitrita Vieru iz Moldavije ter italijanski glasbenici violistka Giorgia Lenzo in violončelistka Milena Punzi so se združile v trio na torinskem glasbenem konservatoriju leta 2013 pod mentorstvom Carla Bertola in Anne Dzialak Savytska. Izvajajo obsežen glasbeni repertoar, pri čemer osnovno zasedbo razširijo  do godalnega okteta, v kvintet s klavirjem in klarinetom ali pa v kvartet s klavirjem. V tej sestavi se bo Triu Astra za ljubljanski koncert pridružil priznani italijanski pianist Gian Maria Bonino. Njihov koncert, prav tako v Križevniški cerkvi, bo 8. avgusta. Izvajali bodo dela Ludwiga van Beethovna in Roberta Schumanna. 

boris-bizjak.jpg

Boris Bizjak

Komornemu godalneu orkestru Slovenske filharmonije se bo vnovič pridružil ugledni violinist in vsestransko glasbeno dejavni umetnik ruskega rodu Dimitrij Sitkovecki. V solistični vlogi pa bo nastopil še v Londonu živeči slovenski flavtist Boris Bizjak, ki koncertira po številnih državah sveta kot solist in komorni glasbenik. Pred tremi leti je očaral občinstvo Ljubljana Festivala na recitalu z britanskim pianistom Simonom Laneom. Koncert v Križevniški cerkvi bo 9. avgusta. Na sporedu bodo skladbe C. Ph. E. Bacha in D. Šostakoviča.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.