Jutri v Ljubljani slavni francoski harmonikar Richard Galliano

Zaradi velikega zanimanja občinstva so morali organizatorji 65. Ljubljana Festivala jutrišnji koncert svetovno znanega francoskega harmonikarja Richarda Galliana preseliti iz Križevniške cerkve v Slovensko filharmonijo. Koncert se bo začel ob 20. uri.

MI0002945918.jpg

Richard Galliano s svojo zgoščenko z Bachom za DG

Richard Galliano je v Ljubljani že nekajkrat gostoval, tokrat pa napoveduje koncert kot solist pri Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije, s čimer je že zarisal programski okvir svojega tokratnega nastopa.

richard-galliano-1964.jpg

Richard Galliano leta 1964, foto http://www.richardgalliano.com

Richard Galliano, virtuoz na harmoniki in bandoneonu ter skladatelj, je francoski glasbenik  svetovnega formata. Posnel je več kot 50 plošč, med njimi za prestižno založbo Deutsche Grammophon kot edini akordeonist doslej. Že od svojega četrtega leta je predan harmoniki, ki jo predstavlja na vrhunski ravni kot glasbilo številnih zvrsti in slogov. Na pobudo Astorja Piazzolle, ki je iznašel »novi tango«, je Galliano ustvaril francoski ljudski »bal musette«. Galliano se izraža v raznolikih glasbenih stilih – od klasične do jazz glasbe, kar bomo slišali na odru Slovenske filharmonije, ki si ga bo delil z odličnimi godalci v  omenjenem Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije.

maxresdefault.jpg

Richard Galliano, foto YouTube

Na programu bo več najbolj znanih odlomkov del velikih »klasikov«, kot tudi uspešni skladbi Galliana, v katerih se bo predstavil v dvojni vlogi solista in komponista. S svojima izvirnima skladbama bo nekako uokviril koncert, s tem pa ponudil svojski dialog z “notranjimi” deli slavnih skladateljev, kot so Bach, Vivaldi, Mozart in Debussy; pri slednjem je inštrumentacijo in aranžma klavirske skladbe za godala opravil violončelist Klemen Hvala.

galliano_richard_DSC_5204_byfrank_stewart_web_crop_767_431_0_0_0_90___3921.jpg

Richard Galliano, foto Jazz org.

Napovedani program za jutrišnji koncert v Slovenski filharmoniji:

Richard Galliano: La petite suite française

Antonio Vivaldi: Koncert v g-molu »Poletje«

Johann Sebastian Bach / Leopold Stokowski: Arija na G struni

Johann Sebastian Bach: Menuet in Badinerie iz Suite št. 2 v h-molu, BWV 1067

Wolfgang Amadeus Mozart: Turški marš iz Sonate za klavir v A-duru, K 331

Claude Debussy / Klemen Hvala: Clair de lune

Richard Galliano: Opale concerto

Richard Galliano nastopa s številnimi jazzovskimi glasbeniki in v različnih sestavih, kot na primer v svojem kvintetu, v katerem poleg njega igrajo še kitarist Victor Juris, pianist John Nelson, basist George Mraz in bobnar Mauricio Zottarelli.

Posnetki Vivaldia

Kot jazzovski harmonikar je Galliano začel nastopati že v sedemdesetih letih, ko je sodeloval z glasbeniki, kot so Ron Carter, Kurt Elling in Toots Thielemans. S svojim inštrumentom pa je oživljal jazzovsko tradicijo glasbenih legend, kot so Chick Corea, Duke Ellington, Horace Silver, John Coltrane, kot tudi klasičnih brazilskih skladateljev, kot so Ivan Lins, Joåo Doato in Abel Silva.

Bachove skladbe je kot harmonikar izvajal in snemal za DG v družbi posameznih godalcev; dveh violinistov (Jean-Marc Phillips-Varjabédian in Sébastien Surel), violista (Jean-Marc Apap), violončelista (Raphaël Pidoux) in kontrabasista (Stéphane Logerot), ne pa  s komornim orkestrom, kot bo to storil jutri v Slovenski filharmoniji, zato bo njegov koncert bržkone nekaj posebnega še po zasedbeni plati, verjetno zvočno gosatejši in se bo moral solist še bolj ali še posebej izkazati.

4812662.jpg

Posnetki Mozartovih skladb za DG

Tu naj spomnim na Mozartov klavirski stavek Alla turca, kot ga je pred desetletji v Ljubljani izvajal Ivo Pogorelić, pa na Bachovo Badinerie s flavtistko Ireno Grafenanuer ali Vivaldijevo Poletje, nazadnje na Ljubljana Festivalu z violinistom Sergejem Krilovim.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.