Pesniški večer z Milanom Jesihom

Milan Jesih, Prešernov nagrajenec, je eden najbolj prepoznavnih in cenjenih pesnikov zadnjega pol stoletja. Pravzaprav je zaslovel kot dramatik s svojo satirično in družbenokritično komedijo Grenki sadeži pravice v Eksperimentalnem gledališču Glej leta 1974, še prej pa z javnim nastopom na zasedbi Aškerčeve ceste pred Filozofsko fakulteto, ko si je z drznim govorom in stavkom, da bi bilo treba policaje streljati naravnost med oči prislužil eno leto zaporne kazni pogojno. Najprej pa je bil opazen pri Gledališču Pupilije Ferkeverk kot soavtor nekaj predstav v režiji Dušana Jovanovića.

jesih-img_0661.jpg

Milan Jesih maja letos v Društvu slovenskih pisateljev, foto Marijan Zlobec

“Avtor, ki doslej ni maral, da bi se pesmi v zbirkah vrtele okoli enega samega motivnega jedra, je v zbirki Maršal nanizal skoraj devetdeset pesmi z vselej isto središčno osebo, s katero naj bi si bil kot pesemski subjekt v otroštvu razmeroma blizu: družbeno visoko rangiranim starcem, ki se ga v teh apokrifnih pesmih »spominja« z nostalgičnim, največkrat posmehljivo obožujočim pogledom in ki nima čvrsto usidrane identitete, marveč v svoji mnogoterosti prejkone zavzema mesto človeškega slehernika v vsakdanjih, smešnih, absurdnih, bizarnih, liričnih, najrazličnejših položajih. Pesmi so – tako kot v vseh avtorjevih zadnjih zbirkah  – pisane v četverostišjih, v jambih in so rimane,” preberem v uradnem povabilu na literarni večer.

jesih.jpg

Milan Jesih (1950), pesnik, dramatik in prevajalec, je bil v šestdesetih letih član avantgardne literarno-gledališke eksperimentalne skupine 442 in sopotnik ljubljanskega študentskega gibanja, danes pa se ukvarja predvsem s pisanjem poezije in prevajanjem iz angleščine in ruščine. Prevedel je okoli 40 dram (Shakespeare, Čehov, Bulgakov, idr.). Za svoje delo je prejel vse pomembnejše nacionalne nagrade, Jenkovo, Veronikino in Prešernovo.

IMG_0658.jpg

Jesihova najnovejša pesniška zbirka Maršal je izšla pri založbi Beletrina.

Pesniški večer z Milanom Jesihom bo potekal v četrtek, 28. septembra, z začetkom ob 19. uri, v Beletrinini knjigarni na Novem trgu. Avtor bo prebiral pesmi iz svoje nove knjige poezije.

Tako je hodil

po spolzkem nebu in strmi vodi

in žvižgetal si težko pot domov

po belem dnevu in po noči črni

in večkrat je s sveta drugam zašel,

če se ni bil že pred odhodom vrnil.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.