Valerij Gergijev iz Ljubljane na slavni festival v Luzern

V pričakovanju nocojšnjega gostovanja slavnega Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva s Siegfriedom (začetek ob 18. uri v Gallusovi dvorani CD) smo dobili informacije o ruskem gostovanju na najpomembnejših evropskih glasbenih festivalih. Vsekakor Valerij Gergijev s svojim orkestrom in opernimi solisti ne prihaja v Ljubljano direktno iz Sankt Peterburga, ampak je že na svoji turneji po Evropi.

15.jpg

Valerij Gergijev

Rusi so svojo turnejo začeli na Edinburgh International Festivalu, kjer se je orkestru Mariinskega gledališča pridružil še Royal Scottish National Orchestra.

Drugi pomembni evropski festival je Baltic Sea Festival na Švedskem, kjer so nastopili z Wagnerjevim programom (koncertna izvedba Parsifala, scensko Rensko zlato).

Kar tri večere nastopajo ruski gostje v Ljubljani na 65. Ljubljana Festivalu, o čemer smo že pisali.

Iz Ljubljane takoj odpotujejo na slavni švicarski festival v Luzern –  Lucerne Festival, kjer bodo imeli 1. in 2. septembra dva koncerta. Prvi večer bo posvečen glasbi Modesta Musorgskega. Posebnost bo drugi koncert, na katerem bodo klavirske koncerte Sergeja Prokofjeva izvedi kar trije pianisti: Daniil Trifonov, Behzod Abduraimov in Sergej Redkin.

Tretjega septembra bodo Rusi že v Londonu, kjer bodo nastopili na slovitem festivalu BBC Proms v Royal Albert Hallu. Solist bo pianist Denis Macujev.

Konec ruske turneje bo v Bonnu v Nemčiji 8. septembra na Beethovenfestu.

Kot vidimo, bodo ruski glasbeniki samo Ljubljani in 65. Ljubljana Festivalu namenili kar tri nastope: izvedbi oper Siegfried in Somrak bogov ter sklepnemu festivalskemu koncertu.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.