ArtExpo, zanesljivo največji nateg in laž

Likovni kritik in publicist, umetnostni zgodovinar Brane Kovič si je ogledal zelo reklamirani ArtExpo v ljubljanskem BTC. Na svojem FB profilu je med drugim zapisal naslednje besede.

21894976_1852202211462152_91943415_o.jpg

ArtExpo v BTC, foto zasebno spletno sporočilo

“Pompozno najavljan kot “največji kulturni dogodek v Sloveniji” se je v ljubljanskem BTC zgodil ArtExpo, zanesljivo največji nateg in laž, ki zlorablja in do konca degradira pojma kulture in umetnosti. Krdelce pohlepnežev, ki si je (ob asistenci vodstva BTC in z blagoslovom ljubljanskega župana) omislilo to ciganjarijo, je bilo celo deležno promocijskega prispevka s strani nacionalne televizije, medija, ki parazitira na davkoplačevalskem denarju in ni sposoben objektivnega poročanja, ampak brezglavo naseda piarovskim trikom najrazličnejših izprijencev.

Ne umetnostni, pač pa kramarski sejem v šotorih je vsem poskusom izboljšanja položaja na slovenskem umetnostnem trgu naredil nepopravljivo škodo. Šarlatanstvo in diletantizem je izenačil z dolgoletnimi prizadevanji umetnikov in galeristov, da bi se razmere na področju prodaje likovnih del vsaj malce izboljšale. Dejansko so bili nategnjeni vsi – razstavljalci, sponzorji in obiskovalci, zato bi morali reagirati vsi neposredno prizadeti, od Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva galeristov in starinarjev do osveščenih novinarjev in do Ministrstva za kulturo (čeprav je zlasti od slednjega iluzorno pričakovati, da se bo ustrezno odzvalo).”

kovic48d-img_7669.jpg

Brane Kovič, foto Marijan Zlobec

V odgovorih na Kovičev zapis berem med drugim tudi naslednje: “Vem za to, in res je degradirajoče, Ti art-expo ljudje so tudi mene hoteli ujeti v past. Z maili so opevali svoj “umetniški projekt”. Nisem se odzivala, pa so me poklicali po telefonu, z obljubami slave in mednarodnega sodelovanja. Povedala sem jim moje ogorčenje in kako vidim “stvar”. Gospodična ali gospa na drugi strani se je čudila mojemu pogledu, celo užaljena je bila, češ da ne podpiram njenega truda za to, da postavi umetnost v pravi prostor (takrat je ponujala kristalno palačo, kot prizorišče tega “izjemnega dogodka”). Zanima me ali so dobili javna sredstva za to?”

Kot kaže, so dobili javna sredstva, in sicer 20 tisoč evrov.

65433266_artexpo.jpg

Sam sem dobil sporočila, da je vse potekalo na blatu, pod šotori, v adrenalinskem parku oziroma vodnem mestu Atlantis v BTC City. Organizatorjem očitajo, da so od približno 140 sodelujočih umetnikov pobrali v povprečju po 250 EUR od vsakega, da so tam lahko razstavljali.

masterchef-slovenija-Dorian-spanzel-359x540.jpg

Dorian Rudolf Španzel, foto okusno je

“Kot je pred časom na novinarski konferenci povedal kreativni vodja projekta, umetnik Dorian Rudolf Španzel, tovrstne sejme pripravljajo po vsem svetu, Slovenija pa je tu nekoliko v zaostanku. Zato je čas, da Ljubljana dobi močan dogodek, ki bo kreativce z različnih področij združil pod eno streho. Tako so postavili nov brand, za katerega upajo, da bo zaživel in da bo rasel iz leta v leto.

S sejmom ArtExpo želijo na eni strani pomagati tistim umetnikom, ki do zdaj niso imeli priložnosti razstavljati, in hkrati dodatno promovirati že uveljavljene umetnike in kreativce.

nusa_i630x630.JPG

Nuša Smolič, foto govori se

Art Village so si organizatorji – vodja in ustanovitelj zavoda Atelje Art Murn International (AAMI) Miha Murn, vodja za organizacijo dogodkov in komunikacijo s strankami ter predsednica ArtExpo komisije Nuša Smolič in Španzel – zamislili kot park s paviljoni in odrom. Postavljen bo na več kot 2300 kvadratnih metrih površine. Skupaj bo ArtExpo ponudil več kot 40 dogodkov in aktivnosti, od delavnic in tečajev pa do koncertov in vodenih ogledov. Med drugim bo v sklopu ArtExpo mogoč voden ogled umetniške zbirke BTC,” je poročala RTVSlo.si

AAEAAQAAAAAAAAz5AAAAJDhiZTY3ZjIwLTJkMDgtNDJmMC05Nzg5LTljNzA2YjY5M2I5NA.jpg

Miha Murn, foto Linkedin

Umetniki na ArtExpu prihajajo iz več držav, med drugim iz Italije, Srbije, Rusije, Armenije in Ukrajine.

ArtExpo želijo umestiti na mednarodni zemljevid kulturnih dogodkov.

Kot kaže, so pripombe in zavračanja sedanjih prvih rezultatov precejšnji.

Tu smo seveda odprti za komentarje in videnja te prireditve, tako sedaj kot v načrtovani prihodnosti.

Dodajam zapis na FB spodaj kritiziranega Igorja Spreizerja:

“Zakaj je promocija umetnosti (in diletantstva) kjer je in zakaj se zagrabi vsako, tudi nepremišljeno možnost predstavitve, se ve. Tale ArtExpo je prav neposrečen odgovor (žal) nekakšnih zafnanih “mulcev”, ki so uspeli prepričati marsikoga. Novodobno ukvarjanje z umetnostjo je tržiti tujo #umetnost“, ker pač ne moreš tržiti svoje. (Tudi Artmarket je v podobni pasti). Vsi ti ljudje, ki sodelujejo, niso priplavali po župi, so plačali večinoma s težko prisluženimi evri, z umetnostjo, (ali pa so prispevali starši, bog ve), zdaj tam zmrzujejo in se ukvarjajo s tem, kako bodo povrnili vsaj stroške s prodajo svojih del. Zagotovo so si odtrgali od ust, da so plačali kotizacijo in da se sedaj (za male pare pač) valjajo v blatu. V Ljubljani so boljše lokacije, a gotovo cenovno težko dostopne. Ampak vloga organizatorja je takšna ponudba, ki bo maksimalna. Tu se poraja ideja, da je dobiček (neprofitna organizacija) na prvem mestu. Kera štala.”

Brane Zalar pravi:”Glede na to, da poznam človeka, ki stoji za tem, mi je to bilo jasno že dolgo nazaj, težek nateg …”

Pupili Ferke:”..očitno Ljubljana vedno težje skriva svoj provincializem in primitivnost…,ampak na njeno srečo, vedno manj ljubljanskih prebivalcev to opazi, ker so tudi sami premalo kultivirani…:-/”

Igor Spreizer odgovarja spodnjemu komentarju Gregorja Murna:

“Super, končno en uravnotežen odgovor, spoštovani Gregor. Moj namen ni žaljenje, le v čevlje ustvarjalca se postavljam. Ker ste vse to naredili brez sredstev, javnih, to morate poudariti. Ne govorim o kvaliteti del. Le o splošnem vtisu se pač da komentirati. Sicer pa naj se za mladimi kadi od ustvarjalne potence, novih pristopov in radosti. Vse dobro želim. In čim manj nategov. Vsem se to dogaja.”

Očitno je FB izbrisal več komentarjev o ArtExpo. Tu objavljam izbrisani zapis Catherine Zavodnik:” Se mi zdi prav škoda, da ste se odločili razstavljati v šotorih. Nekako ni na nivoju. Sama sem se udeležila treh umetniških sejmov do zdaj v Evropi, v Monacu, Barceloni in na Dunaju. Morda namig za v prihodnje, da se razmisli razstavljati v kakšni bolj ugledni arhitekturni stavbi. Na Dunaju primer: Palais Schönborn, v Barceloni: Casa Batlló – Gaudí Barcelona, v Monacu: Grimaldi Forum, Monte Carlo.” in še dodatek: “Zanimivo, da ne prenašajo dobro resnice in pogledov drugih umetnikov, zares neprofesionalno od njih.”

Dodajmo še, da bo ob sejmu, ki se bo sklenil 1. oktobra, izšel katalog, v katerem bodo predstavljeni sodelujoči umetniki, pa tudi njihov koncept, AAMI platforma in vsi sodelujoči partnerji ter sponzorji.

Ob koncu ArtExpo bodo izbrali zmagovalca, ki bo pokazal največjo mero ustvarjalnosti, znanja in izvirnosti. Poleg častne nagrade bo dobil uradni certifikat in možnost mesečne samostojne razstave v eni izmed galeriji Zavoda AAMI v BTC Cityju.

Zavod AAMI je Miha Murn ustanovil leta 2015. Zavod ima v Ljubljani galerije v Maxi klubu, Rotondi in dvorcu Selo.

Lani so odprli zavod v Pragi, prihodnje leto pa ga nameravajo odpreti v Hongkongu. S tem želijo omogočiti predstavitev slovenskih umetnikov na Kitajskem, hkrati pa navezati stike s tujimi ustvarjalci in jih povabiti v Slovenijo.

Marijan Zlobec

3 thoughts on “ArtExpo, zanesljivo največji nateg in laž

 1. Čisto tako … foto … okusno je, govori se, linkedin … niso ravno fotografi. Napišeš pač: ukradeno, izposojeno ali pa arhiv … če spredaj napišeš foto, si pravzaprav ravnokar užalil vsaj 3 (foto) umetnike … To je pravzaprav eno prvih zadev, ki se jih naučiš, če prebereš par stavkov o avtorskem pravu.

  Všeč mi je

 2. Prepotentnim je bilo vedno lahko pljuvati po drugih, saj v življenju niso kaj dosti storili, vsaj pri teh letih, kot so to storili ti “mulci”, polni energije in zagona z veliko mero podpore BTC-ja, BREZ SREDSTEV, KAJ ŠELE JAVNIH, kot se g. Brane Kovič na veliko kar iz glave izmišlja. In to so uspeli z lastnimi rokami in delom!!! Prav ti, kot g. Kovič, naj se vprašajo, kako in koliko denarja kradejo galerije umetnikom!!! Tu na ArtExpo imajo vsaj neuveljavljeni kot uveljavljeni umetniki možnost, za že od 95€ dalje, vsaj predstaviti svoja dela. VSAKA UMETNOST JE UMETNOST – vaši “bolani” komentarji niso pa niti komentarji, ampak le bolane laži po pohlepnosti še večjih zaslužkov galeristov in še koga, da o vsemogočih kritikih in “samooklicancih” sploh ne govorimo. O blatu, lakoti, zmrzovanju,… in ostalih neuravnoteženih izjavah g. Igorja Spreizerja sploh ne bi govoril. Pismenost bi bila izredno zaželjena vsaj po osnovni šoli 🙂 Ker ste vsi velikih ust in tako velemogočni, bi lahko bili vsaj taki “carji”, da bi uredili oziroma naročili lepo poletno vreme, a ker ga niste…, glej ga zlomka, a ste si mogoče malo umazali čevlje 🙂

  Všeč mi je

 3. Samo mali popravek na sledeči stavek:
  “Zavod AAMI je Gregor Murn ustanovil leta 2015. Zavod ima v Ljubljani galerije v Maxi klubu, Rotondi in dvorcu Selo.”
  Zavod AAMI je stanovil Miha Murn in ne Gregor Murn! – Hvala za popravek in razumevanje 🙂
  Gregor Murn

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.