Slovo od 65. Ljubljana Festivala z ruskimi glasbeniki

Letošnje jubilejno festivalsko poletje je bilo s prireditvami 65. Ljubljana Festivala nedvomno nepozabno, žanrsko raznovrstno in nadvse uspešno. Preživeli smo ga v družbi velikih tujih in domačih umetnikov svetovnega pomena.

Bezhod-Abduraimov-at-Wigmore-Hall-16-Sep-2015-c.-Simon-Jay-Price.jpg-1.jpg

Bekhzod Abduraimov

Kot vrhuncev se bomo zagotovo spominjali gostovanja Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga z Madamo Butterfly, odličnega gledališkega in filmskega igralca Johna Malkovicha, argentinske pianistke Marthe Argerich, mezzosopranistke Elīne Garanča, katalonske skupine La Fura dels Baus z uprizoritvijo scenske kantate Carmina Burana in številnih drugih. V dobrih dveh mesecih se je zvrstilo več kot 78 prireditev, ogledalo si jih je dobrih 57.000 domačih in tujih obiskovalcev.

Na njih je sodelovalo okoli 4200 umetnikov iz več kot 30 držav. 65. Ljubljana Festival je letos že drugič potekal tudi na turističnih ladjicah, ki so ob nastopih študentov Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani omogočale edinstven ogled mesta in prav posebno izkušnjo. Pestremu naboru festivalskih prizorišč sta se pridružila tudi SNG Opera in balet Ljubljana (opereta, opera, monodrama) ter dvorana Grand hotela Union (Malkovich).

65. Ljubljana Festival se uradno končuje drevi ob 20. uri s koncertom simfoničnega orkestra Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga. Sinoči in v torek zvečer sta bili na programu še izvedbi zadnjega dela tetralogije Nibelungov prstan Richarda Wagnerja: Siegfried in Somrak bogov.

Sklepni koncert letošnjega festivala bo pod taktirko današnjega slovenskega državnega odlikovanca (o podelitvi poročamo posebej) Valerija Gergijeva. Orkestru Mariinskega gledališča se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pridružil uzbekistanski pianist Bekhzod Abduraimov. Na sporedu bodo dela Beethovna (Četrta simfonija),  Prokofjeva (Prvi klavirski koncert) in Šostakoviča (Peta simfonija).

Programski proraačun vreden 2,8 milijona EUR

Minulo festivalsko poletje je bilo pestro, vroče in uspešno, pravijo na Festivalu Ljubljana. V dobrih dveh mesecih se je zvrstilo več kot 78 prireditev, ki si jih je ogledalo, kot rečeno,  več kot 57.000 domačin in tujih obiskovalcev, kar je, kot je na zadnji tiskovni konferenci povedal Darko Brlek, 12 tisoč več kot lani. Festival si bomop zapomnili tudi po uspešni izvedbi vseh napovedanih prireditev.

IMG_8780

Darko Brlek zadovoljen, foto Marijan Zlobec

Kljub uničeni strehi Poletnega gledališča Križank in muhastemu vremenu so prestavili le dve prireditvi, obe uspešno. O končnih številkah bodo lahko govorili ob koncu tega leta, okvirne pa kažejo, da je proračun za program prireditev 65. Ljubljana Festivala ocenjen na 2.800.000 evrov. Mestna občina Ljubljana, ki pokriva tudi plače zaposlenih in nekatere materialne stroške, je za program 65. Ljubljana Festivala in druge prireditve v organizaciji Festivala Ljubljana v letu 2017 prispevala 833.233 evrov. Ocena prilivov sredstev sponzorjev in donatorjev je 880.000 evrov, ocena inkasa od prodanih vstopnic (skupaj s koproducenti) pa 730.000 evrov.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.