Valerij Gergijev prejel visoko slovensko državno odlikovanje

V Predsedniški palači je bila opoldan slovesnost, na kateri je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil več slovenskih državnih odlikovanj. Med njimi je bil edini tuji odlikovanec sloviti ruski dirigent, umetniški vodja in generalni direktor Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu Valerij Gergijev.

IMG_9186.jpg

Valerij Gergijev z odlikovanjem in diplomo v Predsedniški palači, vse fotografije Marijan Zlobec

Valerij Gergijev je prejel visoko slovensko državno odlikovanje srebrni red za zasluge, kar je za ljudi s področja kulture najvišje možno pri nas.

IMG_9151.jpg

Valeriju Gergijevu je za odlikovanje čestital ruski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca Doku Zavgajev

IMG_9155.jpg

Gergijevu je čestital ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore

“Za prispevek k plemenitenju slovenskega kulturnega prostora z vrhunskimi glasbenimi doživetji prejme ruski dirigent in umetniški direktor Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga Valerij Gergijev srebrni red za zasluge.

IMG_9012.jpg

Slovesnost v Predsedniški palači

Znameniti ruski dirigent Valerij Abisalovič Gergijev je z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga prvič nastopil v Ljubljani leta 1997, ko je prestolnica mlade slovenske države gostila »evropski mesec kulture«. Vse od leta 2003 je ta velikan svetovne in ruske umetnosti nepretrgoma gost Festivala Ljubljana, ki je eden največjih, najstarejših in najpomembnejših festivalov v Sloveniji in širši regiji. Glasbene sladokusce na naših odrih vedno znova navdušuje s svojo genialno glasbeno tenkočutnostjo in izjemno dirigentsko avtoriteto.
IMG_9024.jpg
Valerij Gergijev
Valerij Gergijev je danes eden največjih svetovnih dirigentov. Marijino gledališče je bilo leta 2008 uvrščeno med dvajset najboljših ansamblov na svetu. Sloves enega najpomembnejših glasbenih gledališč je doseglo prav zaradi Valerija Gergijeva, ki ga vodi kot glasbeni direktor od leta 1988, kot umetniški in generalni direktor pa od leta 1996. 
IMG_9037.jpg
Valerij Gergijev
Valerij Gergijev z orkestrom Marijinega gledališča dirigira po vsem svetu, sodeluje pa tudi z drugimi ansambli: s Svetovnim orkestrom za mir, Dunajskimi filharmoniki, Rotterdamsko filharmonijo in drugimi. Od leta 2007 je tudi glavni dirigent Londonskega simfoničnega orkestra, s katerim je že nastopil tudi v Ljubljani. Na njegovo pobudo po svetu potekajo številne prireditve in festivali. Med najbolj znamenitimi so Festival Gergijeva na Nizozemskem, finski festival Mikkeli in Moskovski velikonočni festival. Valerij Gergijev, ki velja za specialista za rusko klasično glasbo, je tudi prejemnik številnih najprestižnejših svetovnih nagrad.
IMG_9049.jpg
Odlikovanje
Za Slovenijo je bila zato toliko večja čast, da je bila Ljubljana leta 2011 pod taktirko tako velikega glasbenega umetnika prizorišče premierne izvedbe prvih dveh ciklov legendarne tetralogije Nibelungov prstan skladatelja Richarda Wagnerja. Prvima dvema cikloma, imenovanima Rensko zlato in Valkira, se letos pridružujeta še premierni izvedbi drugih dveh ciklov, Siegfried in Somrak bogov. V Ljubljani bo tako prvič v celoti izvedena legendarna Wagnerjeva tetralogija, kar je zahvaljujoč maestru Valeriju Gergijevu in Marijinemu gledališču pomemben mejnik v slovenski glasbeni kulturi.
IMG_9055.jpg
Najvišja čestitka predsednika države

IMG_9163.jpg

Predsednik Borut Pahor, veleposlanik Doku Zavgajev, Valerij Gergijev in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek

IMG_9200.jpg

Darko Brlek, Valerij Gergijev in predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve, vodja konzularne službe Andrej Šter

IMG_9216.jpg

Valeriju Gergijevu je čestital svetovno znani orodni telovadec, olimpionik Miroslav Cerar

IMG_9161.jpg

Pahorjev objem z Zavgajevim

IMG_9146.jpg

Čestitka nekdanje kulturne ministrice in predsednice Foruma slovanskih kultur Andreje Rihter

IMG_9224.jpg

Gergijev je moral takoj dajati avtograme

IMG_9220.jpg

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.