V pričakovanju vrhunskih glasbenikov

V prijetnem ambientu Križevniške cerkve bo v okviru 65. Ljubljana Festivala na sporedu več koncertov komornih zasedb. Najprej bo že drevi ob 20. uri nastopil Godalni kvartet Beograjske filharmonije s solistom Claudijem Arimanyjem na flavti.

ClaudiArimany-estudi.JPG

Claudi Arimany, foto Wikipadia

Španski flavtist Claudi Arimany je eden najbolj znanih koncertnih flavtistov starejše generacije in eden najbolj uveljavljenih španskih glasbenikov v svetu. Slavni francoski flavtist, profesor Jean-Pierre Rampal je o Arimanyju dejal,  da je eden redkih virtuozov, ki svoje tehnično znanje in briljantnost postavlja v službo svoji muzikalnosti in glasbene občutljivosti. Veliko je snemal zlasti za Sony Classical, Novalis in Delos. Kot se spominjamo, je Claudi Arimany na Ljubljana Festivalu pred leti že nastopal.

Drevi bo, kot rečeno, igral skupaj z Godalnim kvartetom Beograjske filharmonije, v katerem igrajo Jelena Dragnić, prva violina, Vladan Lončar, druga violina, Boris Brezovac, viola in Aleksandar Latković, violončelo.

Za svoj koncert so si izbrali Boccherinijev Kvintet v G-duru št. 2, G 438, potem pa še njegov Kvintet v B-duru št. 6 G 442.

Sledil pa bo še Beethovnov Godalni kvartet št. 11 v f-molu op. 95.

Godalni kvartet Ulikses z gostoma

Zadnji dan julija bo sledil  nastop Godalnega kvarteta Ulikses, ki ga sestavljajo glasbeniki iz Kanade, Združenih držav Amerike in Tajvana. Njihove člane smo že predstavili, tu dodajmo oba gostujoča solista, slavnega italijanskega flavtista Massima Mercellija in priznano slovensko harfistko Mojco Zlobko Vajgl. Slišali bomo skladbe Jacquesa Iberta (Dva interludija za flavto, violino in harfo), Clauda Debussyja (Sonata za flavto, violo in harfo, Godalni kvartet v g-molu) in Franza Schuberta (Kvartetni stavek D 703).

Mercelli Massimo.jpg

Massimo Mercelli, foto Festival Ljubljana

Massimo Mercelli je eden najboljših organizatorjev glasbenega življenja, še posebej poletnih festivalov v Italiji, saj je umetniški vodja Festivala Emilia Romagna, hkrati pa član  vodstva Evropskega združenja festivalov in solist na flavti. Kot odličen sodelavec Ljubljana Festivala je pomagal k izmenjavi programov in solistov ter skladateljev, pri čemer naj se spomnimo avtorskega skladateljskega večera pred leti s slavno tatarsko skladateljico Sofio Gubaidulina, ki je prišla na svoj koncert v Ljubljano. Massimo Mercelli je na Ljubljana Festivalu nekajkrat že nastopal, v Ljubljano pa prihaja po nekajkrat na festival tudi če sam ne nastopa, ker ga zanimajo festivalske prireditve in nastopajoči. Mercelli je zaslužen za širjenje glasbene kulture v Evropi, še posebej v EU in je za svoje zasluge prejel posebno mednarodno priznanje.

Mercelli pozna vso sodobno italijansko skladateljsko sceno. Krstil je že veliko novih del, tako italijanskih kot svetovno znanih tujih skladateljev (Penderecki, Morricone, Glass, Gubaidulina, Nyman, Sollima, Bacalov). Velja za izrazitega kritičnega italijanskega intelektualca. V Ljubljani je bil nazadnje na Malkovichevem večeru v Unionski dvorani in bil navdušen nad secesijsko dvorano, ki je sicer doslej še ni videl, niti ni vedel, da jo sploh imamo, kar je bilo zanj veliko in seveda ugodno presenečenje.

mojca_zlobko_vajgl.jpg

Mojca Zlobko Vajgl, foto Festival Ljubljana

Mojca Zlobko Vajgl je verjetno več nastopala v tujini kot doma, vsekakor pa povsod po Evropi in zunaj nje. Izhaja iz šole svetovno znane harfistke Marie Graf, s katero je pred desetletji nastopala Irena Grafenauer. Mojca je najprej diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Rudi Ravnik Kosi, potem pa opravila magisterij še na Visoki šoli za glasbo v Hamburgu pri Grafovi.

Mojca Zlobko Vajgl je v svoji bogati karieri kot solistka nastopala z mnogimi uglednimi orkestri, kot so Slovenska filharmonija in Simfonični orkester RTV Slovenija, Beograjska filharmonija, Berlinski simfoniki, Sarajevska filharmonija, Državna filharmonija Azerbajdžana v Bakuju, Kijevska filharmonija, Makedonska filharmonija, Dunajski simfoniki – Wiener Concert Verein, Orkester iz Padove in Veneta, Stockholmski komorni orkester in drugi. Deluje kot komorna glasbenica in je tako sodelovala z Leipziškim godalnim kvartetom, z mednarodnim kvartetom Orpheus, z godalnim kvartetom Tartini in številnimi uglednimi solisti, kot so prvi flavtist Dunajskih filharmonikov Dieter Flury, violist Tobias Lea, koncertni mojster Slovenske filharmonije Miran Kolbl, mezzosopranistka Bernarda Fink, flavtist Massimo Mercelli, flavtistka Ilze Urbane ter s priznanimi dirigenti, kot so Ulf Schirmer, Leopold Hager, Pavel Dešpalj, Tetsui Honna, Roberto Benzi, Israel Yinon, Evan Christ, Roman Kofman, Peter Rundel, Uroš Lajovic, Marcello Viotti, Karen Kamenšek, George Pehlivanian in drugi. Kot solistka nastopa, kot rečeno, v večini evropskih držav.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.